Nationella riktlinjer: stroke

Allt färre får stroke. Det beror framförallt på att fler får förebyggande behandling, som läkemedel mot högt blodtryck. Samtidigt är strokevården ojämlik, och det finns stora brister i rehabiliteringen. De nationella riktlinjerna vänder sig framförallt till dig som beslutar om resurser i hälso- och sjukvården.

Huvudrapport med rekommendationer

Översyn av rekommendationer 2020

Vi gjorde en mindre översyn av riktlinjernas rekommendationer 2020, för att säkerställa att de är aktuella och bygger på bästa tillgängliga kunskap. Här kan du läsa en sammanfattning av uppdateringarna.

Vi utvärderar vården med hjälp av indikatorer och målnivåer

Vi utvärderar strokevården återkommande. För detta har vi tagit fram indikatorer (se bilaga till huvudrapporten med rekommendationer ovan) och målnivåer.

Utvärdering

Vi utvärderade strokevården senast 2018. 2023 började vi utvärdera vården på nytt.

Målnivåer

Målnivåerna för vård vid stroke ger regioner och kommuner tydliga och mätbara mål att arbeta mot. Du kan använda dem för att styra och leda en verksamhet, och för att följa upp resultat.

Webbutbildning

Webbutbildning: nationella riktlinjer med fokus på kommunal hälso- och sjukvård

Webbutbildningen ger grundläggande kunskaper om Socialstyrelsens nationella riktlinjer. Fokus är områden som är relevanta för den nära vården. Utbildningen tar bland annat upp kunskapsstyrning, vård och omsorg vid demenssjukdom, stroke, diabetes samt vård i livets slutskede.

Kontakt

Birgitta Pleijel, rekommendationer

Kontakt

Anastasia Simi, indikatorer, målnivåer och utvärdering
Senast uppdaterad:
Publicerad: