Nationella riktlinjer: Graviditet, förlossning och tiden efter – information till patienter

Socialstyrelsen har tagit fram nationella riktlinjer om vården för dig som ska föda barn eller nyss har fött barn.

Riktlinjerna gäller sådant som är särskilt viktigt att veta för dem som beslutar om vården och för dem som ger vården. Om den vård du behöver inte beskrivs, kan det bero på att den redan fungerar bra.

Riktlinjerna publicerades i december 2023. De är Socialstyrelsens första nationella riktlinjer om graviditet, förlossning och tiden efter.

Några centrala budskap

Vi ger rekommendationer till beslutsfattare, chefer och vårdpersonal. Här sammanfattar vi några viktiga budskap:

Vården behöver bli bättre för dig som har särskilda behov

Du som har någon typ av psykisk ohälsa bör få särskilt stöd, både när du är gravid och efter förlossningen. Du bör få träffa ett team med en barnmorska, en psykolog och en läkare, för att få optimal vård.

Du som använder alkohol eller narkotika bör få specialistvård för att kunna sluta. Om du är gravid och kan avstå just nu, men är orolig för återfall, bör du få samtalsstöd från din barnmorska.

Även du som har obesitas (BMI över 30) bör få kunnigt och respektfullt stöd, för att minska risken för komplikationer. Barnmorskan bör fråga om du vill ha information och stöd om hälsosamma vanor och viktuppgång under graviditeten.

Viktigt med trygghet genom hela vården

Det är viktigt att du kan känna dig trygg i vården genom hela graviditeten, förlossningen och tiden efter. Du behöver bland annat få veta vart du ska vända dig om du får besvär efter förlossningen. Informationen ska alltid vara anpassad så att du kan förstå den, även om du till exempel inte kan svenska så bra.

Vården efter förlossningen behöver stärkas

När du har fött ditt barn blir det mycket fokus på barnet. Men det är viktigt att vårdpersonalen också kontrollerar hur du mår, och om du behöver stöd eller behandling. Några exempel:

  • Direkt efter förlossningen bör två läkare eller barnmorskor undersöka dig, om de misstänker en förlossningsbristning. Då kan du snabbt få behandling.
  • Den första eller andra veckan efter att du kommit hem från sjukhuset bör du få en eller flera tidiga kontroller i mödrahälsovården, om du behöver det.
  • 6–16 veckor efter förlossningen bör du få komma på eftervårdsbesök i mödrahälsovården.
  • När som helst bör du enkelt kunna kontakta mödrahälsovården om du har besvär efter förlossningen. Det gäller både fysiska och psykiska besvär. Då kan du också få en remiss till annan vård om det behövs.

Hur följs riktlinjerna upp?

Vi kommer att utvärdera hur hälso- och sjukvården följer riktlinjerna om graviditet, förlossning och tiden efter. Våra utvärderingar riktar sig till beslutsfattare och pekar på vad som behöver förbättras.

Kontakt

Anna Mattson, rekommendationer
Telefon: 075-247 30 46

Kontakt

Madelene Barboza, indikatorer, målnivåer och utvärdering
Telefon: 075-247 33 43
Publicerad: