Frågor och svar om rätt till vård och bistånd i Sverige

Här hittar du frågor och svar med anknytning till rätten till vård, skydd och bistånd som personer som kommit till Sverige från kriget i Ukraina har.

Kan personer som har uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet bli folkbokförda i Sverige?

Ja, personer som har uppehållstillstånd med tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet kan bli folkbokförda i Sverige om:

  • de haft uppehållstillstånd med tillfälligt skydd i minst ett år. Barn födda i Sverige kan vara undantagna villkoret.
  • det är troligt att de kommer att vistas i Sverige med uppehållstillstånd i minst 18 månader från dagen uppehållstillstånd med tillfälligt skydd beviljades.

Det är Skatteverket som beslutar om de uppfyller kraven för folkbokföring. Skatteverket prövar varje anmälan för att bedöma om kraven för att bli folkbokförd är uppfyllda.

En person som blir folkbokförd i Sverige får ett personnummer. Om personen tidigare haft ett samordningsnummer ersätts det av ett personnummer.

Anmäla flytt till Sverige hos Skatteverket

If you have been granted a residence permit in Sweden (Försäkringskassan

Folkbokförda och upphållstillstånd enligt massflyktsdirektivet

Har personer med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet som är folkbokförda rätt till etableringsinsatser?

Ja, i och med att personen är folkbokförd i Sverige kan hen ha rätt till etableringsinsatser. Arbetsförmedlingen beslutar om etableringsinsatser. För att kunna delta i etableringsinsatser ska personen vara mellan 20 år och 65 år.

Etableringsprogrammet består av individuellt utformade insatser och stöd, kombinerat med att personen aktivt söker jobb. Målet är att personen ska lära sig svenska, hitta ett jobb och klara sin försörjning.

Etableringsprogrammet hos Arbetsförmedlingen

Har personer med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet som har blivit folkbokförda rätt till bostads- och barnbidrag?

Det beror på när de blev folkbokförda i Sverige.

Folkbokförd 1 november 2024 eller senare: Personen kan inte få bostads- eller barnbidrag.

Folkbokförd senast 31 oktober 2024: Personen kan ha rätt till bostads- och barnbidrag.

Försäkringskassans information om olika ersättningar och hur du ansöker

Har personer med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet som har blivit folkbokförda rätt till föräldrapenning och vab?

Arbetar personen och har barn som också bor i Sverige kan hen ha rätt till föräldrapenning och vab.

Försäkringskassans information om olika ersättningar och hur du ansöker

Har personer som har uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet som är folkbokförda rätt till ekonomiskt bistånd enligt SoL?

Ja, samma regler gäller som för andra personer som är folkbokförda i Sverige. Man kan få ekonomiskt bistånd om man själv inte kan tillgodose sina behov eller få dem tillgodosedda på annat sätt.

För att ha rätt till ekonomiskt bistånd ska den sökande göra vad hen kan för att bidra till sin egen och sin familjs försörjning. Det innebär till exempel att den enskilde i första hand ska ansöka om andra former av bidrag som finns, exempelvis socialförsäkringsförmåner, samt att den som kan arbeta ska stå till arbetsmarknadens förfogande.

Ekonomiskt bistånd – Handbok för socialtjänsten

Påverkas rätten till ekonomiskt bistånd av om en person som har uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet och är folkbokförd här har tillgångar utomlands?

Samma regler gäller som för andra personer som är folkbokförda i Sverige.

Utgångpunkten vid bedömningen av ekonomiskt bistånd är att den som söker bistånd i första hand ska tillgodose behovet med eventuella egna tillgångar.

I regel är det bara tillgångar som har ett betydande värde och som den sökande faktiskt kan förfoga över som påverkar rätten till bistånd.

Det är viktigt att socialtjänsten i varje enskilt fall gör en individuell behovsbedömning och bland annat tar hänsyn till:

  • om personens hjälpbehov bedöms bli kort- eller långvarigt
  • vad som kan anses skäligt
  • vilka konsekvenser det kan få om den enskilde inte får det sökta biståndet.

Om det exempelvis är svårt att sälja en bostad på grund av omständigheter som sökanden inte kan råda över ska det vägas in i helhetsbedömningen.

