Fråga om psykisk sjukdom

Med hjälp av en tidig anamnes kan du ta reda på om den gravida har en diagnostiserad måttlig till allvarlig psykisk sjukdom, eller har haft det tidigare. Då kan du planera och förebygga risker bättre.

Rekommendation

Till dig som möter gravida

Ta en strukturerad anamnes under den tidiga graviditeten, för att identifiera gravida som tidigare har haft eller har en måttlig till allvarlig psykisk sjukdom.

Varför?

Enligt forskningen bidrar anamnesen till

  • adekvat vårdplanering och uppföljning snabbare, för gravida med måttlig till allvarlig psykisk sjukdom
  • bättre beredskap och planering, för gravida som återinsjuknar efter att tidigare ha haft psykisk sjukdom.

Arbeta så här

Ställ rutinmässigt strukturerade frågor till alla gravida under något av de första besöken i mödrahälsovården. Exempel:

  • Har du, eller har du haft, någon allvarlig psykisk sjukdom? Till exempel psykos, bipolär sjukdom, svår depression, suicidförsök eller allvarliga självskador?
  • Behandlas du, eller har du behandlats, i psykiatrin? Öppenvård eller slutenvård?
  • När var det? Vilken behandling fick du? Hur länge pågick den?
  • Har någon i din familj haft psykisk sjukdom i samband med en förlossning?
  • För omföderskor: Har du haft allvarlig psykisk sjukdom i samband med en tidigare graviditet? Var det i så fall första gången du blev sjuk?

Undersök också om det finns psykologiska eller psykosociala faktorer som ökar risken för psykisk sjukdom. Det kan till exempel vara bristande tillgång till stöd, en svår familjesituation, stress eller svåra livshändelser.

Risker med måttlig till allvarlig psykisk sjukdom i samband med förlossningen

Med hjälp av anamnesen kan du identifiera gravida med måttlig till allvarlig psykisk sjukdom, och gravida som riskerar att återinsjukna efter en tidigare sjukdom. Du behöver till exempel ha höjd beredskap för följande risker, redan tidigt i graviditeten:

  • Risken att återinsjukna i samband med en förlossning och den första tiden efter är större för kvinnor med tidigare måttlig till allvarlig psykisk sjukdom. Det gäller till exempel den som tidigare har haft bipolär sjukdom, psykossjukdom, depression och ångestsyndrom. Bipolär sjukdom ger en ökad risk för affektiv psykos efter förlossningen.
  • Suicid är en av de vanligaste dödsorsakerna under graviditeten och det första året efter förlossningen i Sverige: 3,7 fall per 100 000 förlossningar sedan flera decennier.
  • Risken för prematur födsel och låg födelsevikt (SGA, small for gestational age) är större om den gravida har en pågående måttlig till allvarlig psykisk sjukdom. Barnet har också en ökad risk för emotionella problem och beteendeproblem under uppväxten.

Läs mer

Senast uppdaterad:
Publicerad: