Utred problem som hindrar behandling
Rekommendation
Till dig som möter patienter med en ätstörning och tecken på annan psykiatrisk sjukdom eller problematik
Om ätstörningsbehandlingen inte fått tillräcklig effekt: Initiera en systematisk utredning av de psykiatriska problemen parallellt med ätstörningsbehandlingen.
Varför?
Enligt erfarenhetsbaserad kunskap kan den systematiska utredningen ge avgörande information för att kunna ge rätt bemötande, vård och stöd. Patienten kan då få möjlighet att tillgodogöra sig en ätstörningsbehandling, och dessutom få hjälp med den andra problematiken. Insatsen kan motverka ett utdraget förlopp och långvariga problem.
Förutsättningar på din arbetsplats
För att du ska kunna initiera en systematisk utredning av misstänkt psykiatrisk samsjuklighet behöver ni ha tillgänglig personal med rätt kompetens i regionen. En del utredningar kräver samverkan och planering med andra verksamheter i hälso- och sjukvården, så att insatserna kan samordnas med patientens övriga vård.
Att erbjuda den här typen av utredningar är en högt prioriterad rekommendation till beslutsfattare och chefer – se rekommendation O9 på sidan Utred och behandla andra psykiatriska problem parallellt med ätstörningen.
Arbeta så här
Identifiera vilka psykiatriska problem som hindrar en framgångsrik ätstörningsbehandling, genom att initiera en fördjupad psykologisk utredning eller behandling. Oftast kan patienten få en första psykologisk bedömning i anslutning till ätstörningsbehandlingen på din arbetsplats. Kanske behövs behandling för depression, adhd eller autism.
Om patienten behöver en neuropsykiatrisk utredning behöver du samverka med flera andra verksamheter och i regel skicka en remiss.
Observera: Det är viktigt att du har gjort ett ordentligt försök att behandla ätstörningen och konstaterat att det finns reella hinder för en framgångsrik behandling.
Läs mer
- Se också de nationella riktlinjerna om adhd och autism och depression och ångestsyndrom.
- Rekommendationen bygger på Socialstyrelsens kunskapsunderlag (pdf).
- På sidorna Använd riktlinjerna som stöd i arbetet och Fokus på vissa insatser kan du läsa om hur rekommendationerna har tagits fram och prioriterats.
Navigering