Stöd för samtal om otillräcklig fysisk aktivitet
Otillräcklig fysisk aktivitet ökar risken för sjukdomar som typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, cancer, depression och förtida död.
Rekommendationer vid otillräcklig fysisk aktivitet
Socialstyrelsens nationella riktlinjer om ohälsosamma levnadsvanor ger bland annat rekommendationer om vilket stöd hälso- och sjukvården bör erbjuda till personer som är otillräckligt fysiskt aktiva. Riktlinjerna vänder sig till dem som beslutar om resurserna i hälso- och sjukvården och tandvården.
Hälso- och sjukvården behöver särskilt prioritera fyra grupper i arbetet med ohälsosamma levnadsvanor:
- vuxna med särskild risk för allvarlig sjukdom eller försämrat tillstånd på grund av ohälsosamma levnadsvanor
- personer som ska opereras
- gravida
- barn och unga under 18 år.
Nationella riktlinjer: ohälsosamma levnadsvanor
Verktyg och stöd i patientarbetet
Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling (FYSS)
FYSS är ett kunskapsstöd och ett stödverktyg för hälso- och sjukvårdspersonal vid rekommendation av fysisk aktivitet vid olika diagnoser. Kapitlen finns tillgängliga i sin helhet eller som korta sammanfattningar av rekommenderad fysisk aktivitet för respektive diagnos.
FYSS 2021 – stöd vid rådgivning om fysisk aktivitet
Film
Barbro Holm Ivarsson har tagit fram en film som illustrerar rådgivande samtal om otillräcklig fysisk aktivitet. Filmen är ett exempel på hur hälso- och sjukvården kan arbeta med stöd till fysisk aktivitet enligt Socialstyrelsens nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor. Använd gärna filmerna som underlag för diskussion och reflektion på arbetsplatsträffar och vid utbildningsträffar.
Film: Rådgivande samtal om fysisk aktivitet
Vi ser över innehållet på sidan
Denna sida håller på att uppdateras utifrån ny kunskap i våra nationella riktlinjer för vård vid ohälsosamma levnadsvanor.