Nationella riktlinjer: schizofreni och schizofreniliknande tillstånd

Delat beslutsfattande med patienten, samordnade insatser vid första psykosen och stöd för goda matvanor och fysisk aktivitet. Det är några huvudbudskap i de nationella riktlinjerna om schizofreni och schizofreniliknande tillstånd. De vänder sig framförallt till dig om beslutar om resurser i hälso- och sjukvården eller socialtjänsten.

Huvudrapport med rekommendationer

Vi utvärderar vården och stödet med hjälp av indikatorer

Vi utvärderade vården vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd för första gången 2022. Utvärderingen visade bland annat att fler personer med schizofreni behöver vård och stöd i form av psykosociala insatser som boendestöd, individanpassat stöd till arbete, psykopedagogiska behandlingsprogram och kognitiv beteendeterapi. Många som insjuknar i schizofreni eller schizofreniliknande tillstånd behöver vård och stöd på flera olika sätt och i många fall av olika aktörer. Det behövs därför också mer samordnade insatser från hälso- och sjukvården och socialtjänsten.

Nationell utvärdering av vården och stödet vid schizofreni – FolderArtikelnummer: 2022-9-8107|Publicerad: 2022-10-03

Stöd för IPS-verksamheter

Individanpassat stöd till arbete (IPS) är den metod för arbetsrehabilitering som har högst prioritet i de nationella riktlinjerna. Effekten beror på hur väl man följer metoden. Vi har därför publicerat en svensk version av en manual för att mäta programtrohet. Du som ansvarar för en IPS-verksamhet bör se till att programtrohetsbedömningar görs regelbundet, och vidareutveckla verksamheten utifrån resultaten.

Manual för att bedöma programtroheten för IPS

Kontakt

Rekommendationer

Kontakt

Tobias Edbom, indikatorer och utvärdering
Senast uppdaterad:
Publicerad: