Stöd för samtal om matvanor
Ohälsosamma matvanor ökar risken för sjukdomar som obesitas, hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, vissa cancerformer och karies. För den som äter mycket av till exempel rött kött och charkprodukter ökar risken att dö i förtid. Den som äter fullkornsprodukter, grönsaker, baljväxter, frukt, nötter och fisk har istället en minskad risk att dö i förtid.
Rekommendationer vid ohälsosamma matvanor
Socialstyrelsens nationella riktlinjer om ohälsosamma levnadsvanor ger bland annat rekommendationer om vilket stöd hälso- och sjukvården och tandvården bör erbjuda till personer som har ohälsosamma matvanor. Riktlinjerna vänder sig till dem som beslutar om resurserna i hälso- och sjukvården och tandvården.
Hälso- och sjukvården behöver särskilt prioritera fyra grupper i arbetet med ohälsosamma levnadsvanor:
- vuxna med särskild risk för allvarlig sjukdom eller försämrat tillstånd på grund av ohälsosamma levnadsvanor
- personer som ska opereras
- gravida
- barn och unga under 18 år.
Nationella riktlinjer: ohälsosamma levnadsvanor
Verktyg och stöd i patientarbetet
Webbutbildning om samtal och råd om bra matvanor
Webbutbildningen Samtal och råd om bra matvanor är en utbildning som innehåller fakta, filmatiserade patientfall och övningar.
Utbildningen är framtagen tillsammans med Livsmedelsverket och handlar om:
- hur man kan samtala om matvanor med en patient för att ändra ett invant beteende
- samband mellan matvanor och hälsa, med utgångspunkt i Nordiska näringsrekommendationer och Livsmedelsverkets kostråd.
Webbutbildningens filmer
Filmerna i webbutbildningen finns samlade på Youtube för att du enkelt ska kunna presentera dem för arbetsgruppen på utbildningar eller personalmöten.
Presentation
Presentation av webbutbildningen som ger en kort introduktion till webbutbildningens delar och visar exempel på verktyg. Den kan till exempel användas på personalmöten eller vid utbildningar.
Introduktionsfilm till webbutbildningen Samtal och råd om bra matvanor
Enkla råd för bra matvanor
Enkla råd för bra matvanor är en guide som beskriver enkla råd om matvanor i sju steg. Den ger exempel på vad rådgivaren kan säga och göra samt innehåller kostindexfrågor.
Vi ser över innehållet på sidan
Denna sida håller på att uppdateras utifrån ny kunskap i våra nationella riktlinjer för vård vid ohälsosamma levnadsvanor.