Samverkan vid ätstörning och obesitas

Samverka vid ätstörning och obesitas

En del med obesitas har samtidigt en ätstörning. Obesitas kan ibland också bli följden av en ätstörning, eller drabba personer som tidigare har haft en ätstörning.

Du som ger vård vid ätstörningar och du som ger vård vid obesitas behöver därför kunna samverka, när patienterna önskar det, för att ge personcentrerad vård till dem som har båda sjukdomarna. Ni behöver rutiner för arbetsformerna.

Socialstyrelsen använder ordet obesitas eftersom många upplever det gamla uttrycket fetma som negativt laddat.

Rekommendation

Förutsättningar på din arbetsplats

Beslutsfattare och chefer behöver skapa förutsättningar för att ni som möter patienter med både ätstörning och obesitas ska kunna samverka. Att säkerställa samverkan mellan verksamheterna har hög prioritet – se rekommendation O16 till beslutsfattare på sidan Samverka vid ätstörning och obesitas.

Arbeta så här

Du som behandlar personer med en ätstörning (framför allt hetsätningsstörning) och du som behandlar personer med obesitas eller övervikt i samma region kommer delvis att möta samma patienter. Har ni en etablerad kontaktväg och återkommande dialog?

Planera tillsammans vilken behandling som respektive vårdenhet ska erbjuda. Konsultera sedan varandra vid behov.

Ni kan till exempel ha ett möte ett par gånger om året, och gemensamt diskutera och planera för patienter som har båda sjukdomarna och hur ni lämpligast kan hjälpa patienten vidare. Utbyt också gärna kunskaper om varandras patientgrupp.

Om du behandlar en ätstörning hos någon med obesitas

Tänk på följande när du behandlar en ätstörning hos någon som har eller har haft obesitas – eller någon som söker vård för en ätstörning och har obesitas:

  • Lyssna på patienten. Vilka symtom dominerar, ätstörning eller övervikt? Vilka symtom ger mest lidande, enligt patienten själv? Ofta är det viktigt att börja med ätstörningen. Informera då tydligt om att ni avvaktar med behandling för viktminskning så länge.
  • Bemöt patienten med respekt och omtanke. En patient behöver till exempel förstå varför hen blir hänvisad till en överviktsmottagning om vården för obesitas är prioriterad. Patienten ska inte känna att det beror på brist på tid eller resurser.
  • Fokusera på patientens hälsa och behov.
  • Var medveten om ifall din mottagning inte fysiskt är anpassad för personer med obesitas. Det kan till exempel handla om att stolar behöver kunna användas av alla.
  • Ta reda på vilken obesitasbehandling som patienten har fått tidigare. Påverkar till exempel en tidigare obesitasoperation hur patienten kan äta?

Om du behandlar obesitas eller övervikt

Tänk på följande när du behandlar obesitas eller övervikt:

  • Ställ regelbundet frågor under behandlingen för att fånga upp en eventuell samtidig eller bakomliggande ätstörning. Våga till exempel fråga om patienten har känslor av att tappa kontrollen över sitt ätande, och kan äta stora mängder på kort tid.
  • Bemöt patienten med respekt och omtanke.
  • Anpassa obesitasbehandlingen om patienten tidigare har haft en ätstörning.

För bästa bemötande är det också önskvärt att du kan skilja på objektiv och subjektiv hetsätning, och prata om det med patienten. Båda är kopplade till lidande i känslan av att tappa kontrollen, men vid subjektiv hetsätning uppfyller patienten inte diagnoskriteriet att äta en väsentligt större mängd mat vid ett och samma tillfälle än de flesta skulle äta.

Läs mer

Navigering

Samverka vid ätstörning och obesitas

En del med obesitas har samtidigt en ätstörning. Obesitas kan ibland också bli följden av en ätstörning, eller drabba personer som tidigare har haft en ätstörning.

Verksamheter som ger vård vid ätstörningar respektive obesitas behöver samverka för att ge en personcentrerad vård till patienter med båda sjukdomarna, när patienterna önskar det. Det kan innebära att verksam­heterna tillsammans planerar vilka behandlingar de ska erbjuda och att de konsulterar varandra vid behov. Patienter med obesitas som tidigare i livet haft en ätstörning kan till exempel behöva anpassningar i behandlingen.

Det behövs rutiner och arbetsformer för hur samarbetet ska gå till, så att det är tydligt vem som har ansvar för patientens vård.

Socialstyrelsen använder ordet obesitas eftersom många upplever det gamla uttrycket fetma som negativt laddat.

Rekommendation till hälso- och sjukvården

Syntolkning av tabellen

Rekommendation O16. För personer med en ätstörning som har obesitas: Säkerställ samverkan mellan verksamheter som ger vård vid ätstörningar respektive obesitas. Prioritet: 3.

Så har vi prioriterat

Samverkan mellan dem som ger vård vid ätstörningar och vård vid obesitas ger ett ökat kunskapsutbyte och en helhetssyn i hälso- och sjukvården, enligt erfarenhetsbaserad kunskap. För personer med både en ätstörning och obesitas kan detta leda till ett bättre bemötande, vårdinsatser i rätt tid och ett aktivt samarbete mellan vårdgivarna under behandlingen. De aktuella patienterna har generellt ett hälsotillstånd med en stor svårighetsgrad, och arbetssättet har därför hög prioritet.

Så påverkas hälso- och sjukvården

Om din region saknar en effektiv samverkan kring patienter med både en ätstörning och obesitas, behöver ni se över och anpassa era arbetssätt tillsammans med berörda vårdgivare:

  • Säkerställ en vård med patienten i centrum, för att ge rätt insatser vid rätt tidpunkt för respektive sjukdom.
  • Säkerställ att de som får insatser och deras närstående inte själva behöver ta ett samordningsansvar.

Så utvärderar vi hälso- och sjukvården

Socialstyrelsen har tagit fram en indikator för att följa upp rekommenda­tionen vid ätstörning i kombination med obesitas. Med den mäter vi

  • andelen personer med pågående vård för ätstörning som samtidigt genomgår behandling för obesitas (indikator O16).

Läs mer

Navigering

Senast uppdaterad:
Publicerad: