Erbjud stöd om tillmatning när amning inte är aktuellt

Ibland är det inte aktuellt att amma. Det kan till exempel bero på läkemedel som går över i bröstmjölken eller på att amningen inte fungerar.

Rekommendation

Till dig som möter nyförlösta

Erbjud anpassat stöd om tillmatning och alternativ uppfödning när amning inte är aktuellt.

Varför?

Enligt erfarenhetsbaserad kunskap bidrar stödet till att föräldrarna får möjlighet att uppleva samma närhet och kontakt med barnet som amning kan ge.

Kompetens hos dig som ger stödet

Du som ger stöd om tillmatning behöver ha kunskap om

Du kan arbeta till exempel på BB, i mödrahälsovården eller i barnhälsovården. Stödet behövs både före och efter förlossningen. Se sidan Samtala om amning, där vi rekommenderar reflekterande samtal med gravida.

När är tillmatning aktuellt?

Spädbarn ska få modersmjölksersättning när det finns ett behov – men inte i stället för till exempel tillräckligt amningsstöd till den nyförlösta. Det finns bestämmelser om detta i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2008:33). Bedömningen av behovet ska dokumenteras i spädbarnets och mammans patientjournal.

Tidig tillmatning kan till exempel behövas om barnet

  • har fötts för tidigt
  • har haft låg Apgarpoäng
  • är tillväxthämmat
  • har för lågt blodsocker, eller riskerar att få det.

Det kan också vara aktuellt om mamman (eller den som skulle ha kunnat amma)

  • behöver läkemedel som inte får kombineras med amning
  • har ett medicinskt tillstånd som gör amning olämplig
  • behöver oavbruten sömn på grund av till exempel en psykisk sjukdom
  • har försökt amma, men det har inte fungerat praktiskt.

Dessutom kan det alltid vara så att föräldrarna har valt bort amning av personliga skäl.

Arbeta så här

Respektera föräldrarnas val

Ett respektfullt bemötande är extra viktigt när amning inte är aktuellt, oavsett skäl. En del känner skam, skuld, ånger eller otillräcklighet. Särskilt föräldrar som har valt bort amning redan under graviditeten kan uppleva omgivningen som dömande. Det kan också vara en känslomässig börda att rekommenderas att inte amma av medicinska skäl. Då behövs särskilda råd för att minska lidandet.

Rekommendera råmjölk före bröstmjölksersättning

Ibland behövs tidig tillmatning för att amningen inte kommer i gång tillräckligt, och barnet behöver mer näring. Det optimala för barnet är då om det går att mjölka ur råmjölk från brösten och ge direkt, i stället för bröstmjölksersättning. De första dagarna efter födelsen kan man mjölka ur för hand. Det är också bra att stimulera brösten för att snabbare få i gång mjölkproduktionen, och underlätta övergången till helamning.

Ge praktisk information

Om bröstmjölksersättning behövs: Ge praktisk information om till exempel

  • hur man blandar bröstmjölksersättning
  • hur mycket och hur ofta barnet behöver äta, och hur man kan tolka barnets signaler
  • vilken sugteknik barnet behöver när det matas med nappflaska
  • hur man tar hand om nappflaskor säkert och hygieniskt.

I Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2008:33) finns också bestämmelser om att den som vårdar ett spädbarn ska informeras om hur modersmjölksersättning används på ett riktigt sätt. Barnets behov ska styra matningen.

Dessutom finns bestämmelser om att informera om hälsoriskerna med olämplig föda, olämpliga uppfödningsmetoder och oriktig användning av modersmjölksersättning.

Främja anknytningen

Matningsstunden ger möjlighet till närhet och kontakt med barnet. Hjälp föräldrarna att främja samspelet – nyfödda använder alla sina sinnen för att utforska personer i sin omgivning.

I Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2008:33) finns också bestämmelser om att informera om hur anknytningsprocessen kan stärkas även när amning inte är aktuellt.

Ge stöd för att sluta amma när det behövs

Ge professionell information och praktiskt stöd för att sluta amma, när amning inte fungerar trots försök. Förklara till exempel hur man kan motverka spända bröst och lindra smärta. En del behöver också läkemedelsbehandling.

Läs mer

Senast uppdaterad:
Publicerad: