Erbjud boostersessioner vid bakslag

Risken för återfall i en ätstörning är stor, även efter en framgångsrik behandling där patienten har friskförklarats. Återfall eller bakslag är vanligast den närmaste tiden efter avslutad behandling.

Rekommendation

Till dig som möter patienter som har drabbats av bakslag efter en framgångsrik ätstörningsbehandling

Erbjud boostersessioner (ett fåtal kompletterande samtal).

Varför?

Enligt erfarenhetsbaserad kunskap kan boostersessioner förhindra återfall och ytterligare lidande. Insatsen tar dessutom mindre tid än om patienten skulle behöva ett helt behandlingsprogram igen.

Förutsättningar på din arbetsplats

Beslutsfattare och chefer behöver se till att ni har ett arbetssätt som tillåter booster­sessioner i er region. Detta har hög prioritet – se rekommendation O15 till beslutsfattare på sidan Erbjud insatser för att förhindra återfall.

Arbeta så här

Om patienten drabbas av bakslag behöver du snabbt kunna erbjuda så kallade boostersessioner – ett fåtal kompletterande samtal. Det är alltså inte fråga om en ny behandling, utan om en begränsad insats för att stärka resultaten från den genomförda behandlingen. Det är ofta en fördel om patienten får samma behandlare som tidigare, men inte nödvändigt.

Inkludera gärna följande i boostersessionerna:

  • Utvärdera patientens aktuella mående.
  • Repetera viktiga behandlingsmoment.
  • Se över vidmakthållandeplanen.
  • Förstärk framsteg.
  • Arbeta problemlösande med uppkomna hinder, särskilt vid nya bakslag.

Återfall eller bakslag är vanligast den närmaste tiden efter avslutad behandling. Det finns ingen tydlig gräns för hur länge det kan vara aktuellt, men tänk på att boostersessioner är en begränsad insats. Du behöver bedöma kliniskt om det istället är lämpligt med remiss till en längre behandling.

Läs mer

Navigering

Senast uppdaterad:
Publicerad: