Erbjud kombinerad levnadsvanebehandling vid obesitas

Obesitas är en komplex, kronisk sjukdom som försämrar människors livskvalitet och ökar risken för andra allvarliga sjukdomar. Vid en graviditet innebär obesitas specifika risker för både den gravida och barnet. Gravida med obesitas behöver därför kvalificerad vård och ett respektfullt bemötande.

Socialstyrelsen använder ordet obesitas eftersom många upplever det gamla uttrycket fetma som negativt laddat.

Rekommendation

Till dig som möter gravida

Erbjud kombinerad levnadsvanebehandling till gravida med obesitas (BMI över 30).

Varför?

Obesitas är en sjukdom med komplexa orsaker som ökar risken för andra allvarliga sjukdomar, och för att dö i förtid. Enligt forskningen kan behandlingen hjälpa den gravida att leva hälsosamt och hålla en hälsosam viktutveckling under graviditeten, för att minska risken för komplikationer. Behandlingens effekt är liten till måttlig, men i dag finns inga bättre alternativ. Obesitasläkemedel och obesitaskirurgi är till exempel inte aktuellt för gravida.

Kompetens hos dig som ger behandlingen

För att kunna erbjuda kombinerad levnadsvanebehandling behöver du ha fått kompetensutveckling om obesitas. Du behöver till exempel

  • god kunskap om sjukdomen: orsak, sjukdomsutveckling och graviditetsrelaterade risker med obesitas
  • träning i bemötande för att inte stigmatisera patienter
  • träning i att handleda patienter att förändra levnadsvanor – utifrån en strukturerad och evidensbaserad metod, till exempel motiverande samtal (MI) eller kognitiv beteendeterapi (KBT).

Det är inte säkert att du som arbetar i mödrahälsovården bör erbjuda behandlingen. Du kan också hänvisa till en annan del av hälso- och sjukvården – det beror på förutsättningarna i din region.

Arbeta så här

Bemöt den gravida respektfullt

Personer med obesitas är en stigmatiserad grupp, och diskriminering och kränkande behandling är utbrett, även i hälso- och sjukvården. Många patienter har bemötts okunnigt eller nedlåtande, och till exempel fått höra att de har sig själva att skylla – i stället för att få information om lämplig behandling.

Du som möter gravida med obesitas behöver erbjuda en vård som är fri från stigmatisering.

Beräkna BMI och utred

På gruppnivå vet vi att ett body mass index (BMI) över 30 vid början av graviditeten kan innebära ökade risker för både den gravida och barnet. BMI tar dock inte hänsyn till kroppssammansättning och ger inget helhetsperspektiv på en enskild patients hälsa. När du möter gravida med BMI över 30 bör du därför göra en utredning av levnadsvanor och tillstånd, för att se om den gravida vill ha och behöver hjälp och stöd.

Utforska den gravidas kunskaper, vanor och förutsättningar i ett inledande samtal:

  • Vad vet den gravida om hur levnadsvanor påverkar graviditeten?
  • Önskar den gravida information och rekommendationer om levnadsvanor och viktuppgång under graviditeten? Om inte, respektera svaret och lämna ämnet med ett erbjudande om eventuellt stöd vid ett senare tillfälle.
  • Har den gravida andra samtidiga sjukdomar? Hur är livskvaliteten?
  • Finns det något i den gravidas liv som försvårar hälsosamma levnadsvanor?

Erbjud kombinerad levnadsvanebehandling

Syftet med kombinerad levnadsvanebehandling är att den gravida ska få en hälsosam viktutveckling och hälsosamma levnadsvanor. Utgå alltid från ett helhetsperspektiv på den gravidas behov. I behandlingen ingår

  • individuell anpassning av kost
  • individuell anpassning av fysisk aktivitet
  • individuellt stöd för att genomföra de beteendeförändringar som behövs.

Kost: Ge stöd för individuellt anpassade matvanor och eventuell energirestriktion. Vid behov, erbjud dietistbesök.

Fysisk aktivitet: Ge råd om att undvika stillasittande och att vara så fysiskt aktiv som möjligt. Erbjud gruppträning, fysisk aktivitet på recept eller kontakt med fysioterapeut om det behövs.

Stöd för beteendeförändringar: Stöd den gravida att förändra och vidmakthålla hälsosamma levnadsvanor. Utgå från en strukturerad och evidensbaserad metod, till exempel MI eller KBT.

Hälsosamma vanor kan även gälla andra beteenden, till exempel goda sömnvanor, impulskontroll, stresshantering, ökad självkänsla och problemlösning. Hänvisa till professionellt psykologiskt stöd vid behov.

Läs mer

Senast uppdaterad:
Publicerad: