Planera för uppföljning av hälsoproblem

Det finns en ökad risk för hälsoproblem och känslomässiga utmaningar efter förlossningen. Därför är det viktigt att förbereda omställningen och planera för uppföljning och fortsatt stöd.

Rekommendation

Till dig som möter gravida

Förbered den gravida på den fysiska och psykiska omställningen efter förlossningen, och planera för hur olika hälsoproblem ska följas upp. Planeringen bör uppdateras efter förlossningen vid behov.

Varför?

Enligt erfarenhetsbaserad kunskap bidrar förberedelserna till

  • ökad livskvalitet
  • en känsla av att vara förberedd för tiden efter förlossningen, till exempel när det gäller vilken uppföljning som erbjuds och hur man söker vård på rätt nivå.

Arbeta så här

Den gravida behöver känna till de fysiska och psykiska utmaningar som ofta präglar den första tiden efter förlossningen. Samtala och planera till exempel för följande:

  • Hur kan den fysiska och psykiska omställningen se ut? Vilka hälsoproblem kan uppstå?
  • Vilka kontakter behöver den gravida ta efter förlossningen om hen inte mår bra fysiskt eller psykiskt, eller behöver amningsstöd?
  • Bör vi redan i slutet av graviditeten planera för tätare uppföljning eller andra insatser, för att den gravida ska få det stöd som behövs efter förlossningen?

Efter förlossningen kan nya behov uppstå. Därför är det viktigt att den som just har fött barn får se över planeringen tillsammans med personal före hemgången från sjukhuset, och uppdatera den vid behov.

Observera: Denna planering skiljer sig från planer som hälso- och sjukvården är skyldig att ta fram – den är mer framåtsyftande. Om patienten behöver habilitering eller rehabilitering efter förlossningen ska regionen upprätta en individuell plan när insatser erbjuds, i samverkan med patienten. Det framgår av 8 kap. 7 § hälso- och sjukvårdslagen (2017:30).

Läs mer

Senast uppdaterad:
Publicerad: