Erbjud ätstörningsanpassad KBT, IPT eller familjebaserad terapi

Ätstörningsanpassad kognitiv beteendeterapi (KBT) kan hjälpa personer med bulimi att både förändra sitt ätbeteende och hantera känslomässiga problem. Ett alternativ kan vara interpersonell psykoterapi (IPT), som fokuserar på sambandet mellan psykologiska problem och mänskliga relationer. Ungdomar kan också få familjebaserad terapi, där familjen deltar aktivt i behandlingen.

Rekommendationer

Till dig som behandlar ungdomar och vuxna med bulimi

För äldre ungdomar och vuxna:

  • Erbjud i första hand ätstörningsanpassad kognitiv beteendeterapi (KBT).
  • Erbjud i andra hand interpersonell psykoterapi (IPT).

För yngre ungdomar, och i vissa fall även för äldre ungdomar:

  • Erbjud familjebaserad terapi enligt manual.

Varför?

Det finns ett visst stöd i forskningen för att ätstörningsanpassad KBT leder till att färre hetsäter och möjligen till att färre kräks, jämfört med om de inte får någon psykologisk behandling. Ingen annan behandling mot bulimi har bättre vetenskapligt stöd. En styrka hos denna behandlingsform är möjligheten att hantera symtom som ändras över tid, och även olika vanliga problem hos personer med bulimi. Insatsen bedöms också vara kostnadseffektiv.

För patienter som KBT inte passar kan IPT vara ett alternativ. Möjligen är det dock färre som tillfrisknar efter IPT än efter ätstörningsanpassad KBT. Det går inte att dra slutsatser om effekten av ITP jämfört med KBT på längre sikt.

För yngre ungdomar – och för vissa äldre ungdomar – kan familjebaserad terapi enligt manual ge goda resultat. I denna behandlingsform är vårdnadshavaren mycket aktiv. Det är en styrka, speciellt för yngre ungdomar.

Förutsättningar på din arbetsplats

Beslutsfattare och chefer behöver skapa förutsättningar för att ungdomar och vuxna med bulimi ska kunna erbjudas psykologisk behandling. Detta har hög prioritet – se rekommendation BN4, BN7 och BN9 till beslutsfattare på sidan Erbjud psykologisk behandling.

Arbeta så här

Börja med att normalisera måltidsstruktur och portionsstorlek, och identifiera vad som motiverar patienten att förändra sitt beteende.

Välj behandling utifrån patientens ålder, förutsättningar och familjesituation. Oavsett behandling och patientens ålder är det i regel till stor nytta att involvera familjen eller andra närstående på något sätt som stöd.

KBT: fokus på beteenden som vidmakthåller ätstörningen

KBT kan passa för de flesta äldre ungdomar och vuxna med bulimi. Behandlingen kan fungera om patienten är motiverad, har förmåga att ta till sig behandlingen och förstår varför den behövs.

Behandlingen fokuserar på beteenden som vidmakthåller ätstörningen. Det är viktigt att behandla med KBT som är specifikt anpassad till ätstörningar, till exempel KBT-E.

Målet är att patienten ska uppleva minskade symtom genom

  • bättre förmåga att hantera egna tankemönster som underhåller det osunda ätbeteendet
  • bättre förmåga att hantera påträngande tankar om vikt, kroppsform och ätande
  • tillgång till nya värderingar kring vikt, kroppsform och ätande
  • tillgång till nya, sundare tankemönster och beteenden.

Behandlingens längd och antalet sessioner kan variera, men vanligtvis ingår 20 sessioner. Behandlingen är dock generellt mindre omfattande än vid anorexi.

IPT: fokus på sambandet mellan psykologiska problem och mänskliga relationer

Om ätstörningsanpassad KBT inte passar kan du behandla äldre ungdomar och vuxna med IPT, både individuellt och i grupp. IPT fokuserar på sambandet mellan psykologiska problem och mänskliga relationer. Målet är att patienten ska uppleva minskade symtom genom

  • större tillgång till sitt sociala nätverk
  • mindre mellanmänsklig stress
  • bättre förmåga att bearbeta känslor
  • bättre förmåga att samarbeta med andra.

Behandlingens längd och antalet sessioner kan variera, men vanligtvis ingår 16 sessioner.

Familjebaserad terapi: vårdnadshavarna deltar aktivt

I familjebaserad terapi deltar ungdomens familj aktivt. Du som behandlare hjälper vårdnadshavarna att inledningsvis få ansvaret för ungdomens ätande, i samspel med ungdomen – och stödja så att hen vågar äta normalt. Senare i behandlingen tar ungdomen successivt över mer ansvar för ätandet. Hjälp då familjen tillbaka till ett normalt liv. Det är viktigt att den familjebaserade terapin följer en särskild manual.

Vid bulimi är patienten mer delaktig i början av den familjebaserad terapin (FBT-BN och FT-BN), jämfört med motsvarande behandling vid anorexi.

Arbeta med patientens motivation

Du behöver ofta arbeta med motiverande strategier under behandlingen. Det är vanligt att personer med bulimi har en kluven inställning till behandling, och en sviktande motivation till förändringsarbete. De kan ha svårt att vilja, våga eller tro sig kunna gå igenom en behandling, och pendla mellan att vilja och inte vilja ha hjälp.

Läs mer

Navigering

Senast uppdaterad:
Publicerad: