Samtala om förlossningsupplevelsen
Rekommendation
Till dig som har varit barnmorska vid en förlossning
Erbjud den nyförlösta samtal om förlossningen och förlossningsupplevelsen, med dig eller med en annan barnmorska om den nyförlösta önskar det. När en läkare har varit med vid förlossningen är det en fördel om även läkaren deltar i samtalet. Anpassa tidpunkten för samtalet till den nyförlöstas önskemål.
Varför?
Samtalet skapar förståelse för händelseförloppet och ger den nyförlösta möjlighet att uttrycka och bearbeta sina känslor. Enligt erfarenhetsbaserad kunskap bidrar detta till en upplevelse av kontinuitet och känslomässigt stöd. Det kan också öka tillfredsställelsen med vården.
Arbeta så här
Hjälp den nyförlösta att få en bättre förståelse för händelseförloppet genom att lyssna, informera och svara på frågor.
Anpassa efter önskemål och behov
Håll samtalet de första dagarna upp till några veckor efter förlossningen, och anpassa tidpunkten till den nyförlöstas önskemål och behov. Du kan hålla samtalet på plats innan vårdnadshavarna har lämnat sjukhuset, eller när de har kommit hem. Du kan även boka ett digitalt möte.
Remittera vidare om du misstänker trauma
I samråd med den nyförlösta, remittera skyndsamt till en psykolog eller psykoterapeut med relevant kompetens om du misstänker en traumatisk förlossningsupplevelse. Den berörda obstetrikern behöver också kopplas in för medicinsk genomgång av förlossningen.
Läs mer
- Samtal om förlossningsupplevelsen kan ingå i den tidiga uppföljningen i basprogrammet för graviditetsövervakning. Se sidan Utgå från Nationellt basprogram för graviditetsövervakning.
- Du ska alltid anpassa stöd och information efter behov, enligt kapitel 3 i patientlagen.
- Rekommendationen bygger på Socialstyrelsens kunskapsunderlag (pdf).
- På sidan Rekommendationerna bygger på bästa tillgängliga kunskap kan du läsa om hur rekommendationerna har tagits fram.