Uppmärksammad munhälsa
Uppmärksamma munhälsan
Rekommendation
Till dig som möter patienter med en ätstörning
- Uppmärksamma patientens munhälsa.
- Hänvisa eller remittera till tandvården vid behov.
Varför?
Enligt erfarenhetsbaserad kunskap kan arbetssättet leda till att fler besöker tandvården och får snabbare insatser därifrån. Då minskar risken för att ätstörningen orsakar skador eller ohälsa i munnen, och munhälsan förbättras. Insatsen bedöms vara enkel att införa.
Förutsättningar på din arbetsplats
Beslutsfattare och chefer behöver underlätta för dig att uppmärksamma munhälsa och hänvisa eller remittera till tandvården vid behov. Detta har relativt hög prioritet – se rekommendation O8 på sidan Uppmärksamma munhälsan.
Det kan till exempel vara enkelt att ha som standard i journalen att uppmärksamma munhälsan hos patienter med en ätstörning. Samtidigt behöver beslutsfattare och chefer se över om det finns en etablerad dialog och samverkan mellan de verksamheter som ger vård vid ätstörningar och tandvården. Idag finns detta bara i ett fåtal regioner.
Arbeta så här
Ställ frågor vid ett av besöken
Du kan ställa frågor vid ett av besöken. Fråga till exempel:
- Har du regelbunden kontakt med tandvården? När besökte du senast tandvården?
- Känner tandvården till din ätstörning? Behöver du hjälp att informera din tandläkare?
- Gör det ont när du äter eller tuggar?
- Har du ilningar i tänderna?
- Har du återkommande episoder med spänningshuvudvärk?
- Känner du dig torr i munnen?
Om det behövs: Hänvisa eller remittera till tandvården.
Informera om billigare tandvård
Informera patienten om att personer med en ätstörning kan ha rätt till billigare tandvård:
- Särskilt tandvårdsbidrag är ett bidrag från staten för förebyggande tandvård till personer med en sjukdom eller funktionsnedsättning som påverkar tänderna. Det är ett tillägg till det allmänna tandvårdsbidraget.
- Med ett särskilt tandvårdsstöd från regionen kostar ett besök i tandvården lika mycket som ett besök i hälso- och sjukvården. Det ingår också i högkostnadsskyddet. Stödet kan till exempel vara aktuellt för personer med en psykisk sjukdom som gör det svårt att ta hand om tänderna.
Förklara för patienten hur man ansöker, och skriv läkarintyg när det är aktuellt.
Läs mer
- Hos Försäkringskassan finns underlag för särskilt tandvårdsbidrag – information om det medicinska underlaget när du har en patient som ska ansöka.
- Hos Socialstyrelsen finns blanketten Läkarintyg för särskilt tandvårdsbidrag (pdf).
- På 1177.se finns information till patienter om särskilt tandvårdsbidrag.
- Hos Försäkringskassan finns information till patienter om tandvårdsstöd generellt.
- Rekommendationen bygger på Socialstyrelsens kunskapsunderlag (pdf).
- På sidorna Använd riktlinjerna som stöd i arbetet och Fokus på vissa insatser kan du läsa om hur rekommendationerna har tagits fram och prioriterats.
Navigering
Uppmärksamma munhälsan
Det är en enkel insats för hälso- och sjukvårdspersonal att prata med patienten om dessa konsekvenser och om vilka tandvårdsstöd som finns.
Rekommendation till hälso- och sjukvården
Så har vi prioriterat
Om vårdpersonal uppmärksammar munhälsan hos personer med en ätstörning kan det leda till att fler besöker tandvården, enligt erfarenhetsbaserad kunskap. Detta kan ge förbättrad munhälsa, snabbare insatser från tandvården och minskad risk att ätstörningen orsakar skador eller ohälsa i munnen. Insatsen bedöms vara enkel att införa, och tidiga insatser kan ge hälsovinster. Hälsotillståndet hos personer med en ätstörning har generellt en måttlig till stor svårighetsgrad, och arbetssättet har relativt hög prioritet.
Så påverkas hälso- och sjukvården
Din region behöver se över om det finns en etablerad dialog och samverkan mellan de verksamheter som ger vård vid ätstörningar och tandvården. Idag finns detta bara i ett fåtal regioner.
Det krävs inga nya resurser för att uppmärksamma patienter med en ätstörning på sin munhälsa vid hälso- och sjukvårdsbesök. Tandvården kan dock behöva avsätta resurser för att utbilda och ge råd om munhälsa till patienter med en ätstörning, och ta fram behandlingsplaner kring behov.
Läs mer
- Rekommendationen bygger på Socialstyrelsens kunskapsunderlag (pdf).
- På sidorna Använd riktlinjerna som stöd i arbetet och Fokus på vissa insatser kan du läsa om hur rekommendationerna har tagits fram och prioriterats.