Kompletterande stöd

På den här sidan ger vi exempel på riktlinjer och stödmaterial som kompletterar de nationella riktlinjerna för graviditet, förlossning och tiden efter.

Du som planerar och beslutar om mödrahälsovård och förlossningsvård kan behöva uppmärksamma det kompletterande stödet för att patienterna ska få den vård de behöver på ett välorganiserat sätt, till exempel när det gäller vanliga samtidiga sjukdomar. Även för dig som möter patienter finns kompletterande stöd.

Stöd för beslutsfattare och chefer

Nationell plan för graviditet, förlossning och tiden efter

Socialstyrelsen har tagit fram ett förslag till nationell plan för vården vid graviditet, förlossning och tiden efter. Planen är en del av regeringens ambition att skapa en mer jämlik, nära och patientsäker vård i hela landet. Planen ska lägga grunden för ett mer strategiskt och systematiskt förändringsarbete i regionerna, bland annat för att öka tillgängligheten och minska regionala skillnader.

Nationella riktlinjer för samtidiga sjukdomar

Många gravida och nyförlösta har olika sjukdomar, funktionsnedsättningar eller ohälsosamma levnadsvanor. Detta kan komplicera omhändertagandet. Olika vårdområden kan behöva samverka, och använda gemensamma kompetenser och resurser.

Exempel på nationella riktlinjer

Socialstyrelsen har nationella riktlinjer på flera områden som kan vara aktuella:

Kunskapsstöd om neonatalvård

I Socialstyrelsens kunskapsstöd om neonatalvård finns framför allt rekommendationer om att stärka föräldrars delaktighet och det psykosociala stödet. Vi ger också stöd för att hela vårdkedjan kring barn som behöver neonatalvård ska fungera smidigt och säkert – från mödrahälsovården till barnhälsovården. Kunskapsstödet vänder sig till både beslutsfattare och hälso- och sjukvårdspersonal.

Vårdkedjan för barn som behöver neonatalvård och deras föräldrar – nationella rekommendationer till beslutsfattare och stöd till personal.

Kunskapsstöd om plötslig oväntad död hos spädbarn

Omkring 45 spädbarn avlider plötsligt och oväntat varje år i Sverige. För bara ungefär hälften går det att fastställa en dödsorsak. Socialstyrelsen ger rekommendationer för att förbättra diagnostiken och förebygga oväntad död.

Plötslig oväntad död hos spädbarn.

Amningsstrategi

Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Konsumentverket har tillsammans tagit fram en nationell amningsstrategi, för att främja och stödja amning effektivt. En viktig utgångspunkt är Tio steg som främjar amning, som baseras på WHO:s Ten steps to successful breastfeeding.

Tio steg som främjar amningArtikelnummer: 2021-10-7596|Publicerad: 2021-10-26

Nationell amningsstrategi 2022–2027 (pdf), hos Livsmedelsverket.

Statistik om mödrahälsovård och förlossningsvård

Socialstyrelsen presenterar statistik om graviditeter, förlossningar och nyfödda utifrån medicinska födelseregistret (MFR). Vi har också statistik om amning baserad på barnhälsovårdens sammanställningar om journaluppgifter.

Statistik om graviditeter, förlossningar och nyfödda.

Statistik om amning.

Samordning av kunskapsprodukter

Socialstyrelsen har undersökt hur olika mottagare i förlossningsvården tar emot ny kunskap och implementerar den. De intervjuade upplever att det finns många kunskapsprodukter från många avsändare, vilket gör det svårt att navigera och arbeta i kunskapsstyrningssystemet. Det finns också brister i de mottagande organisationerna för att implementera kunskap. Ett steg för bättre samordning är det nu publicerade stödet till mödrahälsovården och förlossningsvården här på Socialstyrelsens webbplats.

Översikt av handläggningen vid normalförlossning

Till skillnad från mödrahälsovården saknar förlossningsvården en tydlig nationell samordning. Socialstyrelsen har gjort en översikt av förlossningsklinikernas egna riktlinjer för handläggning av normalförlossning, och kartlagt behovet av vägledning. Översikten visar att praxis skiljer sig. Vissa skillnader kan vara motiverade av regionala förutsättningar och resurser, men på andra områden skulle nationellt samlad vägledning behövas, utifrån bästa tillgängliga kunskap. Det gäller till exempel

  • samordningen mellan enheter för bland annat primärvård (inklusive mödrahälsovård), psykiatri, förlossning, neonatalvård, barnhälsovård och annan eftervård
  • amniotomi – att ta hål på fosterhinnorna
  • åtgärder vid värksvaghet
  • smärtlindring
  • uppföljning och återkoppling kring förlossningsskador.

Nationell strategi för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter

Folkhälsomyndigheten har tagit fram en strategi som pekar ut riktningen för Sveriges arbete med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Ett delmål i strategin gäller graviditet och förlossning:

  • Alla har rätt till en god reproduktiv hälsa och kan välja om, när, hur många och på vilket sätt de önskar få barn. Alla har också rätt till en trygg och säker vård vid graviditet, förlossning och abort.

Nationell strategi för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter – En god, jämlik och jämställd sexuell och reproduktiv hälsa i hela befolkningen, hos Folkhälsomyndigheten.

Nationell högspecialiserad vård för EXIT

Socialstyrelsen har beslutat att den ovanliga operationen ex utero intrapartum treatment (EXIT) ska utgöra nationell högspecialiserad vård och enbart bedrivas vid Karolinska universitetssjukhuset, sedan 1 maj 2020.

Nationell högspecialiserad vård för EXIT.

Stöd för hälso- och sjukvårdspersonal

Kunskapsstöd om prekonceptionell hälsa

I riktlinjerna för dig som möter patienter finns rekommendationen Samtala om levnadsvanor. Den ingår också i Socialstyrelsens kunskapsstöd om prekonceptionell hälsa, där du får mer stöd för samtal med patienter. Du får också en översikt av området prekonceptionell hälsa. En del råd och stöd är till exempel viktigt att nå ut med redan före en graviditet.

Kunskapsstöd om kejsarsnitt

I riktlinjerna för dig som möter patienter finns rekommendationen Planera för kejsarsnitt? Den handlar om att planera för kejsarsnitt i vissa fall: ”Gör en helhetsbedömning av viktiga riskfaktorer och av den gravidas situation, när den gravida önskar föda med kejsarsnitt utan klara medicinska indikationer.” Rekommendationen bygger på Socialstyrelsens kunskapsstöd om planerat kejsarsnitt.

Kunskapsstöd om intrauterin fosterdöd

I Socialstyrelsens kunskapsstöd om intrauterin fosterdöd beskrivs kunskapsläget för flera av de riskfaktorer som kan orsaka dödföddhet. Där det är möjligt ger vi också rekommendationer utifrån bästa tillgängliga kunskap.

Nationellt kunskapsstöd om intrauterin fosterdöd.

Kunskapsstöd om könsdysfori

Socialstyrelsen ger rekommendationer om utredning och behandling vid könsdysfori. Förutom till dig som möter patienter finns rekommendationer till beslutsfattare.

Vård av barn och unga med könsdysfori.

God vård av vuxna med könsdysfori.

Rapporter från SBU om graviditet, förlossning och tiden efter

SBU har tagit fram flera rapporter om graviditet, förlossning och tiden efter de senaste åren. Några exempel på slutsatser är att

  • svår förlossningsrädsla verkar fångas upp väl av VAS-skalor
  • flera insatser mot depression efter förlossning har effekt
  • det är viktigt med ett gott omhändertagande när barn föds döda
  • det finns sparsamt med forskning om extremt illamående
  • det är ovisst hur delade bukmuskler behandlas bäst.

Graviditet, förlossning och vården efteråt (pdf), hos SBU.

Rekommendationer om sjukskrivning

Socialstyrelsen har försäkringsmedicinskt beslutsstöd för

  • förvärkar och hotande förtidsbörd
  • graviditetsillamående och graviditetskräkningar
  • graviditetsrelaterad rygg- och bäckensmärta (inklusive symfyseolys).

Se rubriken Graviditet i listan över sjukdomar och tillstånd.

Försäkringsmedicinskt beslutsstöd

Socialstyrelsens försäkringsmedicinska beslutsstöd ska främst hjälpa dig som är läkare i hälso- och sjukvården att bedöma behov av sjukskrivning. Beslutsstödet innehåller rekommendationer om bedömning av enskilda personers arbetsförmåga.

Patientsäkerhetsarbete

Samlat stöd för patientsäkerhet

Samlat stöd för patientsäkerhet är en webbplats för det nationella patientsäkerhetsarbetet. Där får du som arbetar i hälso- och sjukvården stöd för att förebygga vårdskador. På webbplatsen finns också en nationell handlingsplan för ökad patientsäkerhet och samordning på området.
Senast uppdaterad:
Publicerad: