Pantotenatkinas-associerad neurodegeneration
Sjukdom/tillstånd
Pantotenatkinas-associerad neurodegeneration (PKAN) är en ärftlig och fortskridande sjukdom. Den ingår i en sjukdomsgrupp som karaktäriseras av nedbrytning av nervceller och ansamling av järn i hjärnans centrala delar (neurodegeneration with brain iron accumulation, NBIA). PKAN är den vanligast förekommande av dessa sjukdomar.
Karaktäristiska symtom vid PKAN är tilltagande motoriska spänningstillstånd (dystoni) eller ökande stelhet (rigiditet), tilltagande talsvårigheter (dysartri) samt intellektuell funktionsnedsättning.
PKAN finns både i en klassisk form och en atypisk form, men gränsen mellan formerna är flytande. Vid den klassiska formen visar sig symtomen i barndomen, oftast före 6 års ålder. Vid den atypiska formen uppkommer symtomen vanligen senare i barndomen, i tonåren eller i vuxen ålder.
Det finns ingen behandling som botar PKAN. Behandlingen inriktas på att lindra symtomen, förebygga medicinska komplikationer och kompensera för de funktionsnedsättningar som sjukdomen leder till.
Två tyska forskare i neuropatologi, Julius Hallervorden och Hugo Spatz, kartlade sjukdomen år 1922. De beskrev en familj i vilken fem av tolv barn tidigt insjuknat med samma symtom, i en sjukdom som de senare avled av.
Förekomst
Förekomsten av pantotenatkinas-associerad neurodegeneration i Sverige är inte känd, men de senaste åren har ett fåtal barn diagnostiserats med sjukdomen. Internationellt anges att sjukdomen finns hos 1–9 personer per 1 miljon invånare. Siffrorna är osäkra.
Orsak
Pantotenatkinas-associerad neurodegeneration orsakas av en sjukdomsorsakande variant (mutation) i genen PANK2 som finns på den korta armen av kromosom 20 (20p13). Genen är en mall för tillverkningen av (kodar för) ett enzym som heter pantotenatkinas. Enzymer är proteiner som påverkar kemiska reaktioner utan att själva förbrukas. Pantotenatkinas är viktigt för hjärnans utveckling, särskilt för utvecklingen av hjärnans centrala nervcellskärnor (basala ganglierna) och deras funktion.
Både den klassiska och den atypiska formen av sjukdomen orsakas av sjukdomsorsakande varianter i PANK2. Något säkert samband mellan typ av sjukdomsorsakande genvariant och sjukdomens svårighetsgrad har inte gått att påvisa.
Proteinet pantotenatkinas medverkar vid energiomvandlingen i nervcellernas mitokondrier. Mitokondrier är små enheter i cellerna där olika kemiska reaktioner äger rum för att omvandla energi till former som kroppens organ kan använda. Pantotenatkinas har betydelse för bildningen av pantoten (vitamin B5), som i sin tur spelar en viktig roll vid för bildningen av mitokondriellt koenzym A (CoA). Koenzym A är en molekyl som medverkar vid omsättningen av bland annat fettsyror i kroppen. Även järn medverkar vid energiomvandlingen.
Den sjukdomsorsakande genvarianten i PANK2 leder till att energiomvandlingen i nervcellernas mitokondrier inte fungerar normalt. I stället ansamlas järn i de basala ganglierna och skadar dessa. Varför förändringarna är koncentrerade till de basala ganglierna är inte känt, men det kan finnas ett samband med deras höga energibehov. Andra orsaker till järninlagringen har också diskuterats.
Ärftlighet
Pantotenatkinas-associerad neurodegeneration nedärvs autosomalt recessivt, vilket innebär att båda föräldrarna är friska bärare av en sjukdomsorsakande variant av en gen. Vid varje graviditet med samma föräldrar är sannolikheten 25 procent att barnet får genvarianterna i dubbel uppsättning (en från varje förälder). Barnet får då sjukdomen. Sannolikheten att barnet får en sjukdomsorsakande genvariant i enkel uppsättning är 50 procent. Då blir barnet, liksom föräldrarna, frisk bärare av en genvariant. Sannolikheten att barnet varken får sjukdomen eller blir bärare av en sjukdomsorsakande genvariant är 25 procent.
Om en person med en autosomalt recessivt ärftlig sjukdom, som har två sjukdomsorsakande genvarianter, får barn med en person som inte har en genvariant ärver samtliga barn en sjukdomsorsakande genvariant i enkel uppsättning. De får då inte sjukdomen. Om en person med en autosomalt recessivt ärftlig sjukdom får barn med en frisk bärare av en sjukdomsorsakande genvariant är sannolikheten 50 procent att barnet får sjukdomen. Sannolikheten att barnet blir frisk bärare av en sjukdomsorsakande genvariant är också 50 procent.
Vid recessiv nedärvning behöver inte båda föräldrarna ha exakt identiska sjukdomsorsakande genvarianter. Avgörande är att det protein som genen kodar för blir felaktigt till sin struktur eller funktion.
Autosomal recessiv nedärvning.
Symtom
Pantotenatkinas-associerad neurodegeneration är en långsamt fortskridande sjukdom.
Sjukdomen delas ofta in i en klassisk och en atypisk form, men gränsen mellan formerna är flytande och det finns ett spektrum av svårighetsgrader. Symtomen varierar i art och svårighetsgrad mellan olika personer med sjukdomen.
Klassisk form
Vid den klassiska formen av PKAN insjuknar de flesta (90 procent) före 6 års ålder. Ofta märks symtomen i spädbarns- eller småbarnsåldern, men det förekommer också att de visar sig senare.
Den motoriska utvecklingen går från cirka ett och ett halvt till två års ålder allt långsammare för att sedan avstanna. Oftast uppkommer symtomen först i benen och sedan i armarna. Undan för undan tillkommer ökad muskelspänning, som gör det svårt för barnet att röra benen normalt. Under de första skolåren tillkommer ytterligare symtom som är typiska för sjukdomen. Främst är det fortskridande spänningstillstånd (dystoni), markant stelhet i kroppen (rigiditet) och alltför lätt utlösta muskelreflexer (spasticitet). En särskild form av dystoni är blefarospasm (ögonspasmer). Uppemot hälften av barnen har symtom i form av slängande, överdrivna och ostyrbara rörelser (koreoatetos). Parkinsonism, en kombination av stelhet, skakningar och nedsatt eller långsamt rörelsemönster, förekommer.
De flesta barn och unga vuxna med sjukdomen får någon gång status dystonicus. Det är ett allvarligt akuttillstånd av svåra kvarstående muskelspänningar som leder till smärta, uttröttning och organpåverkan. Tillståndet kan vara livshotande.
Munmotoriska svårigheter är vanligt, vilket påverkar förmågan att tala, tugga och svälja. Barnen får så småningom stora svårigheter att äta. De har även ofta svårt att kontrollera saliven.
Andningsfunktionen kan påverkas av att sväljningssvårigheter leder till felsväljning (aspiration) eller att den motoriska funktionen är nedsatt.
Skelettkomplikationer som sned rygg (skolios), instabil höftled (höftledsluxation) och frakturer är vanligt beroende på ökad muskelspänning, minskad rörlighet och benskörhet (osteopeni).
Smärta är vanligt och kan ha många olika orsaker. Smärta kan bidra till ökade muskelspänningar och ytterligare försämra motoriken.
Synnedsättning förekommer och kan bero på att näthinnans funktion är påverkad (retinadegeneration) eller att synnerven förtvinar (optikusatrofi). Hos en del påverkas ögonens rörelser och/eller pupillerna. Det leder till nedsatt syn, framförallt i mörker, och påverkan på synfältet.
Intellektuell funktionsnedsättning i varierande grad förekommer. Det är vanligare vid tidigt insjuknande. Personer som har en intellektuell funktionsnedsättning har en generellt nedsatt kognitiv förmåga. Det innebär svårigheter med abstrakt och teoretiskt tänkande och påverkar i hög grad förmågan att lära sig saker, planera och utföra uppgifter samt att lösa problem. I kombination med nedsatt förmåga att kommunicera innebär detta svårigheter att socialt och praktiskt klara av sin vardag. Svårigheterna varierar avsevärt både beroende på graden av intellektuell funktionsnedsättning (lindrig, medelsvår eller svår) och graden av påverkan på till exempel språk och tal, motorik, koncentrationsförmåga, uppmärksamhet, syn och hörsel.
Påverkad tal- och språkutveckling är vanligt hos små barn med sjukdomen. Kognitiva och motoriska svårigheter påverkar också förmågan att uttrycka sig.
Ett vanligt förlopp är en successiv försämring med tilltagande neurologiska symtom. Så småningom leder det till mycket svåra funktionsnedsättningar och ett stort behov av omvårdnad. Många med sjukdomen avlider i tonåren eller i tidig vuxen ålder.
Atypisk form
Den atypiska formen ger liknande symtom som den klassiska formen, men symtomen är oftast lindrigare och förloppet är långsammare. Insjuknandet sker senare i barndomen, i tonåren eller i vuxen ålder. Även de som insjuknar senare i livet utvecklar med tiden svåra rörelsestörningar (dystoni och koreoatetos) och muskelryckningar (myoklonier). De flesta förlorar gångförmågan.
Det är vanligt med talsvårigheter (dysartri).
Personlighetsförändringar och/eller en försämring av intellektuella funktioner tillkommer sent i sjukdomsförloppet. Psykiatriska symtom är vanligt hos ungdomar och vuxna med den atypiska formen av sjukdomen. Det kan röra sig om impulsivitet, tvång, humörsvängningar, ångest och depression.
Diagnostik
Kombinationen av symtom leder till en första misstanke om pantotenatkinas-associerad neurodegeneration. Symtomen påminner om de vid cerebral pares (CP), vilket gör att en del barn felaktigt först får denna diagnos.
Diagnosen PKAN kan styrkas genom magnetkameraundersökning (MR) av hjärnan. Vid sjukdomen finns mycket karaktäristiska förändringar i hjärnans stora grå kärnor (eye of the tiger sign). Dessa går också att se vid undersökning med datortomografi (CT). Förändringarna uppkommer till följd av den onormala inlagringen av järn.
Ögonförändringar kan påvisas vid undersökning av ögonbottnarna eller vid undersökning av näthinnans funktion med elektroretinografi (ERG).
Diagnosen bekräftas med DNA-analys.
I samband med att diagnosen ställs är det viktigt att genetisk vägledning erbjuds. Det innebär information om sjukdomen och hur den ärvs, samt en bedömning av sannolikheten för olika familjemedlemmar att få barn med samma sjukdom.
Vid ärftliga sjukdomar där den genetiska avvikelsen är påvisad i familjen är det möjligt att utföra anlagsbärardiagnostik och fosterdiagnostik, samt i vissa fall preimplantatorisk genetisk testning (PGT).
Det finns flera andra sjukdomar som liknar PKAN. En sådan är infantil neuronal axonal dystrofi (INAD), som också kallas neurodegeneration with brain iron accumulation typ 2 (NBIA2). Den orsakas av sjukdomsorsakande varianter i genen PLA2G6. Särskilt hos små barn kan de båda sjukdomarna ge mycket likartade symtom och vara svåra att skilja åt. En annan liknande sjukdom är COPAN, COASY-Protein Associerad Neurodegeneration, som beror på bristfällig bildning av koenzym A på grund av sjukdomsorsakande varianter i genen COASY.
Behandling/stöd
Det finns ingen behandling som botar pantotenatkinas-associerad neurodegeneration. Behandlingen inriktas på att lindra symtomen, förebygga medicinska komplikationer och kompensera för de funktionsnedsättningar som sjukdomen leder till. Det finns flera olika läkemedel och behandlingar som kan lindra symtomen. Behandlingen och utvärderingen kan vara utmanande och bör ske i form av ett multidisciplinärt samarbete på ett centrum som har erfarenhet av att behandla svåra motorikstörningar.
Motorik
Dystoni och spasticitet behandlas i första hand med trihexyfenidyl (antikolinergikum), klonazepam (bensodiazepin) eller baklofen (GABA-receptor agonist). Baklofen är särskilt effektivt vid spasticitet och smärtor. Det kan tas i munnen eller ges via en pump och kateter inlagd i ryggradskanalen. Vid utebliven effekt provas andra preparat såsom klonidin, gabapentin, tetrabenazin eller pregabalin.
Botulinumtoxin kan vara en effektiv behandling vid dystoni som drabbar begränsade muskelgrupper, till exempel oromandibulär (käkmuskel) dystoni eller blefarospasm (dystoni i ögonlocksmusklerna).
Svår motorisk påverkan kan behandlas med DBS, deep brain stimulation. Metoden innebär att man opererar in elektroder vilka stimulerar de områden i hjärnans centrala delar som styr motoriken. Det är framför allt hos personer med den atypiska formen som man sett en viss effekt. Eftersom den klassiska formen fortskrider blir effekten inte kvarstående, men symtomen kan i vissa fall ändå lindras.
Vid ökad dystoni är det viktigt att vara uppmärksam på om orsaken är smärta. Smärtbehandlingen skiljer sig inte från den vid andra sjukdomar.
Det är viktigt att tidigt upptäcka och behandla status dystonicus. Det bör finnas en akutbehandlingsplan som är väl förankrad hos personen med sjukdomen, familjen och vårdgivarna där det anges när man ska misstänka tillståndet och hur det ska behandlas.
Nutrition och munhälsa
Extra näringstillförsel kan behövas redan tidigt i sjukdomsförloppet. Barn och vuxna som inte kan få i sig tillräckligt med näring genom munnen kan få mat genom en sond via näsan. En del behöver sond under en längre tid. Då kan sonden i stället läggas genom bukväggen in till magsäcken (gastrostomi). Sonden ersätts ofta med en så kallad knapp (gastrostomiport).
Det är viktigt att följa munhälsan hos personer med sjukdomen, eftersom dystonin kan orsaka bett- eller fallskador på mun, tunga, käke och tänder.
Ögon
Ögonen följs regelbundet av ögonläkare som kontrollerar synen och ögats funktion. Hjälpmedel och rehabiliteringsprogram insätts om synen är påverkad.
Andning
Uppföljning av andningsfunktionen är viktigt. Andningsgymnastik och andningsstöd övervägs om andningen blir påverkad.
Skelett
Om personer med sjukdomen känner ökat obehag eller om dystonins omfattning ökar är det viktigt att kontrollera att det inte finns några dolda frakturer.
Vid skolios och andra skelettkomplikationer görs en bedömning av en barnortoped som fastställer den fortsatta uppföljningen och eventuell behandling. Skolios kan behandlas med korsett, men ibland behövs operation.
Eventuell benskörhet fastställs och följs upp med DXA-undersökning (Dual energy X-ray Absorptiometry), en röntgenundersökning som mäter bentätheten. Belastningsövningar samt optimalt kalcium- och D-vitaminintag stärker skelettet.
Tal och språk
En tidig bedömning av logoped är viktigt för att bevara den kommunikativa förmågan och utvärdera olika hjälpmedel. Det är angeläget att tidigt arbeta med språklig stimulans samt alternativ och kompletterande kommunikation (AKK). Förutom föräldrarna behöver andra personer runt barnet stöd i att använda sig av olika alternativa kommunikationsvägar.
Psykiatriska symtom
Psykiatriska symtom behandlas med läkemedel. Försiktighet rekommenderas med läkemedel som används vid psykossjukdomar (neuroleptika) då dessa som biverkan kan orsaka dystoni och parkinsonism.
Habilitering
Personer med sjukdomen som har bestående funktionsnedsättningar behöver habiliterande insatser. Habilitering är en tvärprofessionell specialistenhet för personer med medfödda eller tidigt förvärvade funktionsnedsättningar. De habiliterande insatserna ges inom det medicinska, pedagogiska, psykologiska, sociala och tekniska området, och kan omfatta utredning, behandling och utprovning av hjälpmedel. Insatserna planeras utifrån barnets behov och förutsättningar, varierar över tid och sker i nära samverkan med närstående och andra i barnets nätverk. Syftet är att personer med funktionsnedsättningar ska kunna utveckla och bibehålla bästa möjliga funktionsförmåga, samt få förutsättningar att leva ett så självständigt och delaktigt liv som möjligt.
En viktig del av habiliteringen är att förmedla information och kunskap till föräldrar och andra i nätverket för att de ska kunna ge stöd till barnet utifrån barnets funktionsförmåga.
Barn med rörelsenedsättning behöver stöd att träna upp, utveckla och sedan behålla sin rörelseförmåga. Olika hjälpmedel och anpassningar kan underlätta vardagslivet. Föräldrar till barn med funktionsnedsättningar får genom habiliteringen information om möjligheterna att anpassa bostaden och andra miljöer som barnet vistas i.
Många barn med sjukdomen behöver specialpedagogiska insatser i förskola och skola. Vanligen behövs den särskilda pedagogik som används i den anpassade grundskolan och gymnasieskola.
Psykologiskt stöd utifrån ålder och mognad ska erbjudas och ges fortlöpande under uppväxten. Även små barn behöver få svar på sina frågor och funderingar.
Palliativ vård
För barn och vuxna med pantotenatkinas-associerad neurodegeneration kan det bli aktuellt med palliativ vård. Palliativ betyder lindrande, och målet med den palliativa vården är att se till att den sista tiden blir så trygg och smärtfri som möjligt. Det kan innebära vård i hemmet, på vård- och omsorgsboende, sjukhem eller på en palliativ enhet på sjukhus eller hospice.
Det psykologiska och sociala omhändertagandet och stödet har stor betydelse under hela sjukdomsförloppet, både för den som är sjuk och för de närstående.
Vuxna
Vuxna med sjukdomen behöver fortsatta individuellt utformade habiliteringsinsatser och stöd i det dagliga livet. I kombination med andra funktionsnedsättningar påverkar den intellektuella funktionsnedsättningen vilket stöd en person behöver för att klara det dagliga livet som vuxen. De som insjuknar först i vuxen ålder behöver olika medicinska insatser och rehabiliteringsinsatser, beroende på symtom och funktionsnedsättningar.
Samhällsstöd
Kommunen kan erbjuda stöd i olika former, till exempel avlösarservice i hemmet, kontaktfamilj, korttidsboende, boende med särskild service, daglig verksamhet, boendestöd, hemtjänst, färdtjänst och i vissa fall personlig assistans.
Forskning
Fortsatt kartläggande forskning om de genetiska förändringar som orsakar sjukdomen pågår bland annat i USA, vid Oregon Health & Science University, Portland, och vid Ludwig-Maximilians-Universität, München. Studier avseende riktad behandling med till exempel koenzym A, vitamin B5 (pantoten) eller kelatorer (såsom deferiprone) har så här långt inte visat någon övertygande effekt (2024).
Databaser
I följande databaser finns sökbar information om sällsynta hälsotillstånd:
- Den europeiska databasen Orphanet samlar information om forskning som rör sällsynta hälsotillstånd, se orpha.net, sökord: pantothenate kinase-associated neurodegeneration.
- Databasen EU Clinical Trials Register drivs av EU:s läkemedelsmyndighet EMA som samlar information om europeiska kliniska studier, se Clinical trials, sökord: pantothenate kinase-associated neurodegeneration.
- Den amerikanska databasen ClinicalTrials.gov samlar information om kliniska studier, se clinicaltrials.gov, sökord: pantothenate kinase-associated neurodegeneration.
Resurser
Kunskap om pantotenatkinas-associerad neurodegeneration och resurser för diagnostik finns vid universitetssjukhusen.
Nationell högspecialiserad vård
Nationell högspecialiserad vård (NHV) är komplex och sällan förekommande vård som bedrivs vid ett fåtal enheter i landet med tillstånd från Socialstyrelsen. Syftet är att säkerställa tillgången till likvärdig och högkvalitativ vård. För mer information, se Nationell högspecialiserad vård.
- Viss vård vid medfödd metabol sjukdom utförs vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och Skånes universitetssjukhus i Lund, se tillstånd Medfödd metabol sjukdom, inklusive nyföddhetsscreening.
Expertteam för medfödda metabola sjukdomar
Expertteam för medfödda metabola sjukdomar med särskild kompetens inom diagnostik, utredning och behandling, finns vid flera av universitetssjukhusen:
- Karolinska universitetssjukhuset, Solna, telefon 08-123 700 00, CSD Stockholm – Gotland
- Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra i Göteborg, telefon 031-342 10 00, CSD Väst, Medfödda metabola sjukdomar.
- Skånes universitetssjukhus i Lund, telefon 046-17 10 00.
Centrum för sällsynta diagnoser
Centrum för sällsynta diagnoser (CSD) finns vid alla universitetssjukhus. CSD kan ta emot frågor samt ge vägledning och information om sällsynta hälsotillstånd. CSD samverkar också med expertteam med särskild kunskap om olika sällsynta hälsotillstånd. Kontaktuppgifter till CSD i respektive region finns på den gemensamma webbplatsen CSD i samverkan. På webbplatsen finns också uppgifter om expertteam för olika diagnoser och diagnosgrupper samt länkar till andra informationskällor.
Europeiska referensnätverk
Europeiska referensnätverk (ERN) samlar läkare och forskare som är experter på sällsynta sjukdomar och tillstånd. I de virtuella nätverken diskuteras diagnos och behandling för patienter från hela Europa.
Pantotenatkinas-associerad neurodegeneration ingår i nätverket MetabERN för sällsynta medfödda metabola sjukdomar, se metab.ern-net.eu.
Resurspersoner
Resurspersonerna kan svara på frågor om pantotenatkinas-associerad neurodegeneration:
Professor, överläkare Niklas Darin, Drottning Silvias barnsjukhus, Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra, Göteborg, telefon 031‑342 10 00, e-post niklas.darin@vgregion.se.
Intresseorganisationer
Många intresseorganisationer kan hjälpa till att förmedla kontakt med andra som har samma diagnos och deras närstående. Ibland kan de även ge annan information, som praktiska tips för vardagen, samt förmedla personliga erfarenheter om hur det kan vara att leva med ett sällsynt hälsotillstånd. Intresseorganisationerna arbetar också ofta med frågor som kan förbättra villkoren för medlemmarna, bland annat genom att påverka beslutsfattare inom olika samhällsområden.
Det finns ingen specifik intresseorganisation för personer med pantothenate kinase-associated neurodegeneration i Sverige, men generell kunskap finns hos följande organisationer:
Neuroförbundet är en intresseorganisation för människor som lever med neurologiska diagnoser och symtom samt för deras familjer och anhöriga, telefon 08-677 70 10, e‑post info@neuro.se, neuro.se.
Riksförbundet FUB, för personer med intellektuell funktionsnedsättning, telefon 08-508 866 00, teletal 020-22 11 44, e‑post fub@fub.se, fub.se.
Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar (RBU), telefon 08‑677 73 00, e‑post info@rbu.se, rbu.se.
Riksförbundet Sällsynta diagnoser verkar för människor med sällsynta hälsotillstånd och olika funktionsnedsättningar, e‑post info@sallsyntadiagnoser.se, sallsyntadiagnoser.se.
NBIA Disorders Association, en amerikansk patientorganisation, nbiadisorders.org.
National Organization for Rare Diseases (NORD), är en amerikansk patientorganisation som har som syfte att sprida kunskap om sällsynta sjukdomar och intresseorganisationer, samt stödja patienter och deras närstående. De har en databas med beskrivningar av över 1 000 sällsynta hälsotillstånd.
Sociala nätverk
För många sällsynta hälsotillstånd finns det grupper i sociala medier där man kan kommunicera med andra som har samma diagnos och med föräldrar och andra närstående till personer med sjukdomen eller syndromet.
Databas
Orphanet samlar information om intresseorganisationer, framför allt i Europa, se orpha.net, sökord: pantothenate kinase-associated neurodegeneration.
Kurser, erfarenhetsutbyte
Centrum för sällsynta diagnoser i samverkan (CSD) har ett kalendarium på sin webbplats, med aktuella kurser, seminarier och konferenser inom området sällsynta hälsotillstånd, se Kalendarium.
Ågrenska är ett nationellt kunskapscentrum för sällsynta hälsotillstånd och andra funktionsnedsättningar. De arrangerar årligen ett antal vistelser för barn och ungdomar med olika typer av funktionsnedsättningar och deras familjer, samt för vuxna med sällsynta sjukdomar och syndrom. Under de flesta av vistelserna hålls även diagnosspecifika kursdagar för yrkesverksamma som i sitt arbete möter personer med den aktuella diagnosen. Dokumentation från vistelserna, personliga intervjuer och annan information om sällsynta hälsotillstånd finns på Ågrenskas webbplats.
- Telefon 031-750 91 00
- E-post info@agrenska.se
- Webbplats agrenska.se
Ytterligare information
Informationsblad
Till flera av diagnostexterna i Socialstyrelsens kunskapsdatabas om sällsynta hälsotillstånd finns en kort sammanfattning i pdf-format som kan laddas ner, skrivas ut och användas i olika sammanhang. Sammanfattningen återfinns högst upp på respektive sida.
Samhällets stödinsatser
Barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar kan få olika typer av stöd och insatser från samhället. För mer information, se Samhällets stöd.
Kvalitetsregister
RaraSwed är ett nationellt kvalitetsregister för vård vid sällsynta hälsotillstånd. Syftet är att samla information som kan ge en helhetsbild av sällsynta hälsotillstånd i Sverige. Registret lanserades hösten 2023 och ska bidra till en nationellt sammanhållen vård och ett bättre omhändertagande av personer med dessa tillstånd.
Övrigt
NBIA Disorders Association har information på engelska om pantotenatkinas-associerad neurodegeneration på sin webbplats, se nbiadisorders.org.
Frambu kompetansesenter for sjeldne diagnoser i Norge har information om diagnosen på sin webbplats, se frambu.no.
Det är NU som räknas. Handbok i medicinsk omvårdnad av barn och ungdomar med svåra flerfunktionshinder av Ann-Kristin Ölund, Barbro Westerberg, Christer Larsson med flera (2003), se Det är NU som räknas.
Databaser
I följande databaser finns sökbar information om sällsynta hälsotillstånd:
- OMIM, Online Mendelian Inheritance in Man, omim.org, sökord: pantothenate kinase-associated neurodegeneration.
- GeneReviews (University of Washington), GeneReviews, sökord: pantothenate kinase-associated neurodegeneration.
- Orphanet, europeisk databas, orpha.net, sökord: pantothenate kinase-associated neurodegeneration.
Litteratur
Amini E, Rohani M, Lang AE, Azad Z, Habibi SAH, Alavi A et al. Estimation of ambulation and survival in neurodegeneration with brain iron accumulation disorders. Mov Disord Clin Pract 2024; 11: 53–62. https://doi.org/10.1002/mdc3.13933
Behrndt L, Gregory A, Wakeman K, Freed A, Wilson JL, Spaull R et al. Femur fractures in 5 individuals with pantothenate kinase-associated neurodegeneration: The role of dystonia and suggested management. J Pediatr Orthop 2024; 44: e61–e68. https://doi.org/10.1097/bpo.0000000000002555
Brezavar D, Bonnen PE. Incidence of PKAN determined by bioinformatic and population-based analysis of ~140,000 humans. Mol Genet Metab 2019; 128: 463–469. https://doi.org/10.1016/j.ymgme.2019.09.002
Castelnau P, Cif L, Valente EM, Vayssiere N, Hemm S, Gannau A et al. Pallidal stimulation improves pantothenate kinase-associated neurodegeneration. Ann Neurol 2005; 57: 738–741. https://doi.org/10.1002/ana.20457
Chang X, Zhang J, Jiang Y, Wang J, Wu Y. Natural history and genotype-phenotype correlation of pantothenate kinase-associated neurodegeneration. CNS Neurosci Ther 2020; 26: 754–761. https://doi.org/10.1111/cns.13294
Hallervorden JH, Spatz H. Eigenartige Erkrankung im extrapyramidalen System mit besondere Beteilung des Globus pallidus und der Substantia nigra. Zeitschr Ges Neurol Psychiat 1922; 79: 254–302.
Hayflick SJ, Westaway SK, Levinson B, Zhou B, Johnson MA, Ching KH et al. Genetic, clinical, and radiographic delineation of Hallervorden-Spatz syndrome. N Engl J Med 2003; 348: 33–40. https://doi.org/10.1056/nejmoa020817
Hayflick SJ, Jeong SY, Sibon OCM. PKAN pathogenesis and treatment. Mol Genet Metab 2022; 137: 283–291. https://doi.org/10.1016/j.ymgme.2022.09.011
Hogarth P, Kurian MA, Gregory A, Csányi B, Zagustin T, Kmiec T et al. Consensus clinical management guideline for pantothenate kinase-associated neurodegeneration (PKAN). Mol Genet Metab 2017; 120: 278–287. https://doi.org/10.1016/j.ymgme.2016.11.004
Klopstock T, Tricta F, Neumayr L, Karin I, Zorzi G, Fradette C et al. Safety and efficacy of deferiprone for pantothenate kinase-associated neurodegeneration: A randomised, double-blind, controlled trial and an open-label extension study. Lancet Neurol 2019; 18: 631–642. https://doi.org/10.1016/s1474-4422(19)30142-5
Klopstock T, Mercimek-Andrews S, Jurecka A, Wood P, Cwyl M, Klucken A et al. Patient and caregiver experiences with pantothenate kinase-associated neurodegeneration (PKAN): results from a patient community survey. Orphanet J Rare Dis 2023; 18: 257. https://doi.org/10.1186/s13023-023-02869-1
Lumsden DE, King MD, Allen NM. Status dystonicus in childhood. Curr Opin Pediatr 2017; 29: 674–682. https://doi.org/10.1097/mop.0000000000000556
Marshall RD, Collins A, Escolar ML, Jinnah HA, Klopstock T, Kruer MC et al. Diagnostic and clinical experience of patients with pantothenate kinase-associated neurodegeneration. Orphanet J Rare Dis 2019; 14: 174. https://doi.org/10.1186/s13023-019-1142-1
Pohane MR, Dafre R, Sontakke NG. Diagnosis and treatment of pantothenate kinase-associated neurodegeneration (PKAN): A systematic review. Cureus 2023; 28; 15: e46135. https://doi.org/10.7759/cureus.46135
Taylor TD, Litt M, Kramer P, Pandolfo M, Angelini L, Nardocci N et al. Homozygosity mapping of Hallervorden-Spatz syndrome to chromosome 20p12.3-p13. Nature Genetics 1996; 14: 479–481. https://doi.org/10.1038/ng1296-479
Vintimilla Tosi AB, Damià-Vidal M, Ibáñez-Alfonso JA, Saldaña D. Neuropsychological profile associated to PKAN in its initial phase: A case series report. Neurocase 2022; 28: 66–71. https://doi.org/10.1080/13554794.2021.2024858
Woo KA, Kim HJ, Jeon SH, Park HR, Park KW, Lee SH et al. Long-term outcomes of deep brain stimulation in pantothenate kinase-associated neurodegeneration-related dystonia. J Mov Disord 2022; 15: 241–248. https://doi.org/10.14802/jmd.22002
Zhai Z, Sun K, Liu T, Liang S, Ding C, Ren S et al. Deep brain stimulation for pediatric pantothenate kinase-associated neurodegeneration with status dystonicus: A case report and literature review. Clin Neurol Neurosurg 2024; 241: 108306. https://doi.org/10.1016/j.clineuro.2024.108306
Zhou B, Westaway SK, Levinson B, Johnson MA, Gitschier J, Hayflick SJ. A novel pantothenate kinase gene (PANK2) is defective in Hallervorden-Spatz syndrome. Nat Genet 2001; 28: 345–349. https://doi.org/10.1038/ng572
Medicinsk expert/granskare/redaktion
Medicinsk expert som skrivit det ursprungliga underlaget är professor emeritus Bengt Hagberg, Drottning Silvias barnsjukhus, Göteborg.
Tidigare revidering av materialet har gjorts av docent Mårten Kyllerman, Drottning Silvias barnsjukhus, Göteborg.
Den senaste revideringen av materialet har gjorts av professor Niklas Darin, Barnneurologi, Drottning Silvias barnsjukhus, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg.
Berörda intresseorganisationer har getts tillfälle att lämna synpunkter på innehållet.
En särskild expertgrupp har granskat och godkänt materialet före publicering.
Informationscentrum för sällsynta hälsotillstånd vid Ågrenska i Göteborg ansvarar för redigering, produktion och publicering av materialet, se agrenska.se.
Illustrationer av ärftlighetsmönster är framtagna av Informationscentrum för sällsynta hälsotillstånd. Alla övriga illustrationer i kunskapsdatabasen är framtagna av AB Typoform.
Frågor?
Kontakta Informationscentrum för sällsynta hälsotillstånd vid Ågrenska, telefon 031-750 92 00, e-post sallsyntahalsotillstand@agrenska.se.
Om sidans innehåll
Informationen är inte avsedd att ersätta professionell vård och är inte heller avsedd att användas som underlag för diagnos eller behandling.