Ekonomiskt bistånd – Handbok för socialstjänsten (sid 148-151)

Hur påverkas rätten till ekonomiskt bistånd för personer som har uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet och som är folkbokförda här om de har en make, maka eller registrerad partner utomlands?

Samma regler gäller som för andra personer som är folkbokförda i Sverige.

Utgångspunkten är att makar och registrerade partners efter förmåga är skyldiga att bidra till det underhåll som behövs för att deras gemensamma och personliga behov ska tillgodoses.

Det innebär att socialtjänsten behöver utreda om den sökandes make, maka eller registrerad partner har tillgångar eller inkomster som kan tillgodose sökandens försörjning.

Vilket underlag som är relevant och möjligt att begära att den sökande lämnar in beror på situationen i det enskilda fallet.

Socialtjänsten behöver göra en individuell bedömning och ta hänsyn till individuella förutsättningar och behov samt till barnrättsperspektivet.

Ska personer med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet och som har blivit folkbokförda i Sverige erbjudas hälso- och sjukvård och tandvård i samma omfattning som andra som är folkbokförda i Sverige?

Ja, de ska erbjudas hälso- och sjukvård och tandvård i samma omfattning som andra som bor i Sverige. Det gäller både barn och vuxna.

Har personer som har uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet som är folkbokförda i Sverige rätt till insatser enligt LSS?

Det beror på när personen blev folkbokförd i Sverige.

Folkbokförd 1 november 2024 eller senare: Har inte rätt till insatser enligt LSS.

Folkbokförd senast 31 oktober 2024: Kan ha rätt till insatser enligt LSS.

Inte folkbokförda och uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet

Vilken hälso-och sjukvård och tandvård ska regionen erbjuda personer som har uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet men som inte har blivit folkbokförda?

Barn under 18 år ska erbjudas hälso- och sjukvård och tandvård i samma omfattning och på samma villkor som barn som bor i Sverige. I den vård som ska erbjudas ingår vaccinationer enligt det allmänna vaccinationsprogrammet för barn.

När det gäller vuxna ska regionerna erbjuda:

  • vård och tandvård som inte kan anstå
  • mödravård
  • vård vid abort
  • preventivmedelsrådgivning
  • hälsoundersökning.

Utöver detta ska regionerna erbjuda omedelbar hälso- och sjukvård och tandvård till de som behöver sådan vård. Begreppet omedelbar vård hör ihop med vårdbehov som är akuta. Vad som utgör omedelbar vård prövas i det enskilda fallet av den som ansvarar för vården.

Har personer som har uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet men som inte är är folkbokförda rätt till ekonomiskt bistånd?

Nej, personer som omfattas av lagen om mottagande av asylsökande (LMA) har inte rätt till bistånd enligt 4 kap. 1 SoL för sådana förmåner som de kan få enligt LMA.

 

Barn som kommer från Ukraina

Ensamkommande barn kan påverkas av regler som trädde i kraft 1 juli 2022

Lagstiftningen innebär bland annat att Migrationsverket får anvisa en kommun att ordna boendet för personer med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet.

Läs mer om kommunanvisningar hos Migrationsverket

Vilket ansvar har socialtjänsten för barn som flytt från Ukraina?

Socialtjänstens ansvar för barn ser olika ut beroende på om de kommer till Sverige med eller utan en förälder. Det beror också på om de vistas här viseringsfritt eller om de har ansökt om eller fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet.

Läs mer om socialtjänstens ansvar för barn som flytt från Ukraina

Vilket ansvar har socialnämnden om det kommer in en orosanmälan som rör ett barn från Ukraina?

Samma regler gäller här som för alla barn som befinner sig i Sverige. Socialnämnden ska alltså ta ställning till om en utredning ska inledas enligt 11 kap. 1 § socialtjänstlagen. Nämnden ska genast göra en bedömning av om barnet är i behov av omedelbart skydd.

Utreda barn och unga – handbok för socialtjänsten (pdf)

Har barn som har fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet rätt att gå i skolan?

Ja, barn som har uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet har rätt att gå i skolan i Sverige.

Läs mer om nyanlända barns rätt till utbildning hos Skolverket

Senast uppdaterad:
Publicerad: