Erbjud stöd och behandling vid förlossningsrädsla

Vissa gravida känner att de kan hantera sin förlossningsrädsla på egen hand, medan andra uttrycker ett stort behov av hjälp och stöd.

Rekommendation

Till dig som möter gravida

Erbjud gravida med konstaterad förlossningsrädsla anpassat stöd eller psykologisk behandling. Erbjud stödet i mödrahälsovården eller via remiss till en enhet med annan specialistkompetens.

Varför?

Enligt erfarenhetsbaserad kunskap bidrar stödet till ett ökat psykologiskt och emotionellt välbefinnande.

Kompetens hos dig som ger stöd eller psykologisk behandling

All personal i mödrahälsovården ska ha en grundläggande förståelse för förlossningsrädsla som fenomen. Du behöver kunna anpassa stödet och vid behov remittera till en annan enhet.

Du som ger psykologisk behandling mot svårare förlossningsrädsla behöver

  • utbildning i samtalsmetodik
  • tillgång till professionell handledning. Dessutom är det önskvärt med grundläggande psykoterapeutisk kompetens.

Arbeta så här

Eftersom förlossningsrädsla kan ha olika orsaker och ta sig olika uttryck, behöver du anpassa stödet efter varje persons unika behov och önskemål. Gör alltid en individuell bedömning av specifika sårbarhetsfaktorer, medicinska risker och behov. Som barnmorska kan du stötta och ge råd till exempel på följande sätt:

  • Lyssna respektfullt på både den gravida och en eventuell partner.
  • Bekräfta att ett visst mått av oro är vanligt, om än jobbigt att bära.
  • Hänvisa till bra informationskällor och tipsa om andra sätt att förbereda sig inför förlossningen.
  • Erbjud extra tid eller besök för samtal om förlossningsrädsla.

Det pågår projekt och forskning där samma barnmorsketeam följer den gravida genom hela vårdkedjan, om hen behöver utökat stöd för till exempel förlossningsrädsla (”caseload midwifery” på engelska). Fortfarande saknas dock tillräcklig kunskap om effekten för de aktuella patienterna. Socialstyrelsen rekommenderar därför denna vårdform inom ramen för forskning och utveckling – se vår rekommendation till beslutsfattare på sidan Graviditet.

Remittera om det behövs mer stöd eller behandling

Remittera den gravida vidare för ytterligare stöd och behandling, om hen uttrycker orostankar som tyder på ett större behov än det du kan erbjuda utifrån din kompetens eller verksamhetens lokala rutiner. Vart du ska skicka remissen beror på patientens behov och hur verksamheten är organiserad lokalt.

Samtalsstöd, obstetrisk konsultation och förlossningsplanering

Ofta remitteras gravida som behöver extra insatser till specialiserade mottagningar för förlossningsrädsla, på många håll kallade Aurora-mottagningar. De ger samtalsstöd med fokus på födandet och förlossningsplanering. Där finns också obstetrisk specialistkompetens, som bidrar med obstetrisk bedömning vid beslut om förlossningssätt.

Psykologisk behandling i mödrahälsovården eller förlossningsvården

Gravida kan också få psykologisk behandling för sin förlossningsrädsla av psykologer kopplade till mödrahälsovården eller förlossningsvården. Man kan fokusera på förlossningen, men också på patientens psykiska mående i ett vidare perspektiv. Behandlingen utgår från patientens individuella behov, och bygger vanligen på väl beprövade tekniker för behandling av psykisk ohälsa, som kognitiv beteendeterapi.

Behandling i psykiatrin vid allvarlig psykiatrisk problematik

Du kan remittera till psykiatrin om patienten har både förlossningsrädsla och en allvarlig psykiatrisk problematik. Mödrahälsovården, förlossningsvården och psykiatrin planerar sedan den fortsatta vården tillsammans. Beroende på den gravidas eller parets behov kan olika typer av stöd och behandling behövas, och dessa kan med fördel kombineras.

Läs mer

Senast uppdaterad:
Publicerad: