Loeys-Dietz syndrom
Sjukdom/tillstånd
Loeys-Dietz syndrom är ärftlig en bindvävssjukdom som kännetecknas av förändringar i stora kroppspulsådern (aorta) och dess förgreningar (artärer), inklusive hjärnans blodkärl. Den allvarligaste komplikationen är att aortan och artärerna vidgas och får utbuktningar. Risken är då stor att det med tiden uppkommer en bristning i något av dessa kärl. Personer med syndromet har även ofta förändringar i skelettet och avvikelser som påverkar huvudets form samt även mun och svalg (gomspalt, kluven gomspene).
Variationen i symtom och svårighetsgrad är stor. Hos en del kan de första symtomen märkas vid födseln. Hos andra uppkommer de senare under barndomen eller först i vuxen ålder.
Barn och vuxna med syndromet behöver samordnade insatser inom olika specialistområden. Aortan och hjärtat undersöks regelbundet. Uppföljningen syftar till att förhindra kärlkomplikationer och lindra symtomen med hjälp av läkemedel och operationer.
Loeys-Dietz syndrom (LDS) beskrevs år 2005 av den belgiska genetikern Bart Loeys och den amerikanska läkaren Harry Dietz.
Det finns flera sjukdomar och syndrom som liknar Loeys-Dietz syndrom, till exempel Marfans syndrom, Beals syndrom och vaskulärt Ehlers-Danlos syndrom. I Socialstyrelsens kunskapsdatabas om sällsynta hälsotillstånd finns separata informationstexter om
Förekomst
Det är inte känt hur många som har Loeys-Dietz syndrom. Förmodligen finns det personer med syndromet som ännu inte har fått diagnosen fastställd. Det beror dels på att syndromet beskrevs första gången år 2005, dels på att många av symtomen liknar de vid Marfans syndrom. En del med syndromet har också mycket lindriga symtom, och det är främst personer med svårare symtom som hittills beskrivits.
Orsak
Loeys-Dietz syndrom uppstår till följd av sjukdomsorsakande varianter (mutationer) i gener som är mallar för tillverkningen av (kodar för) proteiner i TGF-beta/SMAD-signalvägen.
En signalväg är en kedja av händelser i cellen som börjar med att en molekyl binder till en mottagare (receptor) på cellens yta. Detta startar en signalkedja inuti cellen som påverkar aktiviteten hos gener. De gener i TGF-beta/SMAD-signalvägen som påverkas vid syndromet reglerar bland annat organens utveckling hos fostret och processer som tillväxt och celldelning hos barn och vuxna.
Sjukdomsorsakande varianter i gener som kodar för proteiner i TGF-beta/SMAD-signalvägen kan även påverka bindväven och andra stödjevävnaders struktur och därmed funktion. Det är en möjlig förklaring till de symtom som kan uppstå från blodkärl och andra organ.
Loeys-Dietz syndrom kopplas till sjukdomsorsakande varianter i gener som kodar för proteiner i TGF-beta/SMAD-signalvägen.
Hittills känner man till sjukdomsorsakande varianter i sex gener som kopplas till Loeys-Dietz syndrom. Det finns sex former av Loeys-Dietz syndrom, LDS 1–6, där LDS 1 och 2 är vanligast.
Gen | Lokalisation | Protein | LDS-form |
---|---|---|---|
TGFBR1 |
9q22.33 |
TGF-betareceptor typ 1 |
LDS 1 |
TGFBR2 |
3p24.1 |
TGF-betareceptor typ 2 |
LDS 2 |
SMAD3 |
15q22.33 |
SMAD family member 3 |
LDS 3 |
TGFB2 |
1q41 |
TGF-beta 2 |
LDS 4 |
TGFB3 |
14q24.3 |
TGF-beta 3 |
LDS 5 |
SMAD2 |
18q21.1 |
SMAD family member 2 |
LDS 6 |
Ärftlighet
Hos många med Loeys-Dietz syndrom har sjukdomen uppstått till följd av en nyuppkommen sjukdomsorsakande variant i en gen (nymutation). Genvarianten har då oftast uppstått i en av föräldrarnas könsceller (ägg eller spermie). Sannolikheten att föräldrarna på nytt får ett barn med syndromet uppskattas då till mindre än en procent. Den nyuppkomna genvarianten hos barnet blir dock ärftlig och kan därmed föras vidare till nästa generation med ett autosomalt dominant nedärvningsmönster.
Vid autosomal dominant nedärvning har en förälder med syndromet både en normal gen och en sjukdomsorsakande gen. Detta innebär att varje barn, oavsett kön, har 50 procent sannolikhet att ärva syndromet. De barn som inte får den sjukdomsorsakande genvarianten utvecklar inte syndromet och för det inte heller vidare.
Autosomal dominant nedärvning.
Symtom
Loeys-Dietz syndrom kännetecknas av förändringar i blodkärlen, hjärtat, skelettet, ansiktsskelettet (kraniofaciala avvikelser) och huden. Framför allt aorta, men även andra artärer, kan vidgas och ibland bli slingriga. Syndromet kan även ge upphov till förändringar i hjärtklaffarna. Utan behandling finns det en stor risk att aorta eller andra artärer brister, vilket orsakar livshotande blödningar.
Symtomen och svårighetsgraden varierar i hög grad mellan personer med syndromet, både mellan olika familjer och inom samma familj. Hos en del kan de första symtomen märkas vid födseln. Hos andra kommer de senare under barndomen eller i vuxen ålder. En del får de första symtomen i 60- till 70-årsåldern.
Symtomens art och svårighetsgrad varierar också mellan olika former av syndromet. De som har symtom vid födseln har den svåra formen. När barnen föds brukar det märkas att muskelspänningen är låg (hypotonus). Gomspalt är vanligt och många med syndromet har kluven gomspene (bifid uvula). Den låga muskelspänningen i kombination med gomspalt gör att många har svårt att suga och äta under spädbarnstiden. Barn med den svåra formen har ofta även kraniofaciala avvikelser.
Hjärta och blodkärl
Typiskt för Loeys-Dietz syndrom är att aorta och medelstora artärer, exempelvis halskärlen, vidgas. Vidgningen av aortan (aortadilatation eller aortaaneurysm) brukar inte ge symtom, men innebär en risk för att delar av kärlväggen brister (aortadissektion). Aortadissektion leder till svåra smärtor. Smärtorna börjar vanligtvis mycket plötsligt i bröstkorgen/ryggen och/eller buken, beroende på vilken del av kroppspulsådern som är påverkad. Tillståndet är livshotande och kräver snabbt medicinskt omhändertagande.
Opåverkat kärl, kärl med artärdissektion och kärl med aneurysm.
Det är oftast aortaroten och den uppåtstigande delen av aortan (aorta ascendens) som påverkas först. Aortabågen (arcus aortae), den nedåtstigande delen av aortan (aorta descendens), och bukaortan kan vidgas senare. Även kärlen i hjärnan kan vidgas och bli slingriga. Det gör att risken för stroke är ökad vid syndromet.
Olika typer av medfödda hjärtfel förekommer vid syndromet. Vissa hjärtfel kan ge upphov till symtom redan från födseln medan andra ger symtom först senare i livet. Personer med syndromet kan ha en medfödd missbildning av aortaklaffen (bikuspid aortaklaff). Det innebär att klaffen har två blad i stället för tre. Det kan också finnas en kvarstående öppen förbindelse mellan den vänstra lungartären och aortan (ductus arteriosus persistens, PDA). Denna förbindelse stängs normalt direkt efter födseln. Ibland finns en öppning i skiljeväggen mellan hjärtats förmak (atriumseptumdefekt, ASD). Hos en del med syndromet buktar det ena eller båda mitralisklaffbladen inåt (mitralklaffsprolaps), vilket kan leda till att klaffen mellan vänster förmak och vänster kammare inte sluter tätt (mitralisklaffsinsufficiens).
Kraniofaciala avvikelser
Vid den svåra formen av syndromet har vissa av sömmarna (suturerna) mellan huvudets ben slutits redan under fosterutvecklingen (kraniosynostos). Ansiktsskelettet kan vara påverkat med avvikande ansiktsform, långt avstånd mellan ögonen (hypertelorism) och liten haka. Kluven gom (gomspalt) förekommer, liksom påverkan på tändernas emalj. Emaljen kan vara svag och tänderna är därmed mer känsliga för karies.
Skelett och leder
Många med syndromet har sned rygg (skolios) eller ökad böjning i bröstryggen (kyfos). En del har kotglidningar i ryggraden (spondylolistes) som kan göra att halsryggen blir instabil. Bröstkorgen kan vara insjunken (pectus excavatum, trattbröst) eller utskjutande (pectus carinatum, kölbröst). Några har låga fotvalv (plattfothet). Fingrarna kan vara långa och smala (araknodaktyli). De flesta personer med syndromet får en förväntad kroppslängd, till skillnad mot personer med Marfans syndrom som blir längre och smalare än förväntat.
Många har överrörliga leder. En del har felställningar (kontrakturer) av fingrar och tår. Vid sjukdomsorsakande genvarianter i SMAD3 är artros ett vanligt symtom, men det kan förekomma även vid de övriga formerna av Loeys-Dietz syndrom.
Även skelettet i fötterna kan vara påverkat och leda till klumpfot (pes equinovarus) och snedställningar i fötterna.
Lungor
Syndromet ökar risken för lungkollaps (pneumothorax). Det innebär att det går hål i lungväggen och att lungan faller ihop när luft läcker ut i lungsäcken. Det kan leda till andnöd och bröstsmärta och kräver snabbt omhändertagande på sjukhus, även om tillståndet inte är livshotande.
Hud
Personer med syndromet kan ha tunn, genomskinlig och mjuk hud. De får lätt blåmärken. Det är vanligt att sår är svårläkta.
Övriga symtom
Astma, eksem och allergier förekommer oftare hos personer med syndromet än i befolkningen i övrigt. Särskilt födoämnesallergier är vanligare hos personer med Loeys-Dietz syndrom och det finns en ökad risk för inflammatoriska tarmsjukdomar. Hos en del barn med den svåra formen påverkas upptaget av näring från tarmen. Det kan göra att barnen växer långsamt under tidig barndom.
Det är även vanligt med förstoppning.
En av de hinnor som omger ryggmärgen och ryggvätskan kan vara vidgad (duraektasi).
En ökad risk för ljumskbråck föreligger.
Graviditet
För kvinnor med Loeys-Dietz syndrom medför en graviditet stora risker både för aortadissektion och bristning (ruptur) av livmoderväggen. Man bör därför samråda med läkare inför en planerad graviditet. Kvinnor med syndromet följs på specialistmödravården där det finns samverkan mellan förlossningsläkare (obstetriker) och kardiolog inför planerad graviditet, under graviditeten och den närmaste tiden efter förlossningen. En plan bör tas fram inför förlossningen.
Diagnostik
Misstanke om Loeys-Dietz syndrom väcks ofta utifrån symtom från huvudet och ansiktet, skelettet, huden och hjärtat. Förändringar som ses vid Loeys-Dietz syndrom är till exempel slingriga kärl, långt avstånd mellan ögonen (hypertelorism), kluven gomspene och aortaaneurysm. Alla personer med syndromet får inte samtliga dessa symtom, och överlappningen vad gäller symtom är stor mellan de olika bindvävssjukdomarna (till exempel Marfans syndrom och vaskulär form av Ehlers-Danlos syndrom). Några fastställda kliniska kriterier för diagnosen finns inte.
Diagnosen bekräftas med DNA-analys.
I samband med att diagnosen ställs är det viktigt att genetisk vägledning erbjuds. Det innebär information om syndromet och hur det ärvs, samt en bedömning av sannolikheten för olika familjemedlemmar att få barn med samma syndrom.
Vid ärftliga syndrom där den genetiska avvikelsen är påvisad i familjen är det möjligt att utföra anlagsbärardiagnostik och fosterdiagnostik, samt i vissa fall preimplantatorisk genetisk testning (PGT).
Behandling/stöd
Det finns ingen behandling som botar Loeys-Dietz syndrom. Behandlingen inriktas på att förebygga bristningar och blödningar i kärlen, lindra symtomen och kompensera för funktionsnedsättningarna som syndromet leder till. Behovet av insatser varierar mellan personer med syndromet.
Barn och vuxna med syndromet behöver samordnade insatser inom olika specialistområden. För barn är det viktigt att utredning och behandling samordnas av en barnläkare.
Personen med syndromet och närstående erbjuds psykologiskt och socialt stöd när diagnosen ställs och ges fortlöpande.
Kraniofaciala avvikelser
För barn med kraniofaciala avvikelser kan det bli aktuellt med olika operationer. Behandlingen planeras utifrån varje barns behov, med hänsyn bland annat till hur skelettet växer.
Barn som föds med läpp-, käk- och gomspalt opereras av särskilda team som följer upp och behandlar barn med läpp-, käk- och gomspalt (LKG-team). Dessa finns vid universitetssjukhusen.
Nutrition
Ätsvårigheter utreds av ett nutritionsteam som ger råd om kost, träning och hjälpmedel som kan underlätta och stimulera ätandet. De barn som inte kan få i sig tillräckligt med näring genom munnen kan få näring genom en sond via näsan. En del behöver näringstillförsel under en längre tid. Då kan maten i stället ges via en sond som läggs genom bukväggen in till magsäcken (gastrostomi). Sonden ersätts ofta med en så kallad knapp (gastrostomiport, PEG, perkutan endoskopisk gastrostomi).
Hjärta och blodkärl
Alla med Loeys-Dietz syndrom undersöks regelbundet med ultraljud för att bedöma aortaroten, den uppåtstigande delen av aortan (aorta ascendens) och hjärtklaffarna. Eftersom andra kärl kan vara påverkade görs även en undersökning med magnetkamera (MR) eller datortomografi (DT) utifrån individuell bedömning.
Läkemedel ges för att hålla blodtrycket lågt och därmed minska risken för kärlvidgning och bromsa befintliga vidgningar i hjärta och kärl samt aorta. I första hand används blodtryckssänkande läkemedel från grupperna betablockerare och angiotensinreceptorblockerare.
Det finns visst stöd för att antibiotika av typen fluorokinoloner ökar risken för aortadissektion. Man bör därför, om möjligt, undvika behandling med dessa läkemedel (ciprofloxacin, norfloxacin, levofloxacin och moxifloxacin).
Vid Loeys-Dietz syndrom rekommenderas tidig förebyggande operation av den uppåtstigande delen av aorta. Tidpunkten för operationen beror på aortans storlek och hur snabbt den vidgar sig. Om aorta vidgar sig snabbt eller om en aortadissektion har inträffat hos en nära anhörig kan aorta behöva undersökas oftare och en förebyggande operation göras tidigare. Täta undersökningar ökar sannolikheten för tidig upptäckt av aortadilatation, vilket gör det möjligt att operera aorta i förebyggande syfte. Det minskar risken för aortadissektion och livshotande blödningar som kan leda till för tidig död.
Operationen innebär att den vidgade delen av aortan ersätts med en kärlprotes (graft). Om det även finns ett betydande läckage i aortaklaffen opereras den samtidigt. Ibland behöver klaffen ersättas med en mekanisk klaffprotes. Personer som får en mekanisk klaffprotes inopererad behöver livslång behandling med blodproppsförebyggande läkemedel för att minska risken för blodproppar. När klaffoperationen utförs vid högre ålder kan en biologisk klaffprotes användas, vilket har den fördelen att blodproppsförebyggande behandlingen endast behöver ges under kortare tid och därefter kan mindre kraftfull blodproppsförebyggande behandling användas.
Efter operationen av den uppåtstigande delen av kroppspulsådern är det viktigt med fortsatt uppföljning eftersom aortabågen (arcus aortae), den nedåtstigande delen av aortan (aorta descendens) och bukaortan kan vidgas i ett senare skede. Fler operationer kan då krävas.
Om aorta eller någon av artärerna brister är tillståndet livshotande och akut operation krävs. En aortadissektion kan i vissa fall opereras via ljumskartären och då förstärker kirurgen kärlet på insidan med en kärlstrumpa (stent). Individuellt beslut om vilken åtgärd som är lämpligast görs baserat på den aktuella situationen.
Lungfunktionen måste kontrolleras inför en operation. Inför operationer under narkos måste narkosläkaren vara medveten om att tryckskador på ryggmärgen i halsryggraden kan uppstå vid intubation.
Intubation innebär att ett rör förs in i luftstrupen för att underlätta andningen under operationen. Nacken måste då böjas kraftigt bakåt och halsryggraden bör därför alltid röntgas innan en operation.
Skelett och leder
För en del med syndromet kan det bli nödvändigt med en stabiliserande operation av halsryggen för att förebygga skador på ryggmärgen.
En barnortoped bedömer felställningar i fötterna. De kan oftast behandlas med skenor eller gips, men ibland behövs operation.
Skolios kan behandlas med korsett, men måste ibland opereras.
Lungor
Vid pneumotorax (luft i lungsäcken) sugs luften i lungsäcken ut med hjälp av en nål eller en slang som förs genom huden mellan två revben (dränageslang) och in i lungsäcken. En del får återkommande episoder av luft i lungsäcken och det kan då bli aktuellt med operation i förebyggande syfte.
Graviditet
Inför en planerad graviditet rekommenderas kontakt med läkare för undersökning och bedömning av risker förknippade med graviditeten.
Kvinnor som planerar att bli gravida bör få aortans diameter kontrollerad. Om aortan är vidgad kan en operation i förebyggande syfte övervägas.
Under graviditeten rekommenderas behandling med betablockerare (ej atenolol). Behandling med ACE-hämmare eller angiotensinreceptorblockerare (exempelvis enalapril, losartan och candesartan) bör avbrytas före en graviditet, eftersom dessa läkemedel innebär risk för fosterskador.
Inför förlossningen bör ryggmärgsbedövning (epiduralanestesi) övervägas, och utdrivningsskedet göras kort. Beroende på aortans mått kan en del behöva förlösas med kejsarsnitt.
Fysisk aktivitet
En fysioterapeut kan ge råd om träningsprogram och fysiska aktiviteter vid symtom från leder, rygg och fötter. Fysisk aktivitet kan öka smidigheten och uthålligheten samt göra att personer med syndromet behåller muskelmassan samt rörligheten i lederna.
Det är viktigt att undvika mycket ansträngande fysisk aktivitet som höjer blodtrycket eftersom det innebär ökat tryck på aortan. Aortans diameter och tidigare aortadissektioner påverkar vilka aktiviteter som personer med syndromet behöver undvika. En del med syndromet behöver till exempel helt undvika tunga lyft.
Samhällsstöd
Arbetsförmedlingen ger vägledning vid funktionsnedsättning som påverkar arbetsförmågan. Försäkringskassan samordnar de insatser som behövs för att söka eller återgå i arbete när en funktionsnedsättning påverkar arbetsförmågan.
Forskning
Databaser
I följande databaser finns sökbar information om sällsynta hälsotillstånd:
- Den europeiska databasen Orphanet samlar information om forskning som rör sällsynta hälsotillstånd, se orpha.net, sökord: Loeys-Dietz syndrome.
- Databasen EU Clinical Trials Register drivs av EU:s läkemedelsmyndighet EMA som samlar information om europeiska kliniska studier, se Clinical trial, sökord: Loeys-Dietz syndrome.
- Den amerikanska databasen ClinicalTrials.gov samlar information om kliniska studier, se clinicaltrials.gov, sökord: Loeys-Dietz syndrome.
Resurser
Behandling och uppföljning
Medfödda hjärtfel hos barn behandlas och följs upp av barnkardiolog. Medfödda hjärtfel hos vuxna kan behandlas och följas upp vid ACHD-enheter (Adult Congenital Heart Disease).
Nationell högspecialiserad vård
Nationell högspecialiserad vård (NHV) är komplex och sällan förekommande vård som bedrivs vid ett fåtal enheter i landet med tillstånd från Socialstyrelsen. Syftet är att säkerställa tillgången till likvärdig och högkvalitativ vård. För mer information, se Nationell högspecialiserad vård.
- Hjärtkirurgi på barn och ungdomar utförs vid Skånes universitetssjukhus i Malmö/Lund och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, se tillstånd Hjärtkirurgi på barn och ungdomar.
- Viss kraniofacial kirurgi utförs vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och Akademiska sjukhuset i Uppsala, se tillstånd Kraniofacial kirurgi.
Expertteam för kärlsjukdomar
Expertteam för kärlsjukdomar med särskild kompetens inom diagnostik, utredning och behandling, finns vid följande universitetssjukhus:
- Akademiska sjukhuset i Uppsala, telefon 018-611 00 00, Uppsala Aortic Centre of Excellence.
- Karolinska universitetssjukhuset i Solna, telefon 08-123 700 00, CSD Stockholm – Gotland, Team för ärftliga aortasjukdomar.
- Norrlands universitetssjukhus i Umeå, Centrum för kardiovaskulär genetik, telefon 090-785 13 19, e-post ckg@regionvasterbotten.se.
- Universitetssjukhuset i Linköping, telefon 010-103 00 00, CSD Sydöst, Team Sällsynta kardiovaskulära sjukdomar.
Expertteam för sällsynta kraniofaciala diagnoser
Expertteam för kraniofaciala tillstånd, med särskild kompetens inom diagnostik, utredning och behandling, finns vid följande universitetssjukhus:
- Karolinska universitetssjukhuset, Solna, telefon 08-123 700 00, CSD Stockholm – Gotland, Stockholms Kraniofaciala centrum.
- Akademiska sjukhuset, Uppsala, telefon 018-611 00 00. CSD Mellansverige, Kraniofacialt centrum.
- Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg, telefon 031-342 10 00, CSD Väst, Kraniofaciala teamet.
Centrum för sällsynta diagnoser
Centrum för sällsynta diagnoser (CSD) finns vid alla universitetssjukhus. CSD kan ta emot frågor samt ge vägledning och information om sällsynta hälsotillstånd. CSD samverkar också med expertteam med särskild kunskap om olika sällsynta hälsotillstånd. Kontaktuppgifter till CSD i respektive region finns på den gemensamma webbplatsen CSD i samverkan. På webbplatsen finns också uppgifter om expertteam för olika diagnoser och diagnosgrupper samt länkar till andra informationskällor.
Europeiska referensnätverk
Europeiska referensnätverk (ERN) samlar läkare och forskare som är experter på sällsynta sjukdomar och tillstånd. I de virtuella nätverken diskuteras diagnos och behandling för patienter från hela Europa.
Loeys-Dietz syndrom ingår i nätverket VASCERN för sällsynta kärlsjukdomar, se vascern.eu.
Resurspersoner
Resurspersonerna kan svara på frågor om Loeys-Dietz syndrom.
Docent, överläkare Erik Björck, Klinisk genetik, Karolinska universitetssjukhuset, Solna, telefon 08-123 700 00, e-post erik.bjorck@ki.se.
Överläkare Anette Sandström, Kardiovaskulär genetik, Hjärtcentrum, Norrlands universitetssjukhus, Umeå, telefon 090-785 14 17, e-post anette.sandstrom@regionvasterbotten.se.
Överläkare Lars Johansson, Kardiovaskulär genetik, Hjärtcentrum, Norrlands universitetssjukhus, Umeå, telefon 090-785 00 00, e-post lars.a.johansson@regionvasterbotten.se.
Intresseorganisationer
Många intresseorganisationer kan hjälpa till att förmedla kontakt med andra som har samma diagnos och deras närstående. Ibland kan de även ge annan information, som praktiska tips för vardagen, samt förmedla personliga erfarenheter om hur det kan vara att leva med ett sällsynt hälsotillstånd. Intresseorganisationerna arbetar också ofta med frågor som kan förbättra villkoren för medlemmarna, bland annat genom att påverka beslutsfattare inom olika samhällsområden.
Svenska Marfanföreningen, för personer och familjer som har barn med Marfans syndrom och Loeys-Dietz syndrom, se marfan.se.
Riksförbundet Sällsynta diagnoser verkar för människor med sällsynta hälsotillstånd och olika funktionsnedsättningar. Telefon 072-722 18 34, e‑post info@sallsyntadiagnoser.se, sallsyntadiagnoser.se.
Kraniofaciala föreningen i Sverige verkar för en förbättrad vård- och livssituation för barn, ungdomar och vuxna med kraniofaciala missbildningar, e-post info@kraniofaciala.se, kraniofaciala.se.
Loeys-Dietz Syndrome Foundation, en amerikansk organisation, loeysdietz.org.
National Organization for Rare Diseases (NORD), är en amerikansk patientorganisation som har som syfte att sprida kunskap om sällsynta sjukdomar och intresseorganisationer, samt stödja patienter och deras närstående. De har en databas med beskrivningar av över 1 000 sällsynta hälsotillstånd.
Sociala nätverk
För många sällsynta hälsotillstånd finns det grupper i sociala medier där man kan kommunicera med andra som har samma diagnos och med föräldrar och andra närstående till personer med sjukdomen eller syndromet.
Databas
Orphanet samlar information om intresseorganisationer, framför allt i Europa, orpha.net, sökord: Loeys-Dietz syndrome.
Kurser, erfarenhetsutbyte
Centrum för sällsynta diagnoser i samverkan (CSD) har ett kalendarium på sin webbplats, med aktuella kurser, seminarier och konferenser inom området sällsynta hälsotillstånd, se Kalendarium.
Ågrenska är ett nationellt kunskapscentrum för sällsynta hälsotillstånd och andra funktionsnedsättningar. De arrangerar årligen ett antal vistelser för barn och ungdomar med olika typer av funktionsnedsättningar och deras familjer, samt för vuxna med sällsynta sjukdomar och syndrom. Under de flesta av vistelserna hålls även diagnosspecifika kursdagar för yrkesverksamma som i sitt arbete möter personer med den aktuella diagnosen. Dokumentation från vistelserna, personliga intervjuer och annan information om sällsynta hälsotillstånd finns på Ågrenskas webbplats.
- Telefon 031-750 91 00
- E-post info@agrenska.se
- Webbplats agrenska.se
Svenska Marfanföreningen arrangerar bland annat familjehelger, se marfan.se.
Ytterligare information
Informationsblad
Till flera av diagnostexterna i Socialstyrelsens kunskapsdatabas om sällsynta hälsotillstånd finns en kort sammanfattning i pdf-format som kan laddas ner, skrivas ut och användas i olika sammanhang. Sammanfattningen återfinns högst upp på respektive sida.
Samhällets stödinsatser
Barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar kan få olika typer av stöd och insatser från samhället. För mer information, se Samhällets stöd.
Kvalitetsregister
SWEDCON är ett nationellt kvalitetsregister för medfödda hjärtsjukdomar. Här registreras information om behandling och resultat vid medfödda hjärtsjukdomar hos barn och vuxna, i syfte att utveckla kunskap och behandlingsmetoder inom hälso- och sjukvård.
LKG-registret är ett nationellt kvalitetsregister för uppföljning av barn och ungdomar födda med någon typ av läpp-, käk- eller gomspalt (LKG), se lkg-registret.se.
RaraSwed är ett nationellt kvalitetsregister för vård vid sällsynta hälsotillstånd. Syftet är att samla information som kan ge en helhetsbild av sällsynta hälsotillstånd i Sverige. Registret lanserades hösten 2023 och ska bidra till en nationellt sammanhållen vård och ett bättre omhändertagande av personer med dessa tillstånd.
Databaser
I följande databaser finns sökbar information om sällsynta hälsotillstånd:
- OMIM (Online Mendelian Inheritance in Man), omim.org, sökord: Loeys-Dietz syndrome
- GeneReviews (University of Washington), GeneReviews, sökord: Loeys-Dietz syndrome
- Orphanet, europeisk databas, orpha.net, sökord: Loeys-Dietz syndrome.
Litteratur
Asta L, D’Angelo GA, Marinelli D, Benedetto U. Genetic basis, new diagnostic approaches, and updated therapeutic strategies of the syndromic aortic diseases: Marfan, Loeys-Dietz, and vascular Ehlers-Danlos syndrome. Int J Environ Res Public Health 2023; 20: 6615. https://doi.org/10.3390/ijerph20166615
Cauldwell M, Steer PJ, Curtis S, Mohan AR, Dockree S, Mackillop L et al. Maternal and fetal outcomes in pregnancies complicated by the inherited aortopathy Loeys Dietz syndrome. BJOG 2019; 126: 1025–1031. https://doi.org/10.1111/1471-0528.15670
Gouda P, Kay R, Habib M, Aziz A, Aziza E, Welsh R. Clinical features and complications of Loeys-Dietz syndrome: A systematic review. Int J Cardiol 2022; 362: 158–67. https://doi.org/10.1016/j.ijcard.2022.05.065
Isselbacher EM, Preventza O, Hamilton Black J, 3rd, Augoustides JG, Beck AW, Bolen MA et al. 2022 ACC/AHA guideline for the diagnosis and management of aortic disease: A report of the American Heart Association/American College of Cardiology joint committee on clinical practice guidelines. J Thorac Cardiovasc Surg 2022; 146: e334–e482. https://doi.org/10.1016/j.jtcvs.2023.04.023
Loeys BL, Chen J, Neptune ER, Judge DP, Podowski M, Holm T et al. A syndrome of altered cardiovascular, craniofacial, neurocognitive and skeletal development caused by mutations in TGFBR1 or TGFBR2. Nat Genet 2005; 37: 275–281. https://doi.org/10.1038/ng1511
MacCarrick G, Black JH, Bowdin S, El-Hamamsy I, Frischmeyer-Guerrerio PA, Guerrerio AL et al. Loeys-Dietz syndrome: a primer for diagnosis and management. Genet Med 2014; 16: 576–587. https://doi.org/10.1038/gim.2014.11
Meester JAN, Verstraeten A, Schepers D, Alaerts M, Van Laer L, Loeys BL. Differences in manifestations of Marfan syndrome, Ehlers-Danlos syndrome, and Loeys-Dietz syndrome. Ann Cardiothorac Surg 2017; 6: 582–594. https://doi.org/10.21037/acs.2017.11.03
Russo ML, Sukhavasi N, Mathur V, Morris SA. Obstetric Management of Loeys-Dietz syndrome. Obstet Gynecol 2018; 131: 1080–1084. https://doi.org/10.1097/aog.0000000000002615
Schepers D, Tortora G, Morisaki H, MacCarrick G, Lindsay M, Liang D et al. A mutation update on the LDS-associated genes TGFB2/3 and SMAD2/3. Hum Mutat 2018; 39: 621–634. https://doi.org/10.1002/humu.23407
Takeda N, Hara H, Fujiwara T, Kanaya T, Maemura S, Komuro I. TGF-β Signaling-related genes and thoracic aortic aneurysms and dissections. Int J Mol Sci 2018; 19: 2125. https://doi.org/10.3390/ijms19072125
Thomas KE, Hogan J, Pitcher A, Mackillop L, Blair E, Frise CJ. Loeys-Dietz syndrome in pregnancy. Obstet Med 2021; 14: 42–45. https://doi.org/10.1177/1753495x19852819
Medicinsk expert/granskare/redaktion
Medicinsk expert som skrivit det ursprungliga textunderlaget är överläkare Bo Carlberg, Norrlands universitetssjukhus i Umeå.
Den senaste revideringen är gjord av överläkare Anette Sandström och ST-läkare Anna Lundström, båda vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.
Berörda intresseorganisationer har getts tillfälle att lämna synpunkter på innehållet.
En särskild expertgrupp har granskat och godkänt materialet före publicering.
Informationscentrum för sällsynta hälsotillstånd vid Ågrenska i Göteborg ansvarar för redigering, produktion och publicering av materialet, se agrenska.se.
Illustrationer av ärftlighetsmönster är framtagna av Informationscentrum för sällsynta hälsotillstånd. Alla övriga illustrationer i kunskapsdatabasen är framtagna av AB Typoform.
Frågor?
Kontakta Informationscentrum för sällsynta hälsotillstånd vid Ågrenska, telefon 031-750 92 00, e-post sallsyntahalsotillstand@agrenska.se.
Om sidans innehåll
Informationen är inte avsedd att ersätta professionell vård och är inte heller avsedd att användas som underlag för diagnos eller behandling.