Samtala om sexuell hälsa
Sexualitet kan förknippas med allt från njutning och välbefinnande till våld och trauma. Vidare kan den sexuella hälsan både påverkas av och påverka sjukdom och funktionsnedsättning. Att uppmärksamma sexuell ohälsa i hälso- och sjukvården kan ibland underlätta upptäckt av sjukdomar och andra problem.
Sexuell hälsa och sexualiteten är kopplad till kropp, identitet och relationer, och är viktig för människor genom hela livet. I en personcentrerad primärvård är det därför relevant att prata om sexuell hälsa med patienterna.
Samtalsstöd om sexuell hälsa för dig som arbetar inom primärvården
Socialstyrelsen har tagit fram samtalsstöd för att ge dig som arbetar i primärvården stöd i hur du samtalar med dina patienter om frågor kring sexuell hälsa. Materialet är även relevant för andra delar av hälso- och sjukvården.
Här får du konkreta råd i hur du ställer relevanta frågor, tar emot och hanterar patientens frågor och hur du hänvisar patienter vidare när de har yttreligare behov av stöd.
Det finns flera skäl att lyfta frågan om sexuell hälsa i mötet med patienten:
- Sexuell ohälsa kan avslöja sjukdomar och andra problem.
- Sjukdom och funktionsnedsättning kan medföra sexuell ohälsa.
- Behandlingar kan påverka den sexuella hälsan negativt.
Checklista – hur du som chef kan stödja dina medarbetare att samtala om sexuell hälsa
Den här checklistan är framtagen för att stödja dig som är chef inom primärvården att leda arbetet kring sexuell hälsa. Du kan också delegera ansvaret till en medarbetare.
Checklistan är ett verktyg för att konkretisera styrningen och ledningen av det kliniska arbetet med sexuell hälsa. Den är uppdelad i tre steg:
- kartlägg
- skapa förutsättningar
- följ upp.
Utbildning i samtalsmetodik för primärvården
Karolinska Institutet, KI, erbjuder utbildningen Samtala om Sexuell hälsa i primärvården som utgår från vårt nya samtalsstöd.
Målgruppen för kursen är allmänspecialister, läkare och sjuksköterskor i primärvården.
Du kan läsa mer om utbildningen och hur du anmäler dig på KI:s webbplats:
Uppdragsutbildningar inom sexuell, reproduktiv och perinatal hälsa