Erbjud gynekologisk undersökning vid eftervårdsbesöket

Några månader efter förlossningen är det viktigt att bedöma bäckenbottens funktion, och hur eventuella bristningar har läkt.

Rekommendation

Till dig som möter nyförlösta

Erbjud en bedömning av bäckenbotten vid eftervårdsbesöket 6–16 veckor efter förlossningen. Om patienten har fött vaginalt, bedöm eventuella förlossningsbristningar.

Varför?

Enligt erfarenhetsbaserad kunskap kan bedömningen leda till tidig upptäckt av, eller minskad risk för,

  • smärta
  • dysfunktion i bäckenbotten
  • andra komplikationer.

Kompetens hos dig som bedömer bäckenbotten

Du som bedömer bäckenbotten behöver kontinuerlig fortbildning eller handledning för att förebygga, hitta, behandla och följa upp förlossningsskador – på kort och lång sikt.

Svensk förening för obstetrik och gynekologi (SFOG) och Svenska Barnmorskeförbundet (SBF) har tillsammans tagit fram ett webbaserat utbildningsprogram för förlossningsskador i bäckenbotten: backenbottenutbildning.se.

Arbeta så här

Berätta om undersökningen och varför den är viktig. Ge råd om bäckenbottenträning, annan träning och sexuellt samliv.

Informera om läkningsprocessen

Om patienten har förlossningsbristningar kan det vara avgörande för en smidig återhämtning att få relevant information och att få samtala om förlossningsbristningarna. Det är viktigt för välmående och livskvalitet, och för känslan av trygghet, delaktighet och kontroll.

Besvär med urinblåsan eller tarmen kan upplevas som genanta eller obekväma att lyfta. Ta därför initiativ till samtal om blås- och tarmfunktion, och om genital smärta och funktion. Låt patienten ställa frågor i sin takt och på sitt sätt.

Informera om förlossningsbristningarna och läkningsprocessen, utifrån patientens behov. Sätt rätt förväntningar genom att förklara vad som gäller för läkning och återhämtning.

Remittera om det behövs

Patienten kan behöva fortsatt bedömning, behandling eller rehabilitering. Remittera om det behövs till exempelvis

  • ett multiprofessionellt team som är specialiserat på bäckenbottenbesvär
  • en obstetriker
  • en uroterapeut
  • en fysioterapeut.

Informera om vart den nyförlösta kan vända sig framöver

Många är osäkra på vart de ska vända sig med besvär efter en förlossning. Informera om vad som gäller i din region – även för besvär som kvarstår eller uppkommer lång tid efter förlossningen. Du bör kunna ge informationen skriftligt. Din arbetsplats bör ha tagit fram en lättillgänglig standardiserad text för detta, som är översatt till de vanligaste språken och innehåller kontaktuppgifter till rätt vårdinstanser.

Läs mer

Senast uppdaterad:
Publicerad: