Succinatsemialdehyd-dehydrogenasbrist
Sjukdom/tillstånd
Succinatsemialdehyd-dehydrogenasbrist är en medfödd ämnesomsättningssjukdom som orsakas av brist på eller nedsatt aktivitet hos enzymet succinatsemialdehyd-dehydrogenas (SSADH). Enzymer är proteiner som påskyndar kemiska reaktioner utan att själva förbrukas. Enzymbristen stör omsättningen av signalsubstansen gammaaminosmörsyra (GABA) i centrala nervsystemet som består av hjärnan och ryggmärgen. Detta har effekter på hjärnan och leder till varierande grad av intellektuell funktionsnedsättning, påverkad tal- och språkförmåga, motoriska svårigheter och beteendeavvikelser hos personer med sjukdomen.
Sjukdomen upptäcks oftast under småbarns- eller uppväxtåren, men det förekommer att symtomen är så lindriga att diagnosen inte ställs förrän i vuxen ålder.
Det finns ingen behandling som botar sjukdomen, utan insatserna inriktas på att lindra symtomen och kompensera för funktionsnedsättningarna
Sjukdomen är även känd under förkortningen SSADH-brist, som är den beteckning som i fortsättningen kommer att användas i den här texten. SSADH-brist beskrevs första gången år 1981 av den nederländska barnläkaren Cornelis Jakobs och hans kollegor.
Förekomst
Den uppskattade förekomsten av sjukdomen i världen är 1 per 460 000 invånare. Eftersom symtomen kan vara mycket varierande finns det troligen personer med sjukdomen som inte har fått diagnosen fastställd.
Sjukdomen är vanligare i Asien. Man känner endast till ett fåtal personer med sjukdomen i Sverige.
Orsak
SSADH-brist orsakas av sjukdomsorsakande varianter (mutationer) i genen ALDH5A1 på kromosom 6 (6p22.3). Genen är en mall för tillverkningen av (kodar för) enzymet succinatsemialdehyd-dehydrogenas (SSADH). Enzymer är proteiner som påskyndar kemiska reaktioner utan att själva förbrukas.
Normalt samverkar SSADH med ett annat enzym, gammaaminosmörsyra-transaminas (GABA-transaminas), för att omvandla en signalsubstans i centrala nervsystemet kallad gammaaminosmörsyra (GABA) till aminosyran succinat. Signalsubstansen GABA har en viktig dämpande effekt på nervceller i centrala nervsystemet vid överföring av impulser till nästa nervcell.
Ur succinat frisätts sedan energi i cellernas mitokondrier. Mitokondrier är små enheter i cellerna där olika kemiska reaktioner äger rum för att omvandla energi till former som kroppens organ kan använda.
Sjukdomen orsakas av brist på eller nedsatt aktivitet hos enzymet SSADH, vilket leder till att GABA ansamlas och omvandlas till gammahydroxibutyrat (GHB). Förhöjda nivåer av GABA och GHB i hjärnan tros vara den primära orsaken till de neurologiska symtomen vid sjukdomen. GHB förekommer normalt i nervsystemet som en nedbrytningsprodukt av GABA, men substansen används också i vissa läkemedel. Missbruk av syntetiskt framställt GHB förekommer och substansen är därför narkotikaklassad.
Ärftlighet
Succinatsemialdehyd-dehydrogenasbrist nedärvs autosomalt recessivt, vilket innebär att båda föräldrarna är friska bärare av en sjukdomsorsakande variant av en gen. Vid varje graviditet med samma föräldrar är sannolikheten 25 procent att barnet får genvarianterna i dubbel uppsättning (en från varje förälder). Barnet får då sjukdomen. Sannolikheten att barnet får en sjukdomsorsakande genvariant i enkel uppsättning är 50 procent. Då blir barnet, liksom föräldrarna, frisk bärare av en genvariant. Sannolikheten att barnet varken får sjukdomen eller blir bärare av en sjukdomsorsakande genvariant är 25 procent.
Om en person med en autosomalt recessivt ärftlig sjukdom, som har två sjukdomsorsakande genvarianter, får barn med en person som inte har en genvariant ärver samtliga barn en sjukdomsorsakande genvariant i enkel uppsättning. De får då inte sjukdomen. Om en person med en autosomalt recessivt ärftlig sjukdom får barn med en frisk bärare av en sjukdomsorsakande genvariant är sannolikheten 50 procent att barnet får sjukdomen. Sannolikheten att barnet blir frisk bärare av en sjukdomsorsakande genvariant är också 50 procent.
Autosomal recessiv nedärvning.
Symtom
Symtomen är mycket varierande och kan visa sig när som helst mellan nyföddhetsperioden och tidig vuxenålder. De varierar också i svårighetsgrad, ibland även mellan syskon. Även om sjukdomen oftast upptäcks under småbarns- eller uppväxtåren förekommer det att symtomen är så lindriga att diagnosen inte ställs förrän i vuxen ålder.
Utveckling
De mest karaktäristiska tidiga tecknen på sjukdomen är en påverkad utveckling under spädbarnsåret. Barnen lär sig att sitta, krypa och gå senare än andra barn och har ofta nedsatt muskelspänning (hypotonus). De uppvisar också försenad talutveckling.
Sjukdomen medför vanligen en intellektuell funktionsnedsättning av varierande grad. Personer som har en intellektuell funktionsnedsättning har en generellt nedsatt kognitiv förmåga. Det innebär svårigheter med abstrakt och teoretiskt tänkande och påverkar i hög grad förmågan att lära sig saker, planera och utföra uppgifter samt att lösa problem. I kombination med nedsatt förmåga att kommunicera innebär detta svårigheter att socialt och praktiskt klara av sin vardag. Svårigheterna varierar avsevärt både beroende på graden av intellektuell funktionsnedsättning och graden av påverkan på till exempel språk och tal, motorik, koncentrationsförmåga, uppmärksamhet, syn och hörsel samt förekomst av epilepsi.
Personer med sjukdomen kan ha en tal- och språkstörning av varierande svårighetsgrad. Det är främst förmågan att uttrycka sig (expressiva funktioner), det vill säga att producera ljud och att finna rätt ord och uttryckssätt, som påverkas. Hos ett fåtal kan talet nästan saknas eller bestå av enbart ett par ord eller enkla fraser, medan tal- och språkstörningen knappt är märkbar hos andra personer.
Kommunikativa och adaptiva förmågor brukar förbättras med tiden.
Motorik
Nedsatt muskelspänning (hypotonus) och svårigheter att kontrollera och samordna muskelrörelserna (ataxi) är vanligt tidigt i sjukdomsförloppet. Cirka 10 procent uppvisar en svårare form med en tillbakagång i utvecklingen och tidig debut av slängande, överdrivna och ostyrbara rörelser (koreoatetos) samt ofrivilliga ihållande muskelsammandragningar (dystoni). Kortvariga rytmiska muskelryckningar (myoklonier) kan också förekomma. Personer med sjukdomen kan sakna reflexer eller ha nedsatta reflexer (hyporeflexi eller areflexi), och onormalt hög motorisk aktivitet (hyperkinesi).
Epilepsi
Epilepsi förekommer hos ungefär hälften av barnen med sjukdomen. De vanligaste anfallstyperna är frånvaroattacker eller generaliserade ryckningar med medvetandepåverkan (tonisk-kloniska anfall). Fler anfallstyper kan tillkomma med tiden.
Beteende
Till sjukdomen hör också hyperaktivitet, aggressivitet, självskadebeteende och autistiska drag. Autism innebär nedsatt förmåga att kommunicera och delta i socialt samspel, begränsade intressen/aktiviteter och ett stereotypt och repetitivt beteende. En del har adhd, vilket innebär svårigheter att reglera sin uppmärksamhet och aktivitetsnivå. Andra symtom kan vara ångest och tvångssymtom. Hallucinationer förekommer, och psykotiska reaktioner kan utvecklas. Autistiska och psykiatriska symtom brukar tillta med åldern.
Sömn
Sömnrubbningar är vanligt och kan bestå i överdriven dåsighet under dagen eller svårigheter att somna samt vakna perioder under natten.
Vuxna
Enstaka personer får diagnosen fastställd först i vuxen ålder Även om symtomen har funnits tidigare behöver de inte ha gett misstanke om en sjukdom av denna typ, vilket kan göra att diagnosen försvåras och fördröjs. Vuxna individer med sjukdomen har beskrivits i olika åldrar upp till 63 år.
Symtomen hos vuxna liknar dem hos barn. Det är vanligt med beteende-, språk- och sömnstörningar. Epileptiska anfall är vanligare än hos barn med sjukdomen och manifesterar sig oftast som generaliserade toniskt-kloniska anfall, frånvaroattacker och myoklonier.
Diagnostik
Diagnosen misstänks vid de karaktäristiska symtomen och misstanken förstärks om halten av GHB i urin, plasma och ryggmärgsvätska är förhöjd.
Diagnosen kan bekräftas genom att aktiviteten hos det skadade enzymet SSADH mäts i vita blodkroppar. Vid sjukdomen är aktiviteten oftast mindre än 5 procent av den normala nivån.
Magnetkameraundersökning (MR) visar förändringar i hjärnan. Typiskt är förändringar inom några av de stora centrala nervcellsgrupperna (globus pallidus och dentatuskärnan) samt en minskad mängd vit substans i både stora och lilla hjärnan. Hjärnans elektriska aktivitet mäts med elektroencefalografi (EEG) och undersökningen kan visa både epileptiska förändringar och en långsam bakgrundsrytm.
Diagnosen bekräftas med DNA-analys.
I samband med att diagnosen ställs är det viktigt att genetisk vägledning erbjuds. Det innebär information om sjukdomen och hur den ärvs, samt en bedömning av sannolikheten för olika familjemedlemmar att få barn med samma sjukdom.
Vid ärftliga sjukdomar där den genetiska avvikelsen är påvisad i familjen är det möjligt att utföra anlagsbärardiagnostik och fosterdiagnostik samt i vissa fall preimplantatorisk genetisk testning (PGT).
Behandling/stöd
Det finns ingen behandling som botar SSADH-brist, utan insatserna inriktas på att lindra symtomen, förebygga medicinska komplikationer och kompensera för de funktionsnedsättningar sjukdomen leder till. Personer med sjukdomen följs av ett multidisciplinärt team. De samarbetar vid den medicinska behandlingen som framför allt handlar om att behandla epilepsin och påverka beteendeavvikelserna.
Epilepsi
Epilepsi kan behandlas med flera anfallsförebyggande läkemedel. Det råder fortfarande osäkerhet om vilken behandling som är mest lämplig. Beroende på typen av anfall och vad EEG-undersökningen visar har ofta levetiracetam eller lamotrigin använts enskilt eller i kombination med karbamazepin, oxcarabazepin eller clobazam. I princip behandlas epilepsin utifrån standardrekommendationerna förutom vissa undantag. Vigabatrin har i teorin en fördel genom att selektivt hämma enzymet GABA-transaminas, men har i praktiken inte visat sig vara effektivt. Valproat används inte, eftersom det hämmar kvarstående aktivitet hos enzymet succinatsemialdehyd-dehydrogenas.
Utveckling
En neuropsykologisk utredning görs för att bedöma barnets kognitiva utveckling och behov av pedagogiskt stöd. Vanligen behövs den särskilda pedagogik som används i den anpassade grundskolan och gymnasieskolan.
Det görs även en psykiatrisk utredning för att bedöma autistiska symtom, koncentrationssvårigheter och andra beteendeavvikelser. Hyperaktivitet och bristande impulskontroll med humörutbrott kan ofta vara svårt att hantera. Beteendeavvikelser behandlas främst med psykoterapi. Ibland behövs komplettering med läkemedel. Vid trots eller aggressionsutbrott kan bensodiazepiner eller atypiska antipsykotiska läkemedel användas. Vid ångest, påverkat stämningsläge eller tvångshandlingar kan SSRI-preparat, selektiva serotoninåterupptagshämmare, ha effekt. Uppmärksamhetsproblematik kan behandlas med på centralstimulerande medel.
Motorik
Fysioterapeut och arbetsterapeut utreder den motoriska funktionsnivån och behovet av träning och hjälpmedel hos personer med sjukdomen.
