Alltför få placerade barn och unga får en hälsoundersökning

Publicerad:
När barn och unga placeras utanför det egna hemmet ska de som regel erbjudas en hälsoundersökning. Trots det är det bara en tredjedel av alla som placeras som får en undersökning av den fysiska och psykiska hälsan. Och endast 15 procent får en undersökning av munhälsan. Det visar en ny nationell kartläggning från Socialstyrelsen.

Barn och unga som är placerade i samhällsvård, exempelvis familjehem eller HVB (hem för vård eller boende), har betydligt fler hälsoproblem än andra barn och unga, det framgår av forskning och flera rapporter. Placerade barn har också sämre tandhälsa än barn som inte är placerade, det framgick bland annat i en kartläggning som Socialstyrelsen gjorde 2019.

- Därför är det så viktigt att barn och unga får en hälso- och tandvårdsundersökning i samband med att de placeras. På så sätt kan såväl psykisk ohälsa som fysiska problem upptäckas så fort som möjligt och vårdinsatser sättas in tidigt, säger Anita Bashar Aréen, utredare på Socialstyrelsen.

2017 kom lagen om hälsoundersökning av barn och unga som vårdas utanför det egna hemmet. Den innebär att regionen, på initiativ av socialtjänsten, ska erbjuda en hälsoundersökning till barn och unga i anslutning till att samhällsvård inleds. Detta om inte socialnämnden bedömer det som ”obehövligt”, vilket exempelvis kan vara om barnet eller den unge nyligen genomgått en hälsoundersökning eller om placeringen förväntas bli mycket kortvarig. Socialnämnden ska underrätta regionen när barn eller unga ska erbjudas en hälsoundersökning.

Socialstyrelsens nya kartläggning visar dock att endast 34 procent av barn och unga som placerades fick en hälsoundersökning. Ännu färre, 15 procent, fick en tandvårdsundersökning. Siffrorna, som baseras på data från andra halvåret 2022, liknar dem som presenterats i tidigare undersökningar från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), vilket tyder på att det inte skett någon tydlig utveckling.

Vid en djupare analys visar kartläggningen att kommuner i många fall ser det som obehövligt att en hälsoundersökning görs och regionen underrättas därför inte. Samtidigt framgår att kommuner i flera andra fall inte har gjort någon bedömning alls av om barnet eller den unge har behov av hälsoundersökning.

- Vår bedömning är att barn och unga som placeras i större utsträckning behöver erbjudas en hälsoundersökning. Att barn och unga inte erbjuds en hälsoundersökning innebär en risk för att de inte får den hälso- och sjukvård och tandvård som de har behov av och rätt till, säger Rose-Marie Odstam, utredare på Socialstyrelsen.

- Kommunerna behöver därför se över sina rutiner för att bedöma behov av hälsoundersökningar och även systematiskt följa upp och utvärdera arbetet.

Flera hinder kan spela in

Kartläggningen innehåller också en intervjuundersökning där kommuner och regioner beskriver att de i många fall arbetar för att undersökningarna ska kunna genomföras, men att det finns flera hinder när det gäller det praktiska genomförandet som kan spela in.

- Regioner framför exempelvis svårigheter att få till samtycke från familjer för att hämta in underlag till hälsoundersökningen. Det kan också finnas svårigheter vid omplaceringar att få veta var barnet eller den unge bor. Socialstyrelsen arbetar på flera sätt med att stödja kommunernas och regionernas arbete med placerade barn och ungas hälsa och har för avsikt att i dialog med kommunerna följa upp de här frågorna för att fler barn och unga ska få tillgång till hälsoundersökningar, säger Rose-Marie Odstam.

Hälsoundersökningar av placerade barn och unga