Erbjud föräldraskapsstöd i mindre grupper

Att bli förälder är en stor livsomställning. Föräldraskapsstöd till blivande föräldrar kan stärka förmågan att möta barnets behov, och underlätta omställningen efter förlossningen.

Rekommendation

Till dig som möter gravida

Erbjud föräldraskapsstödjande insatser till den gravida och eventuella partner eller medföräldrar, i mindre grupper tillsammans med andra blivande föräldrar.

Varför?

Enligt erfarenhetsbaserad kunskap har föräldraskapsstödet flera positiva effekter. Det kan till exempel

  • stärka föräldrarnas förmåga och medvetenhet om de egna resurserna att möta barnets behov
  • underlätta omställningen efter förlossningen
  • stärka föräldrarnas sociala nätverk med andra blivande föräldrar
  • främja amning.

Kompetens hos dig som leder föräldragrupper

Föräldragrupperna bör ledas av dig som är barnmorska i mödrahälsovården. Du behöver kunna stimulera reflekterande samtal och utveckling hos deltagarna, på ett pedagogiskt sätt. Det behövs ett utbyte både mellan deltagarna och mellan dig och deltagarna, för att stödet ska bli effektivt.

För detta behöver du löpande fortbildning om metodik och pedagogik, bland annat för att arbeta normkritiskt och jämlikt efter deltagarnas behov. Det är vanligt att psykologer i mödrahälsovården eller barnhälsovården ger handledning i gruppledarskap.

Arbeta så här

Det är en fördel om deltagarna kan börja i en föräldragrupp i mitten av graviditeten. En för sen start kan göra det svårare att ta till sig information om tiden efter förlossningen, eftersom många fokuserar mer på förlossningen ju närmare den kommer.

Utgå från deltagarnas önskemål

Anpassa alltid föräldraskapsstödet till deltagarnas önskemål och behov. Tidigare undersökningar visar att blivande föräldrar vill ha fokus på återhämtning efter förlossningen och på barnavård och föräldraskap.

Här är några teman som kan passa:

  • förlossningens olika faser, smärtlindring, andning och avslappning, stöd från vårdpersonal och partner
  • komplikationer under och efter förlossningen
  • läkningsprocessen och kroppens återhämtning
  • amning, amningssvårigheter och strategier för att hantera dem
  • vårdkedjan efter förlossningen: BB-tiden, uppföljning och stöd efter hemgång, eftervårdsbesök, barnhälsovård, frågor om depression med EPDS-formuläret – se också sidan Planera för uppföljning av hälsoproblem
  • den första tiden hemma
  • föräldraskap, omställning, oro, sömn, omhändertagande av barnet, förändringar i parrelationen och samarbetsstrategier
  • psykiskt mående, oro.

Till något möte kan du också bjuda in till exempel

  • personal från barnhälsovården, som kan berätta om BVC
  • föräldrar med nyfödda barn, som kan dela med sig av sina erfarenheter.

Alternativa format: En del blivande föräldrar upplever att formen för föräldraskapsstödet inte passar dem. Då är det bra om din verksamhet kan erbjuda alternativ som till exempel enskilt föräldraskapsstöd, digitala föreläsningar och digitalt utbildningsmaterial översatt till olika språk.

Erbjud särskilt riktade föräldragrupper vid behov

Vissa grupper av blivande föräldrar deltar mindre än andra i mödrahälsovårdens föräldragrupper. Din verksamhet kan behöva anpassa stödet så att det blir mer relevant för dem. Erbjud till exempel riktade föräldragrupper till följande deltagare.

Pappor, partner och medföräldrar

Blivande pappor, partner eller medföräldrar kan ha nytta av diskussioner med andra i samma roll, där de får fokusera på sina egna upplevelser och psykosociala behov. Bjud till exempel in någon som delar med sig av sina erfarenheter av att bli pappa.

Unga föräldrar

Unga blivande föräldrar kan känna sig hämmade i grupper där de flesta deltagare skiljer sig från dem själva. Studier tyder på att ungdomar drar nytta av en kombination av individuellt stöd och föräldraskapsstöd i grupp. Stödet bör vara specifikt anpassat för unga och fortsätta efter förlossningen.

Hbtqi-personer

Allt fler barn blir folkbokförda i familjer med två kvinnor eller två män som är gifta eller har registrerat partnerskap. Enligt RFSL uttrycker många hbtqi-personer behov av att träffa andra i en liknande situation under graviditeten, för att skapa gemenskap utifrån att de möter heteronormativitet. Hbtqi-personer litar ofta mindre på hälso- och sjukvården, på grund av risken för dåligt bemötande och på grund av tidigare erfarenheter av andra människors fördomar och okunskap.

Du kan utgå från material från RFSL när du ger stöd till hbtqi-personer. Se webbsidorna Regnbågsfamiljer i väntan och Att bli och vara förälder.

Ensamstående mammor

Ensamstående blivande mammor känner sig oftare oroliga än blivande mammor med partner, både under graviditeten och efter förlossningen. De kan därför behöva mer förberedelse. Det kan vara särskilt värdefullt för dem att få kontakt med andra i en liknande situation, och stärka sitt sociala nätverk.

Gruppen är dock inte enhetlig. De som själva har valt att bli ensamstående mammor kan ha andra behov än dem som har blivit oplanerat gravida, har separerat från en partner eller har förlorat en partner.

Omföderskor och deras partner eller medföräldrar

Det kan vara både utvecklande och utmanande att få fler barn i familjen. Omföderskor och deras partner eller medföräldrar kan ha många funderingar inför att få fler barn, om både det praktiska och det känslomässiga. Det kan handla om hur de ska få plats, hur det påverkar ekonomin, hur det äldre barnet ska reagera och hur mycket tid de ska få för varje barn.

Tvillingföräldrar

De som väntar mer än ett barn har särskilda utmaningar, och kan behöva träffa andra i samma situation. De kan behöva särskild information om till exempel

  • förlossningen – att föda vaginalt eller med kejsarsnitt
  • amning och annan matning av tvillingar
  • för tidigt födda barn, som är vanligare när man föder tvillingar
  • planering av föräldraledigheten, och vikten av att vara sjukskriven en tid.

Föräldrar som är nya i Sverige

Blivande föräldrar som är nya i Sverige, eller har språkliga hinder, kan behöva kunskap om

  • vilket stöd som finns för dem som föräldrar
  • vad det innebär att vara förälder i Sverige
  • barns rättigheter i Sverige.

I en riktad föräldragrupp kan de blivande föräldrarna knyta kontakter med andra i en liknande situation, och stärka sitt sociala nätverk.

Socioekonomiskt utsatta föräldrar

Socioekonomiskt utsatta föräldrar har större risk för negativa förlossningsresultat och för psykisk ohälsa. Därför är det viktigt att hjälpa de blivande föräldrarna att bygga skyddsfaktorer kring sig själva och det väntade barnet. Stödet kan förebygga framtida problem, inklusive brottslighet.

Sammanhållna grupper med kontinuitet har stora fördelar:

  • Tidigare frågor kan följas upp.
  • Deltagarna kan skapa förtroende för varandra, och få varaktiga sociala kontakter.

Läs mer

Senast uppdaterad:
Publicerad: