Mukopolysackaridos typ IV
Sjukdom/tillstånd
Mukopolysackaridos typ IV (MPS IV), även känd som Morquios sjukdom, är en ärftlig sjukdom som tillhör gruppen mukopolysackaridoser (MPS). De är sällsynta ämnesomsättningssjukdomar som beror på en brist på olika lysosomala enzymer, ämnen som deltar i nedbrytningen av olika substanser i kroppen. Sjukdomen leder till att det ämne som normalt bryts ner av enzymet ansamlas i kroppen och skadar olika organ.
Sjukdomen finns i två former, typ A och typ B, med liknande sjukdomsbild men olika genetisk bakgrund. Typ A är vanligast. Variationen i sjukdomsbild och svårighetsgrad skiftar mycket mellan individer.
Symtomen domineras av påverkan på skelettet. Den intellektuella utvecklingen är normal. Barnen verkar till en början friska, men från ett till tre års ålder börjar förändringar i skelettet ge symtom. En allvarlig komplikation till sjukdomen är förskjutningar mellan ryggkotorna i nacken, med förträngning av ryggmärgen som följd. Hjärtat kan påverkas. Hörsel- och synnedsättning är vanligt.
Eftersom det finns risk för komplikationer i samband med narkos, måste en narkosläkare med god kännedom om MPS-sjukdomar göra en bedömning inför alla eventuella operationer.
Det finns ingen behandling som botar mukopolysackaridos typ IV. Behandlingen inriktas på att behandla symtom och motverka medicinska komplikationer. Kontakt med flera olika specialister behövs och habiliteringsinsatser är viktigt.
Mukopolysackaridos typ IV beskrevs första gången 1929 av barnläkaren Luis Morquio i Uruguay, som träffat på sjukdomen hos fyra barn i en familj som utvandrat från Sverige.
Det finns sammanlagt sju kända MPS-sjukdomar. Sjukdomarna har tidigare fått namn efter den läkare som först beskrev sjukdomen eller efter det saknade enzymet. Numera övergår man alltmer till att benämna sjukdomarna med siffror, som MPS IVA, eller med namnet på enzymbristen, som galaktosamin-6-sulfatasbrist.
I Socialstyrelsens kunskapsdatabas om sällsynta hälsotillstånd finns informationstexter om följande mukopolysackaridoser:
Förekomst
Mukopolysackaridos typ IV tillhör de mer sällsynta formerna av MPS. Den exakta förekomsten är inte känd. Uppskattningsvis finns sjukdomen hos mindre än tre barn per miljon födda. I Sverige känner man till ett drygt 10-tal personer med MPS IV, samtliga med typ A.
Orsak
MPS IV typ A orsakas av en förändring (mutation) i genen GALNS på kromosom 16 (16q24.3). Genen är en mall för tillverkningen av (kodar för) enzymet galaktosamin-6-sulfatas.
Typ B orsakas av en mutation i genen GLB1 på kromosom 3 (3p22.3) och kodar för enzymet beta-galaktosidas.
Enzymer är proteiner som påverkar kemiska reaktioner i kroppen utan att själva förbrukas. Enzymen galaktosamin-6-sulfatas och beta-galaktosidas deltar i nedbrytningen av keratansulfat och kondroitin-6-sulfat, som båda är mukopolysackarider (ofta benämnda glykosaminoglykaner, GAG). Det är ämnen som bland annat innehåller långa kolhydratkedjor och ingår som komponenter i kroppens olika vävnader. Nedbrytningen sker normalt i cellernas lysosomer, små enheter som finns i alla celler utom i röda blodkroppar.
Lysosomerna har till uppgift att med hjälp av enzymer ta hand om och bryta ned olika ämnen. Nedbrytningen innebär att ämnenas byggstenar frigörs. Exempelvis bryts på så vis proteiner ner till aminosyror. Ett återvinningssystem skapas genom att byggstenarna efter denna nedbrytning transporteras ut ur lysosomen och därmed blir tillgängliga för cellen vid dess produktion av nya ämnen.
Hos personer som saknar galaktosamin-6-sulfatas eller beta-galaktosidas ansamlas glykosaminoglykaner i cellerna i stället för att brytas ned, vilket ger upphov till en fortskridande skada av olika vävnader och organ i kroppen.
Ärftlighet
Mukopolysackaridos typ IV nedärvs autosomalt recessivt. Detta innebär att båda föräldrarna är friska bärare av en förändrad (muterad) gen. Vid varje graviditet med samma föräldrar är sannolikheten 25 procent att barnet får den muterade genen i dubbel uppsättning (en från varje förälder). Barnet får då sjukdomen. Sannolikheten för att barnet får den muterade genen i enkel uppsättning är 50 procent. Då blir barnet, liksom föräldrarna, frisk bärare av den muterade genen. Sannolikheten att barnet varken får sjukdomen eller blir bärare av den muterade genen är 25 procent.
Autosomal recessiv nedärvning.
Om en person med en autosomalt recessivt ärftlig sjukdom, som alltså har två muterade gener, får barn med en person som inte är bärare av den muterade genen ärver samtliga barn den muterade genen i enkel uppsättning. De får då inte sjukdomen, utan blir friska bärare av den muterade genen. Om en person med en autosomalt recessivt ärftlig sjukdom däremot får barn med en frisk bärare av den muterade genen i enkel uppsättning är sannolikheten 50 procent att barnet får sjukdomen. Sannolikheten för att barnet blir frisk bärare av den muterade genen är också 50 procent.
Symtom
Båda formerna av sjukdomen, typ A och B, ger ett spektrum av symtom som varierar mellan individer och förekommer i olika svårighetsgrad, men i övrigt skiljer de sig inte åt. Symtombilden domineras av besvär relaterade till de skelettförändringar som orsakats av inlagring av glykosaminoglykaner i skelettet, men ofta finns symtom även från andra vävnader och organ. Sjukdomen benämns svår eller lindrig utifrån flera faktorer, bland annat debutålder, slutlängd, grad av skelettförändringar och påverkan på andra organ.
Barn med mukopolysackaridos typ IV ter sig friska vid födseln och lär sig sitta och gå i normal tid. Mellan ett och tre års ålder börjar skelettförändringarna ge symtom i form av till exempel avvikande gångmönster med felställningar i knäleder, onormala krökningar i ryggraden samt avstannad längdtillväxt med kort bål och kort hals.
Skelettförändringarna blir med tiden alltmer framträdande, med en uttalad kortväxthet, kort och framskjutande bröstben samt en mycket kort hals. Kutryggighet (kyfos) i bröstryggen och svankryggighet (lordos) i ländryggen tilltar, liksom en felställning av handleder, armbågar och knäleder. En del får inflammation i leder och ledsmärtor. Slutlängden vid svårare form av sjukdomen är omkring 100 cm.
Höftlederna är underutvecklade, och höftkulan kan med stigande ålder glida ur led. Lederna är generellt överrörliga på grund av att ledbanden (ligamenten) är slappa. Här skiljer sig mukopolysackaridos typ IV från andra MPS-former, där ledstelhet och inskränkt rörlighet är vanligt.
Dåligt utvecklade halskotor med svaga, instabila ligament ger ökad risk för livshotande förskjutningar mellan kotorna. Tryckskador på halsryggmärgen kan ge svåra neurologiska symtom, med förlamning i armar, ben och urinblåsa.
Den intellektuella utvecklingen är normal vid mukopolysackaridos typ IV.
Liksom vid andra former av MPS-sjukdomar kan hjärtfunktionen påverkas. Dels kan inlagring av glykosaminoglykaner i hjärtklaffar och/eller hjärtmuskel försämra hjärtats funktion, dels kan belastningen på hjärtat öka till följd av den deformerade bröstkorgen och en försämrad lungfunktion.
Hörselnedsättning är vanligt. Den kan orsakas av öroninfektioner, vätska bakom trumhinnan eller inlagring och skada på själva hörselorganet i innerörat.
Synnedsättning är också vanligt och kan vara en följd av inlagringar i hornhinnan eller ett brytningsfel.
Ansiktsdragen kan vara något grova, med framträdande käke och bred mun. Tänderna är små med dålig emalj och sitter glest. Risken för karies är ökad.
Prognosen vid de svåraste formerna av sjukdomen har förbättrats under senare år. En anledning är att man vid behov kan utföra stabiliserande operationer i nackkotpelaren för att undvika tryckskador på halsryggmärgen.
Det finns en stor variation av symtom vid MPS IV. Vid de lindrigaste formerna kan längdtillväxten vara i det närmaste normal och de enda symtomen vara underutvecklade höftleder och en grumling av hornhinnan. Sannolikt finns det personer med lindriga former av sjukdomen som inte diagnostiserats.
Diagnostik
Vid misstanke om mukopolysackaridos undersöks förekomsten av förhöjda glykosaminoglykaner (GAG) i urinen. Därefter fastställs enzymbristen genom analys i blod eller odlade hudceller (fibroblaster). Diagnosen mukopolysackaridos typ IV ställs om aktiviteten i enzymen galaktosamin-6-sulfatas eller beta-galaktosidas är låg samt om koncentrationen av keratansulfat i urinen är förhöjd.
Diagnosen bekräftas med DNA-analys. Olika mutationer i genen GALNS eller GLB1 är kopplade till olika svårighetsgrader av MPS IV A respektive B, men det är inte alltid möjligt att säga något om sambandet mellan mutationen (genotypen) hos personen med sjukdomen och svårighetsgraden av sjukdomen (fenotypen).
I samband med att diagnosen ställs är det viktigt att familjen erbjuds genetisk vägledning, vilket innebär information om sjukdomen och hur den ärvs. Bedömning av sannolikheten att få fler barn med samma sjukdom ingår också, liksom information om möjligheter till diagnostik. Om mutationen/kromosomavvikelsen i familjen är känd finns det för många ärftliga sjukdomar möjlighet till anlagsbärar- och fosterdiagnostik, liksom preimplantatorisk genetisk diagnostik/testning (PGD/PGT) i samband med provrörsbefruktning (IVF).
Behandling/stöd
Det finns ingen behandling som botar mukopolysackaridos typ IV. Behandlingen inriktas på att lindra symtom, motverka medicinska komplikationer och försöka underlätta i vardagen.
Barn med sjukdomen bör ha kontakt med barnläkare som samordnar insatser från olika specialister. Barnneurolog, barnortoped, handkirurg, barnhjärt- och lungläkare bör vara del i uppföljning och behandling, liksom öron-näs- och halsspecialist och ögonläkare. Specialisttandvård bör också vara en del i uppföljningen.
Vuxna personer med mukopolysackaridos typ IV bör, på samma sätt, följas och behandlas av ett medicinskt specialistteam med särskild kunskap om sjukdomen. Det är viktigt att de olika specialisterna samarbetar och tillsammans med personen med sjukdomen gör upp en behandlingsplan.
Symtom från skelett och leder finns hos alla personer med sjukdomen. Ortopedisk uppföljning med regelbundna röntgenundersökningar är viktigt. De flesta behöver någon gång genomgå någon form av ortopedisk operation. Inflammation och förslitning av leder förekommer, läkemedel som är smärtlindrande och inflammationsdämpande kan därför behövas.
Barn med mukopolysackaridos typ IV bör regelbundet undersökas med magnetkamera (MR) för att bedöma förekomsten av instabilitet i nackkotpelaren och trängsel för halsryggmärgen. En skada på halsryggmärgen leder till bestående förlamningar och måste förhindras med de möjligheter som finns. Ställningstagande till avlastande och stabiliserande operation bör ske i samråd mellan samordnande läkare, ortoped, neurokirurg och narkosläkare. I vuxen ålder sker MR-undersökningar av huvud och rygg mer sällan, mer utifrån eventuella symtom som tyder på en påverkan på nervsystemet.
Hörseln bör kontrolleras regelbundet. Hörselnedsättning bör behandlas tidigt för att inte påverka till exempel språkutvecklingen. Det kan bli aktuellt att operera in rör i trumhinnan för att undvika vätskeansamling bakom trumhinnan eller att använda hörhjälpmedel av olika slag
Synnedsättning beroende på brytningsfel kan kräva korrektion med glasögon. En synnedsättning till följd av grumlingar i hornhinnan kan i svåra fall behandlas med hornhinnetransplantation.
Hjärtat bör regelbundet undersökas med ultraljud och EKG. Hjärtläkare (kardiolog) avgör fortsatt behandling och uppföljning. Vissa hjärtkomplikationer kan behandlas med mediciner. Vid bristande funktion i hjärtklaffarna till följd av inlagringar, kan det vara aktuellt att operera in nya hjärtklaffar.
Lung- och andningsfunktion kan följas med exempelvis spirometri och andningsregistrering under sömn. Viktigt är att tidigt upptäcka till exempel andningsuppehåll nattetid (sömnapnéer). Det kan orsakas av trånga förhållanden i övre luftvägar eller av en påverkan på andningscentrum i hjärnstammen.
Vid alla MPS-sjukdomar finns en risk för komplikationer vid narkos på grund av trånga förhållanden i luftvägarna, avvikande skelett- och kroppsbyggnad, samt påverkad hjärt- och andningsfunktion. Inför en eventuell operation bör därför en bedömning göras av en narkosläkare med god kännedom om sjukdomen.
Enzymet galaktosamin-6-sulfatas har kunnat framställas på konstgjord väg. Det finns registrerat som ett läkemedel, som ges via dropp (intravenös infusion) en gång per vecka. I Sverige finns ett nationellt beslut att, än så länge, inte rekommendera behandlingen. Huvudskälet är att man inte anser att läkemedlets effekt motsvarar kostnaden.
Habiliteringsinsatser
Barnet och familjen bör erbjudas habiliteringsinsatser av ett tvärprofessionellt team med särskild kunskap om funktionsnedsättningar och deras effekter på vardagsliv, hälsa och utveckling. Teamet ger stöd och behandling inom det medicinska, pedagogiska, psykologiska, sociala och tekniska området.
Insatserna består bland annat av utredning, behandling, utprovning av hjälpmedel, information om funktionsnedsättningen och samtalsstöd. Hörsel- och synhabilitering kopplas in vid behov. Information om samhällets stöd samt råd inför anpassning av bostaden och andra miljöer som barnet vistas i ges också. Föräldrar, syskon och andra närstående får också stöd.
Det är viktigt med träning och aktiviteter som bidrar till att upprätthålla så god rörlighet som möjligt. Det förebygger och minskar graden av felställningar (kontrakturer). Smärtsamma tänjningar bör undvikas. För de barn som har en uttalad kortväxthet bör anpassningar göras tidigt både hemma, i förskolan och i skolan. Olika hjälpmedel underlättar och gör det möjligt för barnet att delta i aktiviteter och utveckla sin självständighet såväl hemma som i andra miljöer.
Barn och ungdomar med den svårare sjukdomsformen behöver oftast använda rullstol när de kommer upp i tonåren, ibland även tidigare. Det beror främst på skelettavvikelser, instabila leder med sekundär smärta, muskelsvaghet och minskad uthållighet. Handleder, fingerleder och axelleder är oftast överrörliga, vilket kan försvåra vissa finmotoriska rörelser som till exempel att öppna kranar och skära bröd.
Psykologiskt stöd utifrån ålder och mognad ska erbjudas och ges fortlöpande under uppväxten. Att få svar på sina frågor och funderingar är viktigt även för yngre barn. Barn och ungdomar som är kortväxta ska behandlas med hänsyn till ålder och bemötas på samma sätt som sina jämnåriga. Möjlighet till psykologiskt stöd bör finnas även i vuxen ålder.
För personer med en svår form av mukopolysackaridos typ IV behövs oftast anpassningar av bostaden. För vuxna med sjukdomen kan yrkesvägledning vara av stort värde, liksom anpassningar av arbetsmiljön. Arbetsförmedlingen ger vägledning vid funktionsnedsättning som påverkar arbetsförmågan. Försäkringskassan samordnar de insatser som behövs för att söka eller återgå i arbete när en funktionsnedsättning påverkar arbetsförmågan.
Forskning
Forskning pågår runt om i världen för att öka kunskapen om mukopolysackaridoser och få fram nya behandlingsmetoder. Grunden för det arbetet är att söka ytterligare kunskap om de bakomliggande mekanismer som styr hur sjukdomen påverkar olika organ och vävnader.
Personer som behandlas med enzymersättningsterapi för MPS IV A följs i olika studier, för att kartlägga långsiktiga effekter och bieffekter. Det pågår också forskning kring hur man kan förbättra enzymersättningens effekt, bland annat genom att målstyra substansen exempelvis till skelettet.
Genterapi är en tänkbar framtida behandling riktad mot grundsjukdomen. Studier pågår på cellnivå, men det finns ännu inga studier på människa.
Djurmodeller har tagits fram för MPS IV A, vilket underlättar forskning om olika behandlingsstrategier.
Ett annat viktigt forskningsområde handlar om förbättrad behandling av sjukdomens symtom och komplikationer. Bland annat studeras effekten av nya antiinflammatoriska läkemedel mot smärta och ledinflammation vid MPS IV.
Det pågår också studier för att kartlägga molekylärgenetiska förändringar vid de olika MPS-sjukdomarna Syftet är att det ska kunna ge en bättre prognos i det enskilda fallet när mutationer har påvisats.
Databaser
I följande databaser finns sökbar information om sällsynta hälsotillstånd:
- Den europeiska databasen Orphanet samlar information om forskning som rör sällsynta hälsotillstånd diagnoser, se orpha.net, sökord: mucopolysaccharidosis type IV, mucopolysaccharidosis type IV A, mucopolysaccharidosis type IV B.
- Den amerikanska databasen ClinicalTrials.gov samlar information om kliniska studier, se clinicaltrials.gov, sökord: mucopolysaccharidosis type IV.
Resurser
Vårdresurser
Två speciallaboratorier med inriktning mot metabola sjukdomar har resurser för klinisk biokemisk diagnostik: Avdelningen för klinisk kemi och neurokemi, Sahlgrenska universitetssjukhuset/Sahlgrenska i Göteborg, och Centrum för medfödda metabola sjukdomar, Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.
Genetisk diagnostik kan ske vid avdelningar för klinisk genetik på universitetssjukhusen. Vid riktad misstanke om någon form av mukopolysackaridos kan prov skickas till Klinisk genetik, Sahlgrenska universitetssjukhuset/Sahlgrenska i Göteborg, eller Centrum för medfödda metabola sjukdomar, Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.
Nationell högspecialiserad vård
Nationell högspecialiserad vård (NHV) är komplex och sällan förekommande vård som bedrivs vid ett fåtal enheter i landet med tillstånd från Socialstyrelsen. Syftet är att säkerställa tillgången till likvärdig och högkvalitativ vård. För mer information, se Nationell högspecialiserad vård.
- Viss vård vid medfödd metabol sjukdom utförs vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och Skånes universitetssjukhus i Lund, se tillstånd Medfödd metabol sjukdom, inklusive nyföddhetsscreening.
Expertteam för medfödda metabola sjukdomar
Expertteam för medfödda metabola sjukdomar med särskild kompetens inom diagnostik, utredning och behandling, finns vid flera av universitetssjukhusen:
- Karolinska universitetssjukhuset, Solna, telefon 08-123 700 00, CSD Stockholm – Gotland
- Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra i Göteborg, telefon 031-342 10 00, CSD Väst, Medfödda metabola sjukdomar.
- Skånes universitetssjukhus i Lund, telefon 046-17 10 00.
Centrum för sällsynta diagnoser
Centrum för sällsynta diagnoser (CSD) finns vid alla universitetssjukhus. CSD kan ta emot frågor samt ge vägledning och information om sällsynta hälsotillstånd. CSD samverkar också med expertteam med särskild kunskap om olika sällsynta hälsotillstånd. Kontaktuppgifter till CSD i respektive region finns på den gemensamma webbplatsen CSD i samverkan. På webbplatsen finns också uppgifter om expertteam för olika diagnoser och diagnosgrupper samt länkar till andra informationskällor.
Europeiska referensnätverk
Europeiska referensnätverk (ERN) samlar läkare och forskare som är experter på sällsynta sjukdomar och tillstånd. I de virtuella nätverken diskuteras diagnos och behandling för patienter från hela Europa.
Mukopolysackaridos typ IV ingår i nätverket MetabERN för sällsynta medfödda metabola sjukdomar, se metab.ern-net.eu.
Tandvård
Mun‑H‑Center i Göteborg är ett nationellt orofacialt kunskapscenter för sällsynta hälsotillstånd och en del av specialisttandvården inom Folktandvården Västra Götaland. Verksamheten innefattar specialisttandvård, informationsspridning, forskning och orofaciala hjälpmedel. Mun-H-Center har även en app med information om sällsynta hälsotillstånd, MHC-appen.
- Telefon 010‑441 79 80
- E‑post mun‑h‑center@vgregion.se
- Webbplats mun‑h‑center.se
Kompetenscenter för sällsynta odontologiska tillstånd vid Odontologiska institutionen i Jönköping är ett nationellt center för tillstånd som medför avvikande tand- och käkutveckling, nedsatt oral funktion och behov av omfattande behandling.
- Telefon 010-242 46 66
- E-post kompetenscenter@rjl.se
- Webbplats Kompetenscenter för sällsynta odontologiska tillstånd
Odontologiskt Kunskapscentrum i Norr för sällsynta hälsotillstånd finns vid specialisttandvården vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Centret är en resurs för tandläkare, vårdpersonal, patienter och patientföreningar. Verksamheten omfattar utredning, diagnos och behandlingsplanering samt rådgivning och stöd vid behandling.
- Telefon 090-785 62 32
- E-post kunskapscentruminorr.pedodonti@regionvasterbotten.se
- Webbplats Odontologiskt Kunskapscentrum i Norr
Resurspersoner
Resurspersonerna kan svara på frågor om mukopolysackaridos typ IV.
Professor, överläkare Niklas Darin, Drottning Silvias barnsjukhus, Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra, Göteborg, telefon 031‑342 10 00, e-post niklas.darin@vgregion.se.
Med dr, överläkare Karin Naess, Centrum för medfödda metabola sjukdomar (CMMS) och Barnneurologi, Astrid Lindgrens barnsjukhus, Karolinska universitetssjukhuset, Solna, telefon 08-123 700 00, e‑post karin.naess@regionstockholm.se.
Överläkare Maria Forsgren, VO Barnmedicin, Skånes universitetssjukhus, Lund, telefon 046-17 10 00, e-post maria.forsgren@skane.se.
Intresseorganisationer
Många intresseorganisationer kan hjälpa till att förmedla kontakt med andra som har samma diagnos och deras närstående. Ibland kan de även ge annan information, som praktiska tips för vardagen, samt förmedla personliga erfarenheter om hur det kan vara att leva med ett sällsynt hälsotillstånd. Intresseorganisationerna arbetar också ofta med frågor som kan förbättra villkoren för medlemmarna, bland annat genom att påverka beslutsfattare inom olika samhällsområden.
Svenska MPS-föreningen, en patient- och anhörigförening som verkar för att förbättra livsvillkoren för familjer som lever med MPS-sjukdom, se mpsforeningen.se.
Riksförbundet FUB, för personer med intellektuell funktionsnedsättning, telefon 08-508 866 00, teletal 020-22 11 44, e‑post fub@fub.se, fub.se.
Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar (RBU), telefon 08‑677 73 00, e‑post info@rbu.se, rbu.se.
Neuroförbundet är en intresseorganisation för människor som lever med neurologiska diagnoser och symtom samt för deras familjer och anhöriga, telefon 08-677 70 10, e‑post info@neuro.se, neuro.se.
Riksförbundet Sällsynta diagnoser verkar för människor med sällsynta hälsotillstånd och olika funktionsnedsättningar. Telefon 072-722 18 34, e‑post info@sallsyntadiagnoser.se, sallsyntadiagnoser.se.
MPS Society, en brittisk organisation för personer med MPS och relaterade lysosomala sjukdomar, e-post mps@mpssociety.org.uk, mpssociety.org.uk.
I USA finns National MPS Society, e-post info@mpssociety.org, mpssociety.org.
Sociala nätverk
För många sällsynta hälsotillstånd finns det grupper i sociala medier där man kan kommunicera med andra som har samma diagnos och med föräldrar och andra närstående till personer med sjukdomen eller syndromet.
Databas
Orphanet samlar information om intresseorganisationer, framför allt i Europa, se orpha.net, sökord: mucopolysaccharidosis type IV.
Kurser, erfarenhetsutbyte
Centrum för sällsynta diagnoser i samverkan (CSD) har ett kalendarium på sin webbplats, med aktuella kurser, seminarier och konferenser inom området sällsynta hälsotillstånd, se Kalendarium.
Ågrenska är ett nationellt kunskapscentrum för sällsynta hälsotillstånd och andra funktionsnedsättningar. De arrangerar årligen ett antal vistelser för barn och ungdomar med olika typer av funktionsnedsättningar och deras familjer, samt för vuxna med sällsynta sjukdomar och syndrom. Under de flesta av vistelserna hålls även diagnosspecifika kursdagar för yrkesverksamma som i sitt arbete möter personer med den aktuella diagnosen. Dokumentation från vistelserna, personliga intervjuer och annan information om sällsynta hälsotillstånd finns på Ågrenskas webbplats.
- Telefon 031-750 91 00
- E-post info@agrenska.se
- Webbplats agrenska.se
Ytterligare information
Informationsblad
Till flera av diagnostexterna i Socialstyrelsens kunskapsdatabas om sällsynta hälsotillstånd finns en kort sammanfattning i pdf-format som kan laddas ner, skrivas ut och användas i olika sammanhang. Sammanfattningen återfinns högst upp på respektive sida.
Samhällets stödinsatser
Barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar kan få olika typer av stöd och insatser från samhället. För mer information, se Samhällets stöd.
Kvalitetsregister
RaraSwed är ett nationellt kvalitetsregister för vård vid sällsynta hälsotillstånd. Syftet är att samla information som kan ge en helhetsbild av sällsynta hälsotillstånd i Sverige. Registret lanserades hösten 2023 och ska bidra till en nationellt sammanhållen vård och ett bättre omhändertagande av personer med dessa tillstånd.
Övrigt
Svenska MPS-föreningen har information om de olika MPS-sjukdomarna på sin webbplats, mpsforeningen.se.
The Society for Mucopolysaccharide Diseases har information på engelska om olika mukopolysackaridoser på sin webbplats mpssociety.co.uk.
National MPS Society har information på engelska om olika mukopolysackaridoser på sin webbplats, se mpssociety.org.
Frambu kompetansesenter for sjeldne diagnoser i Norge har information om diagnosen på sin webbplats, se frambu.no.
Databaser
I följande databaser finns sökbar information om sällsynta hälsotillstånd:
- OMIM (Online Mendelian Inheritance in Man), omim.org, sökord: mucopolysaccharidosis type IV A, mucopolysaccharidosis type IV B
- GeneReviews (University of Washington), GeneReviews, sökord: mucopolysaccharidosis type IV A, mucopolysaccharidosis type IV B
- Orphanet, europeisk databas, orpha.net, sökord: mucopolysaccharidosis type IV A, mucopolysaccharidosis type IV B.
Litteratur
Akyol MU, Alden TD, Amartino H, Ashworth J, Belani K, Berger KI et al. Recommendations for the management of MPS IVA: systematic evidence- and consensus-based guidance. Orphanet J Rare Dis 2019; 14: 137. https://doi.org/10.1186/s13023-019-1074-9.
Charrow J, Alden TD, Breathnach CAR, Frawley GP, Hendriksz CJ, Link B et al. Diagnostic evaluation, monitoring, and perioperative management of spinal cord compression in patients with Morquio syndrome. Mol Genet Metab 2015; 114: 11–18. https://doi.org/10.1016/j.ymgme.2014.10.010.
Hendriksz C, Santra S, Jones SA, Geberhiwot T, Jesaitis L, Long B et al.
