Vårt internationella arbete
Vi arbetar främst genom organisationer som
- EU
- WHO
- Nordiska ministerrådet
- OECD
- FN
- NATO
- Östersjöstaternas råd
- Nordliga dimensionens partnerskap för hälsa och välbefinnande
- Europarådet
- European Observatory on Health Systems and Polices
I vissa fall representerar Socialstyrelsen Sverige (regeringen) i dessa organ, och i andra fall representerar vi Socialstyrelsen i egenskap av expertmyndighet.
Socialstyrelsens generaldirektör representerar ofta Sverige i internationella sammanhang. År 2015–2018 var dåvarande generaldirektör Olivia Wigzell Sveriges representant i WHO:s globala styrelse, Executive Board, och representerade 2017-2019 Sverige som ordförande i OECD:s hälsokommitté. Nuvarande generaldirektör Björn Eriksson representerar Sverige i styrkommittén för WHO:s Europaregion 2023-2026.
Enligt praxis leder Socialstyrelsens generaldirektör vanligen den svenska delegationen på WHO-möten på europeisk och global nivå.
Europeiskt samarbete inom hälso- och sjukvård (Joint Actions)
Inom EU har samverkan inom hälsa bedrivits länge, och systematiserades genom det första folkhälsoprogrammet 2008. Covid-19 pandemin visade hur sköra de nationella hälsosystemen är, och att länderna i EU behöver arbeta mer tillsammans för att lösa gemensamma hälsoutmaningar, både akuta och långsiktiga.
Därför satsar EU på att bygga starkare, motståndskraftigare och mer tillgängliga hälso- och sjukvårdssystem i Europa. Det görs genom det så kallade folkhälsoprogrammet i EU (EU4Health Programme). Programmet handlar om att stärka EU-ländernas förmåga att:
- förbereda sig och agera vid hälsokriser
- försäkra sig om att det finns medicinskt material tillgängligt vid behov
- samarbeta för en förbättrad prevention, behandling och eftervård vid sjukdom.
Hälsoprogrammet drivs framåt genom så kallade gemensamma åtgärder (EU Joint Action, JA). Som Sveriges kunskapsmyndighet för vård och omsorg deltar Socialstyrelsen i flera Joint Actions. Det innebär att Socialstyrelsen är med och utvecklar, delar och förbättrar metoder inom specifika hälsoområden. Metoderna kan användas såväl i Sverige som i andra EU-länder. Socialstyrelsen deltar till exempel i JA kopplade till:
- primärvård, CIRCE-JA
- kompetensförsörjning, JA HEROES handlar om att förbättra kompetensförsörjningen inom vården för att säkerställa framtida tillgängliga, hållbara och motståndskraftiga system.
- EU:s cancerplan och JA cancer
- sällsynta sjukdomar, JARDIN
- hälsodata
- antibiotikaresistens
Beroende på syftet med varje JA samverkar Socialstyrelsen med hälso- och sjukvården i andra EU-länder samt med andra myndigheter, regioner och kommuner i Sverige.
Utöver de 27 EU medlemsländerna deltar även Island, Moldavien, Norge och Ukraina associerade i EU:s folkhälsoprogram. Mellan 2021 och 2027 kommer nya åtgärder utlysas inom ramen för hälsoprogrammets årliga arbetsprogram.
Mer information om finns på Europeiska kommissionens hemsida:
EU4Health programme 2021-2027 – a vision for a healthier European Union (europa.eu)
Folkhälsomyndigheten är nationell kontaktpunkt för EU:s hälsoprogram och mer information finns även på deras hemsida:
EU:s Hälsoprogram – EU4Health 2021–2027 — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)
Vårt uppdrag är att företräda professionen
Socialstyrelsen har i uppdrag från regeringen att utse Sveriges chefsläkare, chefssjuksköterska, chefstandläkare och chefsbarnmorska gentemot EU och WHO. Dessa fyra funktioner finns i alla EU- och WHO-länder och fungerar som kontaktpunkt i professions- och policyfrågor.
Government Chief Medical Officer
I varje land inom EU och WHO finns en kontaktperson i frågor om hälso- och sjukvård med tonvikt på medicinska frågor. I Sverige kallas rollen Chief Medical Officer (CMO) och det har traditionellt varit Socialstyrelsens generaldirektör som har haft den. För närvarande innehas rollen av generaldirektör Björn Eriksson.
Ländernas CMO träffas 1–2 gånger per år i regi av innevarande EU-ordförandeskapsland.
Government Chief Nurse Officer
I varje land inom EU och WHO finns en Government Chief Nurse som ska vara kontaktperson i frågor om omvårdnad, nyföddhetsvård och reproduktiv hälsa. I Sverige kallas rollen Chief Nurse Officer (CNO) och den är placerad på Socialstyrelsen. För närvarande har Charlotta George, sakkunnig inom patientsäkerhet på avdelningen för kunskapsstyrning inom hälso- och sjukvården, befattningen.
Ländernas CNO träffas 1–2 gånger om året i regi av innevarande EU-ordförandeskapsland.
Government Chief Dental Officer
I varje land inom EU och WHO finns en kontaktperson i frågor om tandvård och tandhälsa. I Sverige kallas rollen Chief Dental Officer (CDO) och den är placerad på Socialstyrelsen. För närvarande innehas befattningen av Mariana Näslund Blixt, enhetschef på rättsavdelningen.
Ländernas CDO träffas 1–2 gånger om året i regi av innevarande EU-ordförandeskapsland.
Government Chief Midwifery Officer
I flera länder inom EU och WHO finns en Government Chief Midwifery Officer som ska vara kontaktperson i frågor om kvinnohälsa och sexuell och reproduktiv hälsa. I Sverige kallas rollen Chief Midwifery Officer (CMiO) och den är placerad på Socialstyrelsen. För närvarande har Susanne Åhlund, utredare vid avdelningen för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården, befattningen.
Ländernas CMiO träffas 1–2 gånger om året i regi av innevarande EU-ordförandeskapsland.
Mer om våra internationella samarbetspartners
- EU-kommissionens generaldirektorat för hälsa och livsmedelssäkerhet
- EU-kommissionens expertmyndighet för hälsa och digitalisering
- Världshälsoorganisationen (WHO)
- Nordiska ministerrådets hälsosamarbete
- OECD:s hälsosektion
- FN:s globala hälsoarbete
- NATO
- Östersjöstaternas råd
- Nordliga dimensionens partnerskap för hälsa och välbefinnande
- Europarådets hälsoarbete