Neuroradiologi
Målgrupp
Radiologi
När i utbildningen
Mitten, Sent
Ämnets innehåll svarar mot delmål enligt SOSFS 2015:8
Till stor del: c9
Till viss del: c1, c2, c3
Ämnets innehåll svarar mot delmål enligt HSLF-FS 2021:8
Till stor del: STc9
Till viss del: STc1, STc2, STc3
Mer specifikt syftar kurs eller kurser i ämnet till att ST-läkaren kan:
- Beskriva relevant anatomi och fysiologi för neuroradiologi.
- Redogöra för uppkomstmekanismer och förlopp vid vanligt förekommande skador och sjukdomar inom hjärna, öron-näsa-hals och rygg, såsom blödning och infarkt i hjärnan, ocklusion, stenos och dissektion i halsens och hjärnans kärl, sinustrombos, tumörsjukdomar inflammatoriska sjukdomar och infektioner, traumatiska lesioner, demenssjukdomar, diskbråck och spinal stenos.
- Kunna resonera kring och välja lämplig modalitet och metod för diagnostisk och interventionell neuroradiologi.
- Redogöra för grunderna bakom vanligt förekommande moment inom konventionell röntgen, ultraljud, CT, MR, hybrid imaging, och liknande undersökningar, samt interventionell radiologi.
- Bearbeta resultaten från vanligt förekommande moment inom konventionell röntgen, ultraljud, CT, MR, hybrid imaging, och liknande undersökningar, samt interventionell radiologi, inför tolkning.
- Med stöd av en specialistkompetent kollega tolka resultaten av ovan beskrivna undersökningar inom radiologi, för att diagnostisera eller utesluta vanligt förekommande skador och sjukdomar inom centrala nervsystemet, ryggen och öron-näsa-halsområdet, samt i relevanta fall kunna stadieindela, prognostisera eller behandla dessa.
Informationen på denna sida är ett kursämne
Observera att informationen på denna sidan inte är en färdig kurs som det går att ansöka till, utan endast ett kursämne. Ett kursämne beskriver de kompetenser inom ett specifikt område som en ST-läkare förväntas utveckla genom att delta i en eller flera kurser. Kursämnen fungerar som ett utbildningsstöd för ST-läkare, handledare och kursarrangörer och syftar till att skapa goda förutsättningar för kompetensutveckling och utveckling av utbildningsinsatser under ST.
Är du däremot intresserad av Socialstyrelsens SK-kurser så hittar du dem på SK-kursers ansökningsportal