Safety, immunogenicity, and clinical outcomes in patients with Morquio A syndrome participating in 2 sequential open-label studies of elosulfase alfa enzyme replacement therapy (MOR-002/MOR-100), representing 5 years of treatment. Mol Genet Metab 2018; 123: 479–487. https://doi.org/10.1016/j.ymgme.2018.02.011.
Hendriksz C J, Berger KI, Giugliani R, Harmatz P, Kampmann C, Mackenzie WG et al. International guidelines for the management and treatment of Morquio A syndrome. Am J Med Genet A 2015; 167A:11–25. https://doi.org/10.1002/ajmg.a.36833.
Hendriksz CJ, Burton B, Fleming TR, Harmatz P, Hughes D, Jones SA et al. Efficacy and safety of enzyme replacement therapy with BMN 110 (elosulfase alfa) for Morquio A syndrome (mucopolysaccharidosis IVA): a phase 3 randomised placebo-controlled study. J Inherit Metab Dis 2014; 37: 979–990. https://doi.org/10.1007/s10545-014-9715-6.
Hult M, Darin N, von Döbeln U, Månsson JE. Epidemiology of lysosomal storage diseases in Sweden. Acta Paediatr 2014; 103: 1258–1263. https://doi.org/10.1111/apa.12807.
Malm G, Lund AM, Månsson JE, Heiberg A. Mucopolysaccharidoses in the Scandinavian countries: incidence and prevalence. Acta Paediatr 2008; 97: 1577–1581. https://doi.org/10.1111/j.1651-2227.2008.00965.x.
Montano AM, Tomatsu S, Gottesman GS, Smith M, Oriit T. International Morquio A registry: clinical manifestation and natural course of Morquio A disease. J Inherit Metab Dis 2007; 30: 165–174. https://doi.org/10.1007/s10545-007-0529-7.
Morquio L. Sur une forme de dystrophie osseuse familiale. Archives de médecine des enfants, Paris 1929; 32: 129–135.
Neufeld EF, Muenzer J. The mucopolysaccharidoses. In Scriver CS, Beaudet AL, Sly WS, Valle eds: The metabolic and molecular bases of inherited disease. New York: McGraw-Hill 2001; 8th edition: 2465–2494.
Peracha H, Sawamoto K, Averill L, Kecskemethy H, Theroux M et al. Molecular genetics and metabolism special edition: Diagnosis, diagnosis and prognosis of Mucopolysaccharidosis IVA. Mol Genet Metab 2018; 125: 18–37. https://doi.org/10.1016/j.ymgme.2018.05.004.
Sawamoto K, Álvarez González JV, Piechnik M, Otero FJ, Couce M, Suzuki Y, Tomatsu S. Mucopolysaccharidosis IVA: Diagnosis, Treatment, and Management. Int J Mol Sci 2020; 21: 1517. https://doi.org/10.3390/ijms21041517.
Walker R, Belani KG, Braunlin EA, Bruce IA, Hack H, Harmatz PA et al. Anaesthesia and airway management in mucopolysaccharidoses. J Inherit Metab Dis 2013; 36: 211–219. https://doi.org/10.1007/s10545-012-9563-1.
Medicinsk expert/granskare/redaktion
Medicinsk expert som skrivit det ursprungliga underlaget är docent Gunilla Malm, Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge i Stockholm.
Den senaste och föregående revideringar av materialet har gjorts av Karin Naess, med dr och överläkare på Centrum för medfödda metabola sjukdomar (CMMS) och enheten för barnneurologi, Astrid Lindgrens Barnsjukhus, Karolinska Universitetssjukhuset, Solna.
Berörda intresseorganisationer har getts tillfälle att lämna synpunkter på innehållet.
En särskild expertgrupp har granskat och godkänt materialet före publicering.
Informationscentrum för sällsynta hälsotillstånd vid Ågrenska i Göteborg ansvarar för redigering, produktion och publicering av materialet, se agrenska.se.
Frågor?
Kontakta Informationscentrum för sällsynta hälsotillstånd vid Ågrenska, telefon 031-750 92 00, e-post sallsyntahalsotillstand@agrenska.se.
Om sidans innehåll
Informationen är inte avsedd att ersätta professionell vård och är inte heller avsedd att användas som underlag för diagnos eller behandling.