Identifiera alkoholbruk, narkotikabruk, rökning och snusning

Alkohol, narkotika, rökning, snusning och vissa läkemedel kan skada fostret. Därför är det viktigt att informera om riskerna tidigt i graviditeten, och att snabbt kunna erbjuda behandling.

Rekommendation

Till dig som möter gravida

Identifiera alkoholbruk, narkotikabruk, rökning, snusning och läkemedelsbruk som kan skada fostret hos gravida. Gör detta rutinmässigt vid det första inskrivningsbesöket på barnmorskemottagningen, inom en vecka efter att den gravida har tagit kontakt med mottagningen.

Varför?

Erfarenhetsbaserad kunskap och rekommendationer från expertkommittéer visar att en tidig identifiering kan minimera risken för att fostret utsätts för substanser som kan leda till skador. Ju tidigare i graviditeten substansbruket identifieras, desto större blir chansen för fostret att utvecklas optimalt.

Nödvändiga förutsättningar på arbetsplatsen

För att du ska kunna identifiera alkoholbruk, narkotikabruk, rökning, snusning och läkemedel som kan skada fostret behövs följande förutsättningar på din arbetsplats:

  • tydliga rutiner
  • tillräckligt med tid för en öppen och ärlig, icke-dömande dialog
  • återkommande stöd och träning i att identifiera fosterskadligt substansbruk.

I Sverige räknas all konsumtion av alkohol och narkotika samt all rökning och snusning som skadligt för fostret och därmed som problematiskt. Detta gäller också vissa läkemedel, även i terapeutiska doser. Mer information hittar du hos 1177 och Janusinfo:

1177.se

janusinfo.se.

Arbeta så här

Att identifiera fosterskadligt substansbruk bör vara en del av rutinen när du träffar den gravida första gången. Informera om riskerna och ställ frågor om alkohol, narkotika, rökning, snusning och läkemedel. Ju tidigare du får reda på hur situationen ser ut, desto större chans för fostret att utvecklas optimalt. Övriga levnadsvanor kan ni samtala om vid det andra inskrivningsbesöket.

Använd AUDIT för att identifiera fosterskadligt alkoholbruk

Undersök rutinmässigt alkoholanvändningen med Alcohol use disorder identification test (AUDIT). Den gravida får svara på frågor om sina alkoholvanor under året före graviditeten.

AUDIT identifierar 9 av 10 alkoholdrickare korrekt, men en del gravida identifieras felaktigt. De kan till exempel ha ändrat sin konsumtion under perioden närmast före graviditeten.

Om det är aktuellt kan du använda Timeline Followback, för att mer systematiskt gå igenom alkoholkonsumtionen under graviditeten.

Upprepa frågorna om alkoholbruk i graviditetsvecka 30–32.

Ställ frågor om narkotika

Det är lika viktigt att fråga systematiskt om användning av narkotika som alkohol tidigt i graviditeten. Du kan till exempel använda ett instrument för att identifiera personer med narkotikarelaterade problem: Drug use disorders identification test (DUDIT). Det är dock inte validerat fullt ut för gravida i nuläget.

Ställ frågor om rökning och snusning

Fråga också om den gravida har rökt, snusat eller använt andra nikotinprodukter tre månader före graviditeten, och hur det ser ut i dag.

Upprepa frågorna om rökning och snusning i graviditetsvecka 30–32.

Remittera till specialistvård vid behov

Remittera till specialistvård om den gravida använder alkohol, narkotika eller läkemedel som kan skada fostret, och har svårt att avstå. Ett snabbt stöd från ett multiprofessionellt team kan vara avgörande för att förhindra fosterskador.

Om den gravida till exempel avstår just nu, men är orolig för återfall, kan du ge stöd i form av rådgivande samtal. Se sidan Samtala om levnadsvanor.

Ett liknande stöd fungerar ofta om den gravida röker eller snusar. Vid behov kan du också remittera till en tobaksavvänjare.

Följ upp efter förlossningen vid behov

Det kan vara aktuellt att följa upp frågorna efter förlossningen, för att kunna erbjuda kvalificerat stöd om det behövs. En del som slutat med alkohol eller narkotika under graviditeten återfaller i skadligt bruk efter förlossningen. Ibland upptäcks också det skadliga bruket först efter förlossningen.

Barn som har utsatts under graviditeten behöver bedömas av en barnläkare, och det behövs en plan för uppföljning under en längre tid. Om du misstänker att ett barn far illa är du skyldig att anmäla det till socialtjänsten, enligt 14 kap. 1 § socialtjänstlagen (2001:453).

Du kan också behöva hänvisa medföräldrar och partner med skadligt alkohol- eller narkotikabruk till en relevant verksamhet.

Läs mer

Senast uppdaterad:
Publicerad: