Systemisk skleros
Sjukdom/tillstånd
Systemisk skleros är en ovanlig bindvävssjukdom som tillhör gruppen reumatiska systemsjukdomar. Reumatiska sjukdomar är sjukdomar som på olika sätt påverkar bland annat kroppens rörelseapparat, det vill säga skelett, leder och muskler. Med systemsjukdom menas att flera olika organ kan påverkas av sjukdomen.
Systemisk skleros karaktäriseras av förändrat immunsystem, försämrad blodcirkulation och ökad bindvävsproduktion i hud och inre organ, framför allt i mag-tarmkanalen, lungorna, hjärtat och njurarna.
En kraftigt ökad känslighet för kyla är kännetecknande för systemisk skleros. De minsta artärerna (arteriolerna) i huden drar ihop sig även vid måttlig nedkylning, vilket leder till försämrad cirkulation och ofta färgförändringar av fingrarna (Raynauds fenomen).
Sjukdomen associeras också med en förtjockad och stram hud, men alla med systemisk skleros får inte hudbesvär. Sjukdomen kallades tidigare sklerodermi (skleros=förhårdning, derma=hud).
Systemisk skleros är en autoimmun sjukdom, vilket innebär att kroppens immunsystem felaktigt riktas mot de egna vävnaderna och organen.
De första symtomen visar sig oftast hos personer mellan 40 och 70 år, men sjukdomen kan i sällsynta fall börja redan i barndomen. Symtomen varierar i art och svårighetsgrad. Ibland är förloppet så skonsamt att sjukdomen förblir odiagnostiserad i många år. Det finns en viss ärftlighet vid systemisk skleros, men risken för familjemedlemmar att insjukna är trots detta ytterst låg.
Det finns ingen botande behandling för systemisk skleros, men olika läkemedel kan lindra symtomen och bromsa sjukdomens påverkan på olika organ.
Hudförändringar som skulle kunna bero på systemisk skleros beskrevs redan under antiken av Hippokrates, men den första detaljerade beskrivningen av sjukdomen publicerades 1753 av Carlo Curzio i Neapel. Amerikanen William Osler beskrev i slutet av 1800-talet hur sjukdomen kunde påverka inre organ, och den tysk-amerikanska kirurgen Robert H Goetz tog fasta på att olika organsystem berörs och föreslog 1945 namnet systemisk skleros.
Förekomst
I Sverige finns troligen minst 2 000 personer med systemisk skleros, och varje år insjuknar cirka 100 personer. Många reumatiska sjukdomar är vanligare hos kvinnor och systemisk skleros är tre till fem gånger så vanligt hos kvinnor som hos män.
Orsak
Systemisk skleros är en autoimmun sjukdom, vilket innebär att kroppens immunsystem felaktigt riktas mot de egna vävnaderna och organen.
Genetiska faktorer gör att vissa personer löper större risk att utveckla systemisk skleros. Hos dessa personer kan en ofta okänd miljöfaktor utlösa sjukdomen. Till exempel har vissa lösningsmedel liksom kiseldioxiddamm visat sig kunna utlösa en sjukdom som liknar systemisk skleros. Det har dock inte bevisats att detta är en betydande orsak till uppkomsten av systemisk skleros i sig. Istället insjuknar de flesta personer utan att man kan identifiera genetiska faktorer eller någon specifik miljöexponering som utlöst systemisk skleros.
Män som drabbas av systemisk skleros riskerar att få allvarligare symtom än kvinnor. Anledningen till skillnaden är hittills okänd, men det kan bero på flera genetiska och hormonella faktorer som påverkar immunsystemet. Olikheter när det gäller exponering för industriella kemikalier och cigarettrök samt olika stor benägenhet att söka vård vid sjukdomssymtom kan också bidra till att sjukdomens svårighetsgrad kan variera mellan olika individer.
Trots att grundorsaken till sjukdomen är okänd är det relativt väl känt vad som bidrar till hur den utvecklas.
Personer med systemisk skleros har en kraftigt ökad känslighet för kyla. De minsta artärerna (arteriolerna) i huden drar ihop sig även vid måttlig nedkylning. Detta leder till försämrad cirkulation, vilket i sin tur sannolikt medför skador på de celler som täcker insidan av kärlväggarna i små och medelstora blodkärl (endotelceller). Skadade endotelceller aktiveras och frisätter ämnen som stimulerar till ökad produktion av bindväv, varvid kärlväggen blir tjockare än normalt (intimaproliferation).
Bindvävens funktion är att ge kroppens vävnader elasticitet, stöd och hållfasthet. Normalt aktiveras bindvävsceller (fibroblaster) för att reparera skador, exempelvis vid sårläkning, eller när bindvävsmolekylerna successivt ska bytas ut. Vid systemisk skleros finns det en störning i systemet för reparationen av bindväv. Det ger bland annat en överproduktion av signalsubstansen TGFβ (transforming growth factor beta), som har betydelse för olika mekanismer i celler och vävnader i kroppen. Det bildas då onormalt stora mängder bindvävsproteiner i hud och inre organ. Organ som vid systemisk skleros innehåller ökade mängder bindväv, till exempel hud och lungor, blir stela och mindre elastiska vilket leder till sämre funktion.
Ärftlighet
Det finns en viss ärftlighet vid systemisk skleros vilket ger familjemedlemmar till personer med systemisk skleros en något förhöjd risk att insjukna. Dock är risken för familjemedlemmar att utveckla sjukdomen ändå mindre än 1 procent.
Symtom
De första symtomen visar sig oftast hos personer mellan 40 och 70 år, men sjukdomen kan i sällsynta fall börja redan i barndomen. Symtomen varierar i art och svårighetsgrad. Ibland är förloppet så skonsamt att sjukdomen förblir odiagnostiserad i många år.
Systemisk skleros karaktäriseras av förändrat immunförsvar, försämrad blodcirkulation och ökad bindvävsproduktion i hud och inre organ, framför allt i mag-tarmkanalen, lungorna, hjärtat och njurarna.
Sjukdomen kan grovt indelas i två olika former beroende på i vilken grad huden är påverkad: begränsad systemisk skleros (lcSSc, limited cutaneous systemic sclerosis) respektive diffus systemisk skleros (dcSSc, diffuse cutaneous systemic sclerosis). I Skandinavien är den begränsade formen vanligast medan den diffusa formen är vanligare i andra delar av världen. Personer med den begränsade formen tenderar att insjukna vid en högre ålder jämfört med den diffusa formen, som ofta drabbar yngre. I ett kortare perspektiv har personer med diffus systemisk skleros sämre prognos, framförallt på grund av en ökad risk för inre organpåverkan. I ett längre perspektiv jämnas skillnaderna ut.
Hud
På grund av ökad produktion av bindväv blir huden förtjockad och stram. Angreppet på huden genomgår tre olika stadier:
- Det första är det ödematösa stadiet då huden blir diffust svullen. Under detta stadium, som brukar pågå mellan ett halvår och några få år, kan det vara svårt att identifiera sjukdomen.
- Det andra är det indurativa. Diagnosen systemisk skleros ställs ibland först under detta stadium, som varar i flera år och karaktäriseras av att huden på grund av den ökade bindvävsproduktionen blivit tjockare och stelare än normalt.
- Det tredje och sista stadiet är det atrofiska. Huden blir under detta stadium skör och stram, ibland med synliga pigmentförändringar, och förtunnas eller återgår till normal tjocklek. Vissa personer kan dock återfå en mjukare hud under detta stadium.
Dessa stadier är dock inte tydliga hos alla personer med systemisk skleros och hos vissa påverkas inte huden alls. Vid den begränsade formen, lcSSc, breder hudförtjockningen som mest ut sig över händer samt underarmar och underben (maximalt upp till armbågs- respektive knänivå). Vid den diffusa formen, dcSSc, påverkas även huden på områden som överarmar, lår och bål. Vid båda formerna kan huden också vara förtjockad i ansiktet, särskilt runt munnen som då får ett speciellt, stelt utseende. Ibland kan läpparna få en förändrad form och bli tunnare och munnen bli mindre och stelare (mikrostomi), vilket också kan medföra problem med att gapa. Synliga vidgade små kärl i huden (telangiektasier) och pigmentförändringar kan också förekomma vid systemisk skleros.
Cirkulation och kärl
Hos nästan alla med systemisk skleros ger nedkylning, blåsigt och fuktigt väder eller stress upphov till Raynauds fenomen. Det innebär att fingrar och tår blir vit- eller blåfärgade med domningar och känselstörningar. Kyla försämrar också genomblödningen i inre organ vilket skulle kunna vara skadligt på lång sikt. Personer med systemisk skleros kan också utan föregående skada få sår på fingrarna på grund av försämrad cirkulation eller kalkinlagringar i underhuden (kutan kalcinos). Såren kan utvecklas till kallbrand (nekros).
Påverkade blodkärl och nedsatt blodcirkulation kan också leda till erektil dysfunktion (impotens) hos män med systemisk skleros.
Mag- och tarmkanalen
Sväljningssvårigheter förekommer, liksom en försämrad förmåga till sammandragning i matstrupens nedre tredjedel. En del kan också ha sura uppstötningar (reflux) på grund av minskat tryck i magmunnen (ringmuskeln mellan matstrupe och magsäck). Vid kraftigt försämrad matstrupsfunktion riskerar man att utveckla svampinfektion i matstrupen.
Tunntarmens förmåga till sammandragning är försämrad hos cirka en tredjedel med sjukdomen. Det kan medföra såväl förstoppning som diarré. Förstoppning orsakas vanligen av minskade tarmrörelser. Diarré orsakas ofta av ökad förekomst i tunntarmen av en sorts bakterier som i normala fall främst förekommer i tjocktarmen. Det försämrar upptaget av näringsämnen och vitaminer från tarmen. Ett tidigt tecken på att tunntarmen är påverkad är därför brist på exempelvis vitamin B12. Det kan även uppstå andra vitamin- och mineralbrister. Järnbrist kan bero på bristande upptag i tarmen, men också på blödningar från ytliga, stora blodkärl i magsäcken eller från andra delar av mag-tarmkanalen.
Nedsatt funktion i ändtarmens slutmuskel kan leda till avföringsinkontinens.
Viktnedgång på grund av symtom från mag-tarmkanalen, eller som en följd av den övergripande sjukdomsprocessen, förekommer.
Lungor och hjärta
Till varje lunga går ett luftrör (en huvudbronk) som delar upp sig i allt tunnare bronker och avslutas med lungblåsorna (alveolerna). Genom alveolväggen passerar syre från luften till blodet via ett nätverk av små blodkärl (lungkapillärer).
Vid systemisk skleros kan det mycket tidigt i sjukdomsförloppet förekomma inflammation i lungalveolerna (alveolit) med ökad produktion av bindväv. Det kan medföra försämrat utbyte av syre och koldioxid. Den ökade bindvävsproduktionen kan i sin tur göra lungorna stela (lungfibros/interstitiell lungsjukdom) och försämra deras funktion. Symtomen vid lungfibros är andfåddhet eller hosta, som oftast visar sig först när lungfunktionen redan är påtagligt påverkad.
Andfåddhet och försämrad lungfunktion utan tecken på lungfibros kan bero på för högt blodtryck i lungkretsloppet (pulmonell arteriell hypertension, PAH). Det beror oftast på förändringar i lungornas blodkärl och kan visa sig först efter många års sjukdom. Upp till 15 procent av alla med systemisk skleros drabbas av pulmonell arteriell hypertension.
Lungfibros är vanligare hos personer med den diffusa formen av sjukdomen, dcSSc, medan förhöjt tryck i lungkretsloppet är vanligare vid den begränsade formen, lcSSc.
Vid systemisk skleros kan hjärtmuskelns förmåga att utvidga sig efter sammandragning (den diastoliska funktionen) bli störd, vilket kan ge andfåddhet vid ansträngning. Det kan förekomma inflammation och inlagring av bindväv i hjärtmuskeln. Hos vissa personer kan risken för rytmrubbningar eller andra symtom från hjärtat därför öka.
Rörelseapparaten
Systemisk skleros kan orsaka ledvärk och ibland även svullna och inflammerade leder (artriter). I vissa fall kan musklerna angripas av immunsystemet, vilket leder till inflammation och muskelsvaghet (myosit).
Njurar
Hos ett fåtal av de som har systemisk skleros angrips njurarna (akut njurkris, scleroderma renal crisis). Syrebrist på grund av försämrad genomblödning leder till att ämnena renin och angiotensin II frisätts. Det försämrar genomblödningen ytterligare, höjer blodtrycket och ger påtagligt nedsatt njurfunktion. Detta tillstånd är mycket ovanligt bland personer med systemisk skleros.
Övrigt
Trötthet som är svår att vila bort, så kallad fatigue, är ett vanligt och ofta mycket besvärande symtom. Andra vanliga symtom är uttalad torrhet i ögonen och munnen.
Förlopp
Utvecklingen av hud- och lungfibros är mest intensiv under de första åren efter insjuknandet. Njurproblem är sällsynt och uppstår oftast under de två första åren. Symtomen från mag-tarmkanalen liksom förhöjt tryck i lungkretsloppet kan däremot uppkomma när som helst under sjukdomens förlopp.
Personer med systemisk skleros kan ha en kortare livslängd än förväntat, men risken varierar i hög grad mellan olika individer och det är ännu (2022) svårt att ge korrekta och aktuella siffror om detta. Risken styrs till stor del av graden av påverkan på inre organ, i första hand lungor och hjärta. Andra faktorer som påverkar överlevnaden hos personer med systemisk skleros är en viss ökning av risken för hjärt-kärlsjukdom och cancer. Samma riskökning kan också ses vid flera andra reumatiska sjukdomar. Sambandet mellan förhöjd cancerrisk och systemisk skleros är komplext och riskökningen skiljer sig åt beroende på vilken typ av antikroppar man har och vilka organ som är påverkade av sjukdomen. Exempelvis kan risken för hud-, blod- och lungcancer vara förhöjd.
Diagnostik
Eftersom sjukdomen är ovanlig och symtomen så pass varierande kan det vara svårt att ställa diagnos. Ett antal klassifikationskriterier har fastställts för forskningsstudier om systemisk skleros och dessa kan också användas som stöd när diagnosen ställs. Via kriterierna skattas till exempel förekomst av Raynauds fenomen, antikroppar i blodet, förtjockad hud och kärlförändringar. Diagnosen ställs av en reumatolog med erfarenhet av systemisk skleros, ibland i samråd med andra specialister, till exempel röntgenläkare. Kunskapen om sjukdomen har på senare år ökat och diagnosen ställs generellt allt tidigare i sjukdomsförloppet.
Hud
Det är viktigt att avgöra graden och utbredningen av hudsymtomen för att få en uppfattning om vilken form sjukdomen har antagit och i vilket stadium den är. Detta görs framför allt genom att läkaren känner på huden (palperar). Olika hudområden bedöms enligt en särskild skala med en metod som kallas "modified Rodnan skin score". Hudtjockleken avspeglar sjukdomens stadium hos nyinsjuknade.
Cirkulation och kärl
Raynauds fenomen kan förekomma utan bakomliggande sjukdom och kallas då primärt Raynauds fenomen. Om det utöver Raynauds fenomen föreligger en bakomliggande sjukdom, till exempel systemisk skleros eller andra reumatiska sjukdomar, kallas det för sekundärt Raynauds fenomen. Skador på kapillärer (kroppens minsta blodkärl) kan studeras i mikroskop och analyseras för att bedöma sannolikheten för att det rör sig om sekundärt Raynauds fenomen. Längs nagelbanden finns i normala fall hårnålsformade, mycket tunna kapillärer. Vid systemisk skleros är kapillärerna ofta vidgade och det kan förekomma blödningar från dem. Ibland är de också färre till antalet. Dessa kapillärförändringar är relativt specifika för diagnosen och är ett av diagnoskriterierna.
Mag- och tarmkanalen
Musklernas rörelsemönster i mag-tarmkanalen (peristaltiken) är ofta förändrat vid systemisk skleros. Detta diagnostiseras med röntgen (filmning av matstrupen vid sväljning och/eller tunntarmspassage) eller genom tryckmätning (manometri) i matstrupe och tunntarm. Med hjälp av blodprov kan vitamin- och mineralbrist orsakad av tarmpåverkan upptäckas. Vikten bör kontrolleras årligen för att kartlägga en eventuell långsam viktnedgång.
Lungor och hjärta
Hjärt- och lungfunktionen bör undersökas hos personer med systemisk skleros. Inflammation i lungblåsorna och lungfibros förekommer ofta tidigt i sjukdomsförloppet och diagnostiseras med högupplöst datortomografi av lungorna (HRCT). För att mäta lungvolymen och analysera gasutbytet hos lungalveolerna görs ett lungfunktionstest (spirometri). Detta är ett bra sätt att göra upprepade mätningar av lungfunktionen utan exponering för röntgenstrålning, men testet säger inget om de bakomliggande mekanismerna vid en eventuell lungfunktionsnedsättning. För att mäta hjärtats pumpförmåga behövs en ultraljudsundersökning av hjärtat. Med hjälp av ultraljud kan även blodtrycket i lungkretsloppet uppskattas. Om det finns tecken på ökat tryck i lungkretsloppet genomförs en hjärtkateterisering. Det innebär att man för in en liten kateter i kärlsystemet via handleden eller ljumsken och mäter trycket i höger sida av hjärtat, vilket avspeglar trycket i lungkretsloppet.
Rörelseapparaten
Vid muskelpåverkan ses ofta ökade värden av till exempel kreatinkinas (CK), laktatdehydrogenas (LD) och transaminaser i blodprover. Vid misstanke om myosit (inflammation i muskler som leder till muskelsvaghet) gör en fysioterapeut mätningar av musklernas uthållighet. Ibland tas ett mindre vävnadsprov från en muskel, en så kallad muskelbiopsi, som sedan granskas i mikroskop.
Vid långvariga sår på fingrarna görs ofta en röntgenundersökning av händerna för att se om det finns tecken på någon infektion som påverkar skelettet. Röntgen av händerna kan också visa eventuella kalkinlagringar (kutan kalcinos) samt skelettpåverkan kopplad till nedsatt cirkulation (akroosteolys).
Autoantikroppar
Vid autoimmuna sjukdomar förekommer antikroppar mot kroppens egna vävnader, så kallade autoantikroppar. Analys av autoantikroppar mot olika substanser i cellkärnor (antinukleära antikroppar, ANA) är viktigt, eftersom antikropparna förekommer hos de flesta personer med systemisk skleros. Dessa antikroppar ingår i klassifikationskriterierna för systemisk skleros och är en viktig pusselbit när diagnosen ställs.
Antikroppar mäts genom ett blodprov. Några av de vanligaste antikropparna vid systemisk skleros är centromerantikroppar, Scl-70-antikroppar och RNA-polymerasIII-antikroppar. Förekomsten av olika typer av antikroppar är kopplad till olika former av systemisk skleros och analyseras för att stödja diagnostiken samt för att bedöma risken för påverkan på olika organ.
Behandling/stöd
Det finns ännu ingen behandling som botar systemisk skleros, men olika läkemedel kan lindra symtomen och bromsa sjukdomens förlopp. De olika läkemedlen verkar främst genom att dämpa inflammationen, bromsa fibrosen och förbättra cirkulationen. Vilken behandling som ges beror på eventuell organpåverkan och aktuella symtom. Detta varierar i hög utsträckning mellan olika individer.
Eftersom sjukdomen kan påverka inre organ är det viktigt att organfunktionen undersöks noga och att vård och behandling ges tidigt i sjukdomsförloppet. Tillkomsten av nya symtom övervakas och vissa undersökningar upprepas regelbundet.
En reumatolog ansvarar för behandlingen och samordningen med andra specialister. Beroende på sjukdomens svårighetsgrad kan behandlingsinsatserna planeras och utföras i samarbete med ett multidisciplinärt team där flera olika specialistområden ingår.
Hud
Läkemedel som till exempel metotrexat och cyklofosfamid har en bromsande effekt på hudförtjockningen. Det är också viktigt med fysioterapi och arbetsterapi för att motverka felställningar kopplat till hudförtjockningen samt för att motverka mikrostomi (liten och stel mun med förändrad läppform).
Cirkulation och kärl
Cirkulationsrubbningar som orsakar Raynauds fenomen behandlas främst med kärlvidgande läkemedel ur gruppen kalciumkanalblockerare. Fosfodiesterashämmare (sildenafil och tadalafil), som är en annan typ av kärlvidgande läkemedel, har också visat sig ha god effekt. Kärlvidgande kräm som innehåller glycerylnitrat kan användas före köldexponering. Vid uttalat Raynauds fenomen kan intravenös droppbehandling med prostacykliner (iloprost) användas.
Vid sår på fingrar och tår, ibland med hotande kallbrand (nekros), har sildenafil och tadalafil samt intravenös iloprost visat sig kunna bidra till sårläkning. Endotelinreceptorantagonister kan förebygga nya sår. Om det finns mycket död vävnad i såret kan den behöva skäras eller skrapas bort och såret rengöras av vårdpersonal med vana av sårvård. Vid tecken på infektion ges antibiotika. Eftersom såren kan vara mycket smärtsamma behövs ofta smärtstillande läkemedel. Behandling av sår kan ibland utföras inom primärvården (vårdcentral/hälsocentral) men görs då i samarbete med ansvarig reumatolog.
Rökning är särskilt olämpligt om man har systemisk skleros eftersom nikotinet ytterligare försämrar en redan dålig cirkulation i såväl hud som inre organ.
Mag- och tarmkanalen
Försämrad motorik i mag- och tarmkanalen behandlas med läkemedel. Vid uttalade refluxbesvär är rekommendationen att äta små måltider, undvika att äta sent på kvällen och ha högt huvudläge under sömn. Läkemedel som minskar bildningen av saltsyra kan lindra halsbränna och reflux. Vid kraftigt försämrad sväljningsförmåga, särskilt i kombination med smärta, ordineras läkemedel mot svampinfektion. Vid påverkan på tarmen kan tillskott av vitaminer och mineraler behövas. Lös avföring på grund av ökad bakterietillväxt i tarmen lindras ibland om man äter mindre av feta livsmedel. Vid denna typ av tarmbesvär samt ofrivillig viktnedgång behövs rådgivning av en dietist. Ibland behövs också tillägg av näringsdrycker eller näring intravenöst. Behandling med antibiotika kan också hjälpa. Vid anal inkontinens kan luktreducerande och absorberande hjälpmedel vara till hjälp. En uro- och tarmterapeut kan ge råd och behandling.
Lungor och hjärta
Vid angrepp på inre organ, särskilt lungorna, består behandlingen av kraftfulla immundämpande läkemedel som mykofenolsyra och cyklofosfamid. Dessa har i studier visat sig kunna bromsa lungfibrosen. Om fibrosen fortskrider trots denna behandling kan rituximab, tocilizumab eller nintedanib vara andra alternativ. Om lungfunktionen blir uttalat nedsatt kan syrgasbehandling behövas vid fysisk aktivitet och ibland också i vila. Vid svår och fortskridande lungfibros kan lungtransplantation i vissa fall vara ett alternativ. Den föregås då av en omfattande utredning.
Ökat tryck i lungkretsloppet (PAH) kräver ofta en kombination av flera läkemedel. Alternativ som kan övervägas är prostacyklinanaloger, som vidgar blodkärlen, endotelinreceptorblockerare, som hämmar effekten av endotelin och därmed sammandragningen av blodkärl, fosfodiesterashämmare, som blockerar nedbrytningen av kväveoxid i lungkärlen, eller guanylatcyklasstimulerare och prostacyklinreceptoragonister, som är andra kärlvidgande läkemedel.
Rörelseapparaten
Artriter (inflammerade leder) behandlas med immundämpande läkemedel, i första hand metotrexat. Myosit (inflammation i musklerna som leder till muskelsvaghet) behandlas också med immundämpande läkemedel, till exempel kortison och metotrexat.
Det är mycket viktigt med fysisk aktivitet för att bibehålla och förbättra muskelfunktionen.
Njurar
Njurpåverkan i form av akut njurkris behandlas med blodtryckssänkande läkemedel, i första hand av typen ACE-hämmare. Vid svår njurpåverkan kan stödjande dialysbehandling ersätta den försämrade njurfunktionen. Dialys innebär behandling med en maskin som hjälper till att rena blodet. Ibland kan njurfunktionen förbättras så mycket att dialys inte längre behövs, medan det i andra fall kan bli aktuellt med en njurtransplantation. Behandlingen av akut njurkris har förbättrats märkbart under de senaste decennierna och dödligheten på grund av njurpåverkan har minskat särskilt efter introduktionen av läkemedelsgruppen ACE-hämmare.
Autolog stamcellstransplantation
Personer med tidigt diagnostiserad svår systemisk skleros där prognosen bedöms vara allvarlig kan i vissa fall behandlas med en autolog stamcellstransplantation. Det innebär att personens egna stamceller tas ut ur blodet och renas för att sedan återföras efter en behandling med starka cellgifter. Studier har visat att denna behandling har en positiv effekt på långtidsöverlevnad, men också på huden och lungorna. Dock är denna behandling endast lämplig för ett fåtal av alla med systemisk skleros eftersom den medför betydande risker.
Stamcellstransplantation vid systemisk skleros utgör nationell högspecialiserad vård. Personer som kan vara aktuella för en stamcellstransplantation remitteras till en nationell enhet för bedömning, vidare utredning och eventuell behandling.
Fysisk aktivitet
Regelbunden fysisk aktivitet behövs för att motverka felställningar i leder, eftersom rörelseomfånget i leder som omges av förtjockad och stram hud minskar. Fysisk aktivitet är även viktigt för att bibehålla muskelstyrkan som riskerar att försämras hos personer med systemisk skleros. Konditionsträning kan förbättra andningskapaciteten och bibehålla denna.
Töj- och stretchövningar bör göras varje dag.
Fysioterapi är viktigt för att motverka de allra flesta symtom kopplade till systemisk skleros. Träningen bör successivt trappas upp och utföras utifrån egna förutsättningar. Ett individuellt träningsprogram kan utformas av fysioterapeut och arbetsterapeut.
Övrigt
Det är viktigt med information om hur man bäst kan leva med sjukdomen. Patientundervisning, gärna i grupp, kan vara ett bra sätt. Vid besök i sjukvården är det viktigt att diskutera hur sjukdomen och behandlingen påverkar arbetsförmåga, fritidsaktiviteter och familjeliv. Psykologiskt och socialt stöd kan behövas, till exempel via kontakt med en kurator.
Varma kläder rekommenderas även på sommaren för att minska cirkulationsstörningar i både huden och inre organ, och för att undvika Raynauds fenomen. Vid systemisk skleros är det svårt att få upp värmen igen när man väl har blivit kall. Det är därför bäst att förebygga nedkylning. Det kan vara bra att ha på sig vantar när man tar ut saker ur kyl och frys, även när man är i affären och handlar.
Fysisk aktivitet är bra, men värmer inte alltid fingrar och tår. Inomhus kan en elektrisk värmedyna öka genomblödningen i händer och fötter, och utomhus kan värmekuddar i fickorna värma kalla händer. Det finns olika typer av handvärmare, både för engångsbruk och sådana som kan återanvändas efter aktivering. Det finns också batteridrivna elvantar, -strumpor och -västar. En arbetsterapeut kan ge råd om detta och på vissa orter finns speciella enheter som arbetar med rådgivning kring dessa så kallade värmehjälpmedel.
Paraffinbad kan hjälpa till att minska stelhet och stramhet i händerna. Cirkulationen ökar och den torra huden återfuktas. Efter paraffinbadet är det bra att göra handövningar som töjer och ökar handstyrkan.
Många personer med systemisk skleros klarar att sköta ett heltidsarbete, medan andra arbetar deltid. Några har ingen arbetsförmåga. Detta påverkas av flera begränsande symtom, som nedsatt handfunktion och fatigue.
På grund av ökad känslighet för kyla rekommenderas arbete i varm miljö. Arbetsförmedlingen ger vägledning vid funktionsnedsättning som påverkar arbetsförmågan. Försäkringskassan samordnar de insatser som behövs för att söka eller återgå i arbete när en funktionsnedsättning påverkar arbetsförmågan.
En arbetsterapeut kan hjälpa till med strategier för att hantera fatigue.
Vid problem med sex och samliv finns läkemedel som kan vara till hjälp. Det är också möjligt att få råd och stöd av en sexolog.
Forskning
Forskning kring systemisk skleros pågår idag vid universitetssjukhusen.
- I Lund bedrivs klinisk och experimentell forskning om systemisk skleros för att bättre förstå och förutsäga sjukdomsförloppet och i förlängningen erbjuda mer individanpassad behandling.
- I Stockholm bedrivs forskning om fysisk aktivitet vid systemisk skleros och epidemiologiska studier för att kartlägga sjukdomsförekomst samt sambandet mellan systemisk skleros och cancer.
- I Göteborg studeras hur immunsystemet påverkas vid insjuknande i systemisk skleros och vad som kan ge upphov till progressiv sjukdom.
- I Umeå pågår forskning för att utvärdera tillförlitligheten av frågeformulär översatta till svenska för personer med systemisk skleros samt effekter av fysisk träning.
Personer med systemisk skleros från flera orter deltar fortlöpande i internationella behandlingsstudier.
Databaser
I följande databaser finns sökbar information om sällsynta hälsotillstånd:
- Den europeiska databasen Orphanet samlar information om forskning som rör sällsynta hälsotillstånd, se orpha.net, sökord: systemic sclerosis.
- Databasen EU Clinical Trials Register drivs av EU:s läkemedelsmyndighet EMA som samlar information om europeiska kliniska studier, se Clinical trials, sökord: systemic sclerosis.
- Den amerikanska databasen ClinicalTrials.gov samlar information om kliniska studier, se clinicaltrials.gov, sökord: systemic sclerosis.
Resurser
Vårdresurser
Särskild kompetens med läkare, fysioterapeut, arbetsterapeut, sjuksköterska och kurator, som har utvecklat rutiner för utredning och behandling av sjukdomen finns vid
- Reumatologimottagningen, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg, telefon 031-342 10 00
- Reumatologiska kliniken, Skånes universitetssjukhus i Lund, telefon 046-17 10 00
- Reumatologimottagningen, Karolinska universitetssjukhuset, Solna, telefon 08-123 700 00.
Nationell högspecialiserad vård
Nationell högspecialiserad vård (NHV) är komplex och sällan förekommande vård som bedrivs vid ett fåtal enheter i landet med tillstånd från Socialstyrelsen. Syftet är att säkerställa tillgången till likvärdig och högkvalitativ vård. För mer information, se Nationell högspecialiserad vård.
- Stamcellstransplantation vid systemisk skleros utförs vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm och Skånes universitetssjukhus i Lund, se tillstånd Stamcellstransplantation vid systemisk skleros.
Expertteam för systemisk skleros
Expertteam för systemisk skleros som är knutna till CSD, med särskild kompetens inom diagnostik, utredning och behandling, finns vid följande universitetssjukhus:
- Karolinska Universitetssjukhuset, Solna, CSD Stockholm - Gotland, se Expertteam för systemisk skleros.
Centrum för sällsynta diagnoser
Centrum för sällsynta diagnoser (CSD) finns vid alla universitetssjukhus. CSD kan ta emot frågor samt ge vägledning och information om sällsynta hälsotillstånd. CSD samverkar också med expertteam med särskild kunskap om olika sällsynta hälsotillstånd. Kontaktuppgifter till CSD i respektive region finns på den gemensamma webbplatsen CSD i samverkan. På webbplatsen finns också uppgifter om expertteam för olika diagnoser och diagnosgrupper samt länkar till andra informationskällor.
Europeiska referensnätverk
Europeiska referensnätverk (ERN) samlar läkare och forskare som är experter på sällsynta sjukdomar och tillstånd. I de virtuella nätverken diskuteras diagnos och behandling för patienter från hela Europa.
Systemisk skleros ingår i nätverket ERN ReCONNET för sällsynta autoimmuna sjukdomar, se reconnet.ern-net.eu.
Resurspersoner
Resurspersonerna kan svara på frågor om systemisk skleros.
Göteborg
Överläkare Egidija Sakiniene, Inflammationscentrum, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg, telefon 031-342 10 00 (växel), e-post egidija.sakiniene@vgregion.se.
Specialistläkare Cristina Maglio, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg, telefon 031-342 10 00 (växel), e-post cristina.maglio@vgregion.se.
Lund
Docent, överläkare Kristofer Andréasson, Lunds universitet och Reumatologiska kliniken, Skånes universitetssjukhus, Lund, telefon 046-17 10 00 (växel), e-post kristofer.andreasson@med.lu.se.
Docent, överläkare Dirk Wuttge, Lunds universitet och Reumatologiska kliniken, Skånes universitetssjukhus, Lund, telefon 046-17 10 00 (växel), e-post dirk.wuttge@med.lu.se.
Stockholm
Biträdande överläkare Karina Gheorghe, Reumatologimottagningen, Karolinska Universitetssjukhuset, Solna, telefon 08‑123 700 00 (växel), e‑post karina.gheorghe@regionstockholm.se.
Specialistläkare Karin Gunnarsson, Reumatologimottagningen, Karolinska Universitetssjukhuset, Solna, telefon 08-123 700 00 (växel), e-post karin.gunnarsson@regionstockholm.se.
Intresseorganisationer
Många intresseorganisationer kan hjälpa till att förmedla kontakt med andra som har samma diagnos och deras närstående. Ibland kan de även ge annan information, som praktiska tips för vardagen, samt förmedla personliga erfarenheter om hur det kan vara att leva med ett sällsynt hälsotillstånd. Intresseorganisationerna arbetar också ofta med frågor som kan förbättra villkoren för medlemmarna, bland annat genom att påverka beslutsfattare inom olika samhällsområden.
Riksföreningen för systemisk skleros är en förening inom Reumatikerförbundet för personer med systemisk skleros. De arrangerar föreläsningar, träffar och olika aktiviteter för sina medlemmar, se rss.reumatiker.se.
Reumatikerförbundet stöttar människor med olika reumatiska sjukdomar, verkar för kunskapsspridning och opinionsbildning samt stöttar forskning. Telefon 08‑505 805 00, e-post info@reumatiker.se, reumatiker.se.
FESCA är en internationell paraplyorganisation för nationella föreningar för systemisk skleros, se fesca-scleroderma.eu.
Scleroderma and Raynaud’s UK är en engelsk förening för personer med systemisk skleros och Raynauds fenomen, se sruk.co.uk.
The Scleroderma Society är också en engelsk förening för personer med systemisk skleros, se sclerodermasociety.co.uk.
Riksförbundet Sällsynta diagnoser verkar för människor med sällsynta hälsotillstånd och olika funktionsnedsättningar, e‑post info@sallsyntadiagnoser.se, sallsyntadiagnoser.se.
Sociala nätverk
För många sällsynta hälsotillstånd finns det grupper i sociala medier där man kan kommunicera med andra som har samma diagnos och med föräldrar och andra närstående till personer med sjukdomen eller syndromet.
Databas
Orphanet samlar information om intresseorganisationer, framför allt i Europa, se orpha.net, sökord: Systemic sclerosis.
Kurser, erfarenhetsutbyte
Centrum för sällsynta diagnoser i samverkan (CSD) har ett kalendarium på sin webbplats, med aktuella kurser, seminarier och konferenser inom området sällsynta hälsotillstånd, se Kalendarium.
Ågrenska är ett nationellt kunskapscentrum för sällsynta hälsotillstånd och andra funktionsnedsättningar. De arrangerar årligen ett antal vistelser för barn och ungdomar med olika typer av funktionsnedsättningar och deras familjer, samt för vuxna med sällsynta sjukdomar och syndrom. Under de flesta av vistelserna hålls även diagnosspecifika kursdagar för yrkesverksamma som i sitt arbete möter personer med den aktuella diagnosen. Dokumentation från vistelserna, personliga intervjuer och annan information om sällsynta hälsotillstånd finns på Ågrenskas webbplats.
- Telefon 031-750 91 00
- E-post info@agrenska.se
- Webbplats agrenska.se
Svenska sklerodermistudiegruppen (SSSG) är ett nätverk för svenska läkare som samarbetar kring kliniskt förbättringsarbete, utbyte av erfarenheter, fastställande av vårdprogram samt koordinering av nationella studier.
The EULAR scleroderma trials and research group (EUSTAR), den europeiska sklerodermiföreningen, ordnar regelbundet återkommande utbildning för läkare, se eustar.org.
Systemic Sclerosis World Congress är en världskongress om systemisk skleros som organiseras vartannat år, där både sjukvårdspersonal, forskare och patienter kan delta, se Systemic Sclerosis World Congres.
Ytterligare information
Informationsblad
Till flera av diagnostexterna i Socialstyrelsens kunskapsdatabas om sällsynta hälsotillstånd finns en kort sammanfattning i pdf-format som kan laddas ner, skrivas ut och användas i olika sammanhang. Sammanfattningen återfinns högst upp på respektive sida.
Samhällets stödinsatser
Barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar kan få olika typer av stöd och insatser från samhället. För mer information, se Samhällets stöd.
Kvalitetsregister
Svensk Reumatologis Kvalitetsregister är ett nationellt kvalitetsregister med syfte att kontinuerligt förbättra behandling och uppföljning av patienter med reumatiska sjukdomar.
RaraSwed är ett nationellt kvalitetsregister för vård vid sällsynta hälsotillstånd. Syftet är att samla information som kan ge en helhetsbild av sällsynta hälsotillstånd i Sverige. Registret lanserades hösten 2023 och ska bidra till en nationellt sammanhållen vård och ett bättre omhändertagande av personer med dessa tillstånd.
Övrigt
Scleroderma and Raynaud’s UK är en engelsk förening med mycket informationsmaterial, se sruk.co.uk.
The Scleroderma Society är också en engelsk förening med information, se sclerodermasociety.co.uk.
Tryckt material
Reumatologi. Lars Klareskog, Tore Saxne, Anna Rudin, Lars Rönnblom, Yvonne Enman (red). Studentlitteratur 2017, ISBN 9789144115108.
Databaser
I följande databaser finns sökbar information om sällsynta hälsotillstånd:
- Orphanet, europeisk databas, orpha.net, sökord: systemic sclerosis.
Litteratur
Allanore Y, Simms R, Distler O, Trojanowska M, Pope J, Denton CP et al. Systemic sclerosis. Nat Rev Dis Primers. 2015; 1: 15002. https://doi.org/10.1038/nrdp.2015.2
De Almeida Chaves S, Porel T, Mounié M, Alric L, Astudillo L, Huart A et al. Sine scleroderma, limited cutaneous, and diffused cutaneous systemic sclerosis survival and predictors of mortality. Arthritis Res Ther. 2021; 23: 295. https://doi.org/10.1186/s13075-021-02672-y
Andréasson K, Saxne T, Bergknut C, Hesselstrand R, Englund M. Prevalence and incidence of systemic sclerosis in southern Sweden: population-based data with case ascertainment using the 1980 ARA criteria and the proposed ACR-EULAR classification criteria. Ann Rheum Dis. 2014; 73: 1788–1792. https://doi.org/10.1136/annrheumdis-2013-203618
Arnett FC, Cho M, Chatterjee S, Aguilar MB, Reveille JD, Mayes JD. Familial occurrence frequencies and relative risks for systemic sclerosis (scleroderma) in three United States cohorts. Arthritis Rheum. 2001; 44: 1359–1362. https://doi.org/10.1002/1529-0131(200106)44:6%3C1359::aid-art228%3E3.0.co;2-s
Burt RK, Shah SJ, Dill K, Grant T, Gheorghiade M, Schroeder J et al. Autologous non-myeloablative haemopoietic stem-cell transplantation compared with pulse cyclophosphamide once per month for systemic sclerosis (ASSIST): an open-label, randomised phase 2 trial. Lancet. 2011; 378: 498–506. https://doi.org/10.1016/s0140-6736(11)60982-3
Denton CP, Khanna D. Systemic sclerosis. Lancet. 2017; 390: 1985–1699. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(17)30933-9
Distler O, Highland KB, Gahlemann M, Azuma A, Fischer A, Mayes MD et al. Nintedanib for systemic sclerosis-associated interstitial lung disease. N Engl J Med. 2019; 380: 2518–2528. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1903076
Hesselstrand R, Scheja A, Åkesson A. Mortality and causes of death in a Swedish series of systemic sclerosis patients. Ann Rheum Dis. 1998; 57: 682–686. https://doi.org/10.1136/ard.57.11.682
van den Hoogen F, Khanna D, Fransen J, Johnson SR, Baron M, Tyndall A et al. 2013 classification criteria for systemic sclerosis: an American college of rheumatology/European league against rheumatism collaborative initiative. Ann Rheum Dis. 2013; 72: 1747–1755. https://doi.org/10.1136/annrheumdis-2013-204424
Khanna D, Furst DE, Clements PJ, Allanore Y, Baron M, Czirjak L et al. Standardization of the modified Rodnan skin score for use in clinical trials of systemic sclerosis. J Scleroderma Relat Disord. 2017; 2: 11–18. https://doi.org/10.5301/jsrd.5000231
van Laar JM, Farge D, Sont JK, Naraghi K, Marjanovic Z, Larghero J et al. Autologous hematopoietic stem cell transplantation vs intravenous pulse cyclophosphamide in diffuse cutaneous systemic sclerosis: a randomized clinical trial. JAMA. 2014; 311: 2490–2498. https://doi.org/10.1001/jama.2014.6368
Peoples C, Medsger TA Jr., Lucas M, Rosario BL, Feghali-Bostwick CA. Gender differences in systemic sclerosis: relationship to clinical features, serologic status and outcomes. J Scleroderma Relat Disord. 2016; 1: 177–240. https://doi.org/10.5301/jsrd.5000209
Pettersson H, Alexanderson H, Poole JL, Varga J, Regardt M, Russel A‑M et al. Exercise as a multi-modal disease-modifying medicine in systemic sclerosis: an introduction by The Global Fellowship on Rehabilitation and Exercise in Systemic Sclerosis (G-FoRSS). Best Pract Res Clin Rheumatol. 2021; 35: 101695. https://doi.org/10.1016/j.berh.2021.101695
Sandqvist G, Scheja A, Hesselstrand R. Pain, fatigue and hand function closely correlated to work ability and employment status in systemic sclerosis. Rheumatology (Oxford). 2010; 49: 1739–1746. https://doi.org/10.1093/rheumatology/keq145
Sandqvist G, Åkesson A, Eklund M. Evaluation of paraffin bath treatment in patients with systemic sclerosis. Disabil Rehabil. 2004; 26: 981–987. https://doi.org/10.1080/09638280410001702405
Sullivan KM, Goldmuntz EA, Keyes-Elstein L, McSweeney PA, Pinckney A, Welch B et al. Myeloablative autologous stem-cell transplantation for severe scleroderma. N Engl J Med. 2018; 378: 35–47. https://doi.org/10.1056/nejmoa1703327
Tashkin DP, Roth MD, Clements PJ, Furst DE, Khanna D, Kleerup EC et al. Mycophenolate mofetil versus oral cyclophosphamide in scleroderma-related interstitial lung disease (SLS II): a randomised controlled, double-blind, parallel group trial. Lancet Respir Med. 2016; 4: 708–719. https://doi.org/10.1016/s2213-2600(16)30152-7
Uppal L, Dhaliwal K, Butler PE. A prospective study of the use of botulinum toxin injections in the treatment of Raynaud's syndrome associated with scleroderma. J Hand Surg Eur Vol. 2014; 39: 876–880. https://doi.org/10.1177/1753193413516242
Westerlind H, Bairkdar M, Gunnarsson K, Moshtaghi-Svensson J, Öberg Sysojev A, Hesselstrand R et al. Incidence and prevalence of systemic sclerosis in Sweden, 2004-2015, a register-based study. Semin Arthritis Rheum. 2022; 53: 151978. https://doi.org/10.1016/j.semarthrit.2022.151978
Medicinsk expert/granskare/redaktion
Medicinsk expert som skrivit det ursprungliga underlaget är docent Anita Åkesson, Skånes Universitetssjukhus i Lund.
Tidigare revidering har gjorts av överläkare Roger Hesselstrand, Skånes Universitetssjukhus i Lund.
Den senaste revideringen är gjord av Karin Gunnarsson, specialistläkare i reumatologi vid Karolinska Universitetssjukhuset samt doktorand vid Enheten för klinisk epidemiologi, Institutionen för Medicin, Solna, vid Karolinska Institutet. Överläkare Egidija Sakiniene, Reumatologimottagningen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg, har också medverkat vid revideringen.
Berörda intresseorganisationer har getts tillfälle att lämna synpunkter på innehållet.
En särskild expertgrupp har granskat och godkänt materialet före publicering.
Informationscentrum för sällsynta hälsotillstånd vid Ågrenska i Göteborg ansvarar för redigering, produktion och publicering av materialet, se agrenska.se.
Illustrationer av ärftlighetsmönster är framtagna av Informationscentrum för sällsynta hälsotillstånd. Alla övriga illustrationer i kunskapsdatabasen är framtagna av AB Typoform.
Frågor?
Kontakta Informationscentrum för sällsynta hälsotillstånd vid Ågrenska, telefon 031-750 92 00, e-post sallsyntahalsotillstand@agrenska.se.
Om sidans innehåll
Informationen är inte avsedd att ersätta professionell vård och är inte heller avsedd att användas som underlag för diagnos eller behandling.