Erbjud amningsstöd efter förlossningen

Det är vanligt att nyförlösta känner oro eller får problem när de ska börja amma. Tidigt amningsstöd bidrar till att fler ammar.

Rekommendation

Till dig som möter nyförlösta

Erbjud amningsstöd efter förlossningen och hemgången från sjukhuset, utifrån den nyförlöstas egna önskemål och barnets behov.

Varför?

Enligt forskningen bidrar professionellt, individuellt och tidigt amningsstöd till att

  • fler helammar
  • fler ammar delvis.

Kompetens hos dig som ger amningsstödet

Du som ger amningsstöd behöver ha kunskap om

Du kan arbeta till exempel på BB, i mödrahälsovården eller i barnhälsovården. Stödet behövs både före och efter förlossningen. Se sidan Samtala om amning, där vi rekommenderar reflekterande samtal med gravida.

Arbeta så här

Uppmuntra – men var realistisk

Ge en kombination av emotionellt, praktiskt och pedagogiskt amningsstöd, där du tar hänsyn till både den ammandes och barnets behov. Några viktiga delar:

  • Uppmuntra på ett balanserat sätt: Fokusera på fördelarna med amning, men utan att skapa påtryckningar. Det är viktigt att undvika en känsla av misslyckande. Var empatisk och bekräftande.
  • Var detaljerad och visa praktiskt hur den ammande kan göra.
  • Hjälp den ammande att se konsekvenser och hitta sitt eget sätt att hantera olika amningsproblem.

Gör hembesök om du har möjlighet

Hembesök både före och efter förlossningen har visat sig vara effektivt för att underlätta amningsstarten. De kan också förbättra möjligheten att amma länge. I nuläget är det dock i princip bara barnhälsovården som erbjuder hembesök.

Även uppföljande telefonsamtal varje vecka har visat sig öka helamning de första 6 månaderna.

Ge stöd om tillmatning när amning inte är aktuellt

Ibland är det inte aktuellt att amma alls, och ibland behöver amningen avslutas tidigt. Då behövs stöd för det – se sidan Erbjud stöd om tillmatning när amning inte är aktuellt.

Läs mer

Senast uppdaterad:
Publicerad: