Nationella riktlinjer: rörelseorganens sjukdomar
Huvudrapport med rekommendationer
Tillhörande dokument och bilagor
- Bilaga – Hälsoekonomiskt underlag – Nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar 2021
- Bilaga – Mest sjuka äldre och nationella riktlinjer – Hur riktlinjerna kan anpassas till mest sjuka äldres särskilda förutsättningar och behov
- Bilaga – Metodbeskrivning – Nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar 2021
- Bilaga – Rekommendationer med tillhörande kunskapsunderlag – Nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar 2021
- Bilaga – Tillstånds- och åtgärdslista – Nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar 2021
- Rekommendationer i korthet – Nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar 2021
Vi utvärderar vården med hjälp av indikatorer och målnivåer
Vi har utvärderat vården vid artros och osteoporos. Under 2024 kommer också utvärderingar av vården vid inflammatoriska reumatiska sjukdomar (reumatoid artrit, axial spondylartrit och psoriasisartrit). För utvärderingarna har vi tagit fram indikatorer och målnivåer.
Utvärdering: inflammatoriska reumatiska sjukdomar
Utvärderingen visar att vården vid inflammatoriska reumatiska sjukdomar fungerar väl och att riktlinjernas rekommendationer i stort sett har fått genomslag. Läkemedelsbehandling är avgörande och tillämpas också enligt rekommendationerna. Några förbättringsområden är att tid till diagnos behöver bli kortare, uppföljning av behandling förbättras och kvarstående smärta åtgärdas.
Utvärdering: osteoporos
Utvärderingen av vården vid osteoporos visar att det är viktigt för patienter med osteoporos att få en diagnos så tidigt som möjligt. Då kan relevant läkemedelsbehandling ordineras samt fysisk träning och patientutbildning ges för att minska risken för ytterligare frakturer. Vidare behöver tillgången på frakturkoordinatorer och diagnostiska metoder så som bentäthetsmätning med DXA-maskin (dual-energy x-ray absorptiometry) öka.
Tillhörande dokument och bilagor
Utvärdering: artros
Utvärderingen av vården vid artros 2023 visade bland annat att fler personer med artros behöver få grundbehandling: patientutbildning och handledd fysisk träning. Samtidigt behöver konsumtionen av smärtstillande läkemedel minska och den artroskopiska kirurgin fasas ut. Det behövs också bättre tillgång till vårdpersonal med kunskap om artros, och en ökad registrering av primärvårdens insatser för patienterna.
Tillhörande dokument och bilagor
- Bilaga 1 – Metod – Nationell utvärdering av vård vid artros
- Bilaga 2 – Indikatorer i nationella riktlinjer – Nationell utvärdering av vård vid artros
- Bilaga 3 – Enkäter – Nationell utvärdering av vård vid artros
- Bilaga 4 – Definitioner och begrepp vad gäller fysisk träning som behandling vid artros
- Bilaga 5 – Intervjuer – Nationell utvärdering av vård vid artros
- Bilaga 6 – Regionprofiler – Nationell utvärdering av vård vid artros
Indikatorer
Med indikatorerna följer vi upp de viktigaste rekommendationerna i riktlinjerna. Du som behöver det kan också använda indikatorerna för olika typer av uppföljningar.
Målnivåer
Målnivåerna för vård vid rörelseorganens sjukdomar ger regioner och kommuner tydliga och mätbara mål att arbeta mot. Du kan använda dem för att styra och leda en verksamhet, och för att följa upp resultat.
Vägledning om sjukskrivning
Socialstyrelsen har ett försäkringsmedicinskt beslutsstöd för sjukdomarna ankyloserande spondylit (axial spondylartrit), höftleds- och knäartros, psoriasisartrit och reumatoid artrit. Beslutsstödet vänder sig framförallt till dig som är sjukskrivande läkare eller utredare på Försäkringskassan.