Habilitering
Personer med sjukdomen som har bestående funktionsnedsättningar behöver habilitering. Habilitering är en tvärprofessionell specialistenhet för personer med medfödda eller tidigt förvärvade funktionsnedsättningar. De habiliterande insatserna ges inom det medicinska, pedagogiska, psykologiska, sociala och tekniska området, och kan omfatta utredning, behandling och utprovning av hjälpmedel. Insatserna planeras utifrån barnets behov och förutsättningar, varierar över tid och sker i nära samverkan med närstående och andra i barnets nätverk. Syftet är att personer med funktionsnedsättningar ska kunna utveckla och bibehålla bästa möjliga funktionsförmåga, samt få förutsättningar att leva ett så självständigt och delaktigt liv som möjligt.
En viktig del av habiliteringen är att förmedla information och kunskap till föräldrar och andra i nätverket för att de ska kunna ge stöd till barnet utifrån barnets funktionsförmåga.
Barn med rörelsenedsättning behöver stöd att träna upp, utveckla och sedan behålla sin rörelseförmåga. Olika hjälpmedel och anpassningar kan underlätta vardagslivet. Föräldrar till barn med funktionsnedsättningar får genom habiliteringen information om möjligheterna att anpassa bostaden och andra miljöer som barnet vistas i.
Vid tal- och språkstörningar är det viktigt att en kommunikationsutredning görs. Den ligger till grund för en systematisk träning av språk- och kommunikationsförmågan. Det kan bli aktuellt med alternativ och kompletterande kommunikation (AKK, ett samlingsnamn för kommunikation som inte bygger på tal).
Ibland behöver också den sociala miljön anpassas, vilket kan innebära att ge personer i närmiljön kunskap om hur de på bästa sätt ska bemöta barnen och ungdomarna. Detta är särskilt viktigt vid beteendeavvikelser. För att stimulera utvecklingen och förstärka positiva beteenden hos barnet handleder teamet föräldrar och personer i barnets närmiljö.
I kombination med andra funktionsnedsättningar påverkar den intellektuella funktionsnedsättningen vilket stöd en person behöver för att klara det dagliga livet som vuxen. Det kan till exempel vara boendestöd, stöd och omvårdnad i en bostad med särskild service samt daglig verksamhet. Personer med lindrig intellektuell funktionsnedsättning kan leva ett relativt självständigt liv med visst stöd. Är den intellektuella funktionsnedsättningen medelsvår behövs mer stöd, men de flesta klarar enklare uppgifter i vardagen. Vid svår intellektuell funktionsnedsättning behövs omfattande stöd och hjälp av omgivningen för att klara vardagliga aktiviteter.
Habilitering omfattar psykologiskt stöd till barn och unga med funktionsnedsättningar, deras föräldrar och syskon. Kontakt med andra familjer i liknande situation kan vara värdefullt.
Vuxna
Vuxna med sjukdomen behöver individuellt utformade habiliteringsinsatser och stöd i det dagliga livet. De som utvecklar symtom först i vuxen ålder behöver olika medicinska insatser och rehabiliteringsinsatser beroende på symtom och funktionsnedsättningar.
Samhällsstöd
Kommunen kan erbjuda stöd i olika former, till exempel avlösarservice i hemmet, kontaktfamilj, korttidsboende, boende med särskild service, daglig verksamhet, boendestöd, hemtjänst, färdtjänst och i vissa fall personlig assistans.
Forskning
Internationell forskning kring enzymbehandling och genterapi har uppvisat lovande resultat i modeller.
Databaser
I följande databaser finns sökbar information om sällsynta hälsotillstånd:
- Den europeiska databasen Orphanet samlar information om forskning som rör sällsynta hälsotillstånd, se orpha.net, sökord: succinic semialdehyde dehydrogenase deficiency.
- Den amerikanska databasen ClinicalTrials.gov samlar information om kliniska studier, se clinicaltrials.gov, sökord: succinic semialdehyde dehydrogenase deficiency.
Resurser
Barn- och ungdomskliniker vid universitetssjukhusen utreder och behandlar SSADH-brist.
Nationell högspecialiserad vård
Nationell högspecialiserad vård (NHV) är komplex och sällan förekommande vård som bedrivs vid ett fåtal enheter i landet med tillstånd från Socialstyrelsen. Syftet är att säkerställa tillgången till likvärdig och högkvalitativ vård. För mer information, se Nationell högspecialiserad vård.
- Viss vård vid medfödd metabol sjukdom utförs vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och Skånes universitetssjukhus i Lund, se tillstånd Medfödd metabol sjukdom.
Expertteam för medfödda metabola sjukdomar
Expertteam för medfödda metabola sjukdomar med särskild kompetens inom diagnostik, utredning och behandling, finns vid flera av universitetssjukhusen:
- Karolinska universitetssjukhuset i Solna, telefon 08-123 700 00, CSD Stockholm - Gotland, Centrum för medfödda metabola sjukdomar.
- Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra i Göteborg, telefon 031-342 10 00, CSD Väst, Medfödda metabola sjukdomar.
- Skånes universitetssjukhus i Lund, telefon 046-17 10 00.
Centrum för sällsynta diagnoser
Centrum för sällsynta diagnoser (CSD) finns vid alla universitetssjukhus. CSD kan ta emot frågor samt ge vägledning och information om sällsynta hälsotillstånd. CSD samverkar också med expertteam med särskild kunskap om olika sällsynta hälsotillstånd. Kontaktuppgifter till CSD i respektive region finns på den gemensamma webbplatsen CSD i samverkan. På webbplatsen finns också uppgifter om expertteam för olika diagnoser och diagnosgrupper samt länkar till andra informationskällor.
Europeiska referensnätverk
Europeiska referensnätverk (ERN) samlar läkare och forskare som är experter på sällsynta sjukdomar och tillstånd. I de virtuella nätverken diskuteras diagnos och behandling för patienter från hela Europa.
SSADH-brist ingår i nätverket MetabERN för sällsynta medfödda metabola sjukdomar, se metab.ern-net.eu.
Pedagogiska resurser
Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) arbetar för att barn och vuxna oavsett funktionsnedsättning ska få förutsättningar att nå målen för sin utbildning. Myndigheten erbjuder specialpedagogiskt stöd, undervisning i specialskolor, kompetensutveckling, tillgängliga läromedel och statsbidrag. Stödet riktar sig till professionella inom skolan och kan handla om elevens lärande, pedagogers arbete eller verksamhet och organisation. Stödet kompletterar kommunernas och skolornas egna resurser. Ett exempel på myndighetens stöd är specialpedagogiska utredningar. En sådan utredning ger underlag för hur lärmiljön kan anpassas för elever med vissa funktionsnedsättningar som dövblindhet, synnedsättning, hörselnedsättning eller grav språkstörning. På myndighetens webbplats finns mer information.
- Telefon 010-473 50 00
- E-post spsm@spsm.se
- Webbplats spsm.se
Resurspersoner
Resurspersonerna kan svara på frågor om SSADH-brist:
Professor, överläkare Niklas Darin, Drottning Silvias barnsjukhus, Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra, Göteborg, telefon 031‑342 10 00, e-post niklas.darin@vgregion.se.
Docent, psykolog Colin Reilly, Neurologimottagning, Drottning Silvias barnsjukhus, Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra, Göteborg, telefon 031-342 10 00, e-post colin.reilly@vgregion.se.
Med dr, överläkare Karin Naess, Centrum för medfödda metabola sjukdomar (CMMS) och Barnneurologi, Astrid Lindgrens barnsjukhus, Karolinska universitetssjukhuset, Solna, telefon 08-123 700 00, e‑post karin.naess@regionstockholm.se.
Intresseorganisationer
Många intresseorganisationer kan hjälpa till att förmedla kontakt med andra som har samma diagnos och deras närstående. Ibland kan de även ge annan information, som praktiska tips för vardagen, samt förmedla personliga erfarenheter om hur det kan vara att leva med ett sällsynt hälsotillstånd. Intresseorganisationerna arbetar också ofta med frågor som kan förbättra villkoren för medlemmarna, bland annat genom att påverka beslutsfattare inom olika samhällsområden.
Det finns ingen specifik intresseorganisation för personer med SSADH-brist i Sverige, men generell kunskap finns hos följande organisationer:
Riksförbundet FUB, för personer med intellektuell funktionsnedsättning, telefon 08-508 866 00, teletal 020-22 11 44, e‑post fub@fub.se, fub.se.
Riksförbundet DHB för döva, hörselskadade barn och barn med språkstörning, telefon 019-17 08 30, texttelefon 019-19 68 90 och ange 019122146*, bildtelefon se DHB:s webbplats, e-post kansliet@dhb.se, dhb.se.
Riksförbundet Sällsynta diagnoser verkar för människor med sällsynta hälsotillstånd och olika funktionsnedsättningar. Telefon 072-722 18 34, e‑post info@sallsyntadiagnoser.se, sallsyntadiagnoser.se.
SSADH Association, en amerikansk förening för barn och familjer med SSADH, ssadh.net.
National Organization for Rare Diseases (NORD), är en amerikansk patientorganisation som har som syfte att sprida kunskap om sällsynta sjukdomar och intresseorganisationer, samt stödja patienter och deras närstående. De har en databas med beskrivningar av över 1 000 sällsynta hälsotillstånd.
Sociala nätverk
För många sällsynta hälsotillstånd finns det grupper i sociala medier där man kan kommunicera med andra som har samma diagnos och med föräldrar och andra närstående till personer med sjukdomen eller syndromet.
Databas
Orphanet samlar information om intresseorganisationer, framför allt i Europa, se orpha.net, sökord: succinic semialdehyde dehydrogenase deficiency.
Kurser, erfarenhetsutbyte
Centrum för sällsynta diagnoser i samverkan (CSD) har ett kalendarium på sin webbplats, med aktuella kurser, seminarier och konferenser inom området sällsynta hälsotillstånd, se Kalendarium.
Ågrenska är ett nationellt kunskapscentrum för sällsynta hälsotillstånd och andra funktionsnedsättningar. De arrangerar årligen ett antal vistelser för barn och ungdomar med olika typer av funktionsnedsättningar och deras familjer, samt för vuxna med sällsynta sjukdomar och syndrom. Under de flesta av vistelserna hålls även diagnosspecifika kursdagar för yrkesverksamma som i sitt arbete möter personer med den aktuella diagnosen. Dokumentation från vistelserna, personliga intervjuer och annan information om sällsynta hälsotillstånd finns på Ågrenskas webbplats.
- Telefon 031-750 91 00
- E-post info@agrenska.se
- Webbplats agrenska.se
Ytterligare information
Informationsblad
Till flera av diagnostexterna i Socialstyrelsens kunskapsdatabas om sällsynta hälsotillstånd finns en kort sammanfattning i pdf-format som kan laddas ner, skrivas ut och användas i olika sammanhang. Sammanfattningen återfinns högst upp på respektive sida.
Samhällets stödinsatser
Barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar kan få olika typer av stöd och insatser från samhället. För mer information, se Samhällets stöd.
Kvalitetsregister
RaraSwed är ett nationellt kvalitetsregister för vård vid sällsynta hälsotillstånd. Syftet är att samla information som kan ge en helhetsbild av sällsynta hälsotillstånd i Sverige. Registret lanserades hösten 2023 och ska bidra till en nationellt sammanhållen vård och ett bättre omhändertagande av personer med dessa tillstånd
Databaser
I följande databaser finns sökbar information om sällsynta hälsotillstånd:
- OMIM, Online Mendelian Inheritance in Man, omim.org, sökord: succinic semialdehyde dehydrogenase deficiency
- GeneReviews (University of Washington), GeneReviews, sökord: succinic semialdehyde dehydrogenase deficiency
- Orphanet, europeisk databas, orpha.net, sökord: succinic semialdehyde dehydrogenase deficiency.
Litteratur
Cannon Homaei S, Barone H, Kleppe R, Betari N, Reif A, Haavik J. ADHD symptoms in neurometabolic diseases: Underlying mechanisms and clinical implications. Neurosci Biobehav Rev 2022; 132: 838–856. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2021.11.012
Jakobs C, Bojasch M, Mönch E, Rating D, Siemes H, Hanefeld F. Urinary excretion of gamma-hydroxybutyric acid in a patient with neurological abnormalities: The probability of a new inborn error of metabolism. Clin Chim Acta 1981; 111: 169–178. https://doi.org/10.1016/0009-8981(81)90184-4
Julia-Palacios NA, Kuseyri Hübschmann O, Olivella M, Pons R, Horvath G, Lücke T et al. The continuously evolving phenotype of succinic semialdehyde dehydrogenase deficiency. J Inherit Metab Dis 2024; 47: 447–462. https://doi.org/10.1002/jimd.12723
Lapalme-Remis S, Lewis EC, De Meulemeester C, Chakraborty P, Gibson KM, Torres C. Natural history of succinic semialdehyde dehydrogenase deficiency through adulthood. Neurology 2015; 85: 861–865. https://doi.org/10.1212/wnl.0000000000001906
Latzer IT, Roullet J-B, Afshar-Saber W, Lee HHC, Bertoldi M, McGinty GE et al. Clinical andmolecular outcomes from the 5-year natural history study of SSADH deficiency, a model metabolic neurodevelopmental disorder. J Neurodev Disord 2024; 16: 21. https://doi.org/10.1186/s11689-024-09538-9
Latzer IT, Bertoldi M, Blau N, DiBacco ML, Elsea SH, García-Cazorla À et al. Consensus guidelines for the diagnosis and management of succinic semialdehyde dehydrogenase deficiency. Mol Genet Metab 2024; 142: 108363. https://doi.org/10.1016/j.ymgme.2024.108363
Latzer IT, Hanson E, Bertoldi M, García-Cazorla À, Tsuboyama M, MacMullin P et al. SSADH deficiency investigators consortium. Autism spectrum disorder and GABA levels in children with succinic semialdehyde dehydrogenase deficiency. Dev Med Child Neurol 2023; 65: 1596–1606. https://doi.org/10.1111/dmcn.15659
Lee HHC, Latzer IT, Bertoldi M, Gao G, Pearl PL, Sahin M et al. Gene replacement therapies for inherited disorders of neurotransmission: Current progress in succinic semialdehyde dehydrogenase deficiency. J Inherit Metab Dis 2024; 47: 476–493. https://doi.org/10.1002/jimd.12735
Lee HHC, Pearl PL, Rotenberg A. Enzyme replacement therapy for succinic semialdehyde dehydrogenase deficiency: Relevance in γ-aminobutyric acid plasticity. J Child Neurol 2021; 36: 1200–1209. https://doi.org/10.1177/0883073821993000
Martin K, McConnell A, Elsea SH. Assessing prevalence and carrier frequency of succinic semialdehyde dehydrogenase deficiency. J Child Neurol 2021; 36: 1218–1222. https://doi.org/10.1177/08830738211018902
Pearl PL, DiBacco ML, Papadelis C, Opladen T, Hanson E, Roullet J-B et al. Succinic semialdehyde dehydrogenase deficiency: Review of the natural history study. J Child Neurol 2021; 36: 1153–1161. https://doi.org/10.1177/0883073820981262
Sergi C, Parayil Sankaran B. Succinic semialdehyde dehydrogenase deficiency. 2023. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024.
Medicinsk expert/granskare/redaktion
Medicinsk expert som skrivit det ursprungliga underlaget är docent Mårten Kyllerman, Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.
Den senaste revideringen har gjorts av professor Niklas Darin, Drottning Silvias barnsjukhus, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.
Berörda intresseorganisationer har getts tillfälle att lämna synpunkter på innehållet.
En särskild expertgrupp har granskat och godkänt materialet före publicering.
Informationscentrum för sällsynta hälsotillstånd vid Ågrenska i Göteborg ansvarar för redigering, produktion och publicering av materialet, se agrenska.se.
Illustrationer av ärftlighetsmönster är framtagna av Informationscentrum för sällsynta hälsotillstånd. Alla övriga illustrationer i kunskapsdatabasen är framtagna av AB Typoform.
Frågor?
Kontakta Informationscentrum för sällsynta hälsotillstånd vid Ågrenska, telefon 031-750 92 00, e-post sallsyntahalsotillstand@agrenska.se.
Om sidans innehåll
Informationen är inte avsedd att ersätta professionell vård och är inte heller avsedd att användas som underlag för diagnos eller behandling.