Personer som utövar våld i nära relationer

Insatser riktade till den som utövar våld är en viktig del i att stoppa och förebygga våld i nära relationer. Därför måste insatserna anpassas utifrån våldsutövarens förutsättningar att ändra sitt beteende.

Socialtjänsten har huvudansvaret

Socialtjänsten har det huvudsakliga ansvaret för arbetet med våldsutövare. De ska erbjuda insatser som syftar till att ändra beteendet hos den som utsätter eller har utsatt närstående för våld eller andra övergrepp. Målet är att våldet ska upphöra.

Insatserna måste alltid ta hänsyn till säkerheten hos den som har utsatts eller riskerar att utsättas för våld.

Samverkan med hälso- och sjukvården

Socialtjänsten behöver samverka med hälso- och sjukvården när våldsutövare är i behov av insatser från vården. Socialstyrelsens skade- och dödsfallsutredningar visar att hälso- och sjukvården ofta kommer i kontakt med våldsutövare.

Vården kan även upptäcka våldsutövare i samband med att de får behandling för exempelvis psykisk ohälsa, skadligt bruk eller beroende.

Föreskrifter, allmänna råd och handbok om våld i nära relationer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd är en del av regelverket kring arbetet med våld i nära relationer. Bland annat tas insatser till våldsutövare upp.

Föreskrifterna är bindande regler, medan allmänna råd är rekommendationer för hur lagar, förordningar och föreskrifter kan eller bör tillämpas.

Till föreskrifter och allmänna råd finns en kompletterande handbok. Meddelandebladet beskriver de senaste förändringarna i föreskrifterna.

Föreskrifter: Våld i nära relationer
Våld i nära relationer – Handbok för socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården
Meddelandeblad

Behandlingsmetoder för våldsutövare

I Socialstyrelsens metodguide finns ett antal metoder som kan användas vid behandling av våldsutövare. Vid frågor och funderingar, mejla gärna kunskapsutvecklingssamordningen av arbete med våldsutövare:

valdsutovare@socialstyrelsen.se.

Översikt av behandlingsmetoder

Socialstyrelsen gjorde 2020 en översikt av internationell forskning som visade att nio behandlingsmetoder har viss effekt på våldsutövandet. När rapporten skrevs användes inga av metoderna i Sverige. De metoder som erbjuds i Sverige bygger på likartade principer som de metoder som har vetenskapligt stöd och används i andra länder.

Fler vetenskapliga studier behövs

För att kunna rekommendera specifika behandlingsmetoder behövs fler vetenskapliga studier. Det pågår en en del forskning på våldsutövarområdet på Socialstryrelsen och hos andra aktörer. Exempelvis arbetar Socialstyrelsen och Kriminalvården tillsammans med ett antal socialtjänster med att utvärdera behandlingsprogrammet Predov.

Välj att sluta: Stöd för våldsutövare och profession

Nationella stödlinjen Välj att sluta finns till för personer som utövar eller riskerar att utöva våld i nära relation. Genom att chatta eller ringa kan de få direkt stöd i stunden och få hänvisning till behandling.

Professionen kan också kontakta Välj att sluta för stöd i sitt arbete med våldsutövare.

Samtalen tas emot av terapeuter från Manscentrum i Stockholm som har erfarenhet av arbete med våld i nära relationer. Socialstyrelsen finansierar Välj att sluta.

Välj att sluta

Visitkort för telefonlinjen Välj att sluta

Partnerkontakt – samtal med våldsutsatta under utövarens behandling

Partnerkontakt är en manualbaserad metod för enskilda samtalmed den våldsutsatta personen under tiden våldsutövaren går i behandling.

Socialstyrelsen är nationell samordnare

Socialstyrelsen samordnar kunskapsutvecklingen för arbete med våldsutövare i nära relationer. Flera statliga myndigheter, hälso- och sjukvården, socialtjänsten, Sveriges kommuner och regioner och forskare bidrar i arbetet.

Arbetet syftar till att svara på kommuners och regioners efterfrågan om samordnad, tydlig kunskap kring upptäckt, riskbedömning, behandling och andra insatser i arbetet med våldsutövare.

Vad kommuner och regioner kan förvänta sig

  • Metoder för att identifiera, bedöma och behandla våldsutövare.
  • Kunskapsstöd utifrån bästa tillgängliga kunskap, riktat till handläggare, vårdpersonal och behandlare som arbetar sällan eller ofta med våldsutövare.
  • Veta vilka som erbjuder mer stöd och information.

Kontakt

Kunskapsutvecklingssamordningen av arbete med våldsutövare
Senast uppdaterad:
Publicerad: