Följ upp förlossningsbristningar tidigt

Många nyförlösta känner sig tryggare och mer delaktiga när de får en tidig kontroll och relevant information om sina förlossningsbristningar. Dessutom kan komplikationer upptäckas tidigare.

Rekommendation

Till dig som möter nyförlösta med besvär eller förlossningsbristningar

Erbjud en tidig kontroll före hemgången från BB, eller vid återbesöket på sjukhuset. Denna kontroll missar dock eventuella komplikationer som uppstår senare. Erbjud därför ytterligare kontroll vid den tidiga uppföljningen i mödrahälsovården, under den första till andra veckan efter hemgången från BB. Gör så här:

  • Bedöm läkningsprocessen av sutureringen.
  • Informera om den förväntade läkningsprocessen utifrån den nyförlöstas behov och förutsättningar.
  • Ge tydlig skriftlig information om vart den nyförlösta kan vända sig framöver, vid olika typer av besvär från underlivet.

Varför?

Enligt erfarenhetsbaserad kunskap har arbetssättet flera fördelar:

  • Du får bättre kontroll över läkningsprocessen, och kan upptäcka komplikationer tidigare.
  • Den nyförlösta får en känsla av trygghet, delaktighet och kontroll.
  • Behovet av att söka vård under de första veckorna efter förlossningen minskar troligen.
  • Den nyförlöstas kontakter med hälso- och sjukvården underlättas, och vården kan ges på rätt nivå.

Kompetens hos dig som följer upp förlossningsbristningar

Du som följer upp förlossningsbristningar behöver kunskap om att förebygga, hitta, behandla och följa upp förlossningsskador i bäckenbotten – på kort och lång sikt.

Svensk förening för obstetrik och gynekologi (SFOG) och Svenska Barnmorskeförbundet (SBF) har tillsammans tagit fram ett webbaserat utbildningsprogram för förlossningsskador i bäckenbotten: backenbottenutbildning.se.

Arbeta så här

Bedöm besvären eller bristningarna, för att upptäcka eventuella missade bristningar och komplikationer som sårruptur, infektion eller hematom. Behandla patienten för att skynda på läkningsprocessen.

De som föredrar det kan få ett uppföljningssamtal via telefon eller digitalt. Sedan kan ni tillsammans bedöma om det även behövs ett vårdbesök.

Om det finns förutsättningar i din verksamhet: Arbeta multiprofessionellt, i ett team med barnmorska, fysioterapeut och läkare, och andra relevanta kompetenser efter behov, till exempel uroterapeut.

Informera om läkningsprocessen

Det kan vara avgörande för en smidig återhämtning att patienten får relevant information och får samtala om förlossningsbristningarna. Det är viktigt för välmående och livskvalitet, och för känslan av trygghet, delaktighet och kontroll.

Besvär med urinblåsan eller tarmen kan upplevas som genanta eller obekväma att lyfta. Ta därför initiativ till samtal om blås- och tarmfunktion, och om genital smärta och funktion. Låt patienten ställa frågor i sin takt och på sitt sätt.

Informera om förlossningsbristningarna och läkningsprocessen, utifrån patientens behov. Sätt rätt förväntningar genom att förklara vad som gäller för läkning och återhämtning.

Informera om vart den nyförlösta kan vända sig framöver

Många är osäkra på vart de ska vända sig med besvär efter en förlossning. Informera om vad som gäller i din region – även för besvär som kvarstår eller uppkommer lång tid efter förlossningen. Du bör kunna ge informationen skriftligt. Din arbetsplats bör ha tagit fram en lättillgänglig standardiserad text för detta, som är översatt till de vanligaste språken och innehåller kontaktuppgifter till rätt vårdinstanser.

Läs mer

Senast uppdaterad:
Publicerad: