Samhällets stöd
Om du inte är nöjd med vården eller tandvården
Som patient ska du få en god vård och ett gott bemötande. Om du har varit med om något inom vården eller tandvården som du inte är nöjd med kan du lämna synpunkter eller klagomål. Det kan du göra både som patient och närstående.
Information och hur man lämnar synpunkter eller klagomål
Stöd kan ges utifrån SoL eller LSS beroende på behov
Barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar kan få olika typer av stöd och insatser. Olika lagar reglerar de möjligheter till stöd som finns.
En funktionsnedsättning eller en diagnos ger inte automatiskt rätt till en viss stödinsats, utan graden av funktionsnedsättning och det individuella behovet avgör. Den som har omfattande funktionsnedsättningar kan få stöd och service enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (1993:387, LSS), men stöd kan också ges utifrån socialtjänstlagen (2001:453, SoL).
Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade
Kommunen ansvarar för stöd som kan underlätta i vardagen
Kommunen har det yttersta ansvaret för att den enskilde får den hjälp han eller hon behöver. Kommunen ansvarar för stöd som kan underlätta vardagen, som personlig assistans, avlösning, hjälp i hemmet, bostad med särskild service, bostadsanpassningsbidrag och färdtjänst. Kontakta kommunens biståndsbedömare, LSS-handläggare eller motsvarande för mer information.
Regionen och kommunen delar ansvar för hälso- och sjukvård, rehabilitering, habilitering och hjälpmedel
Regionen och kommunen har delat ansvar för hälso- och sjukvård, inklusive habilitering, rehabilitering och hjälpmedel, enligt hälso- och sjukvårdslagen (2017:30). Habilitering/rehabilitering kan innebära stöd av till exempel arbetsterapeut, kurator, logoped, psykolog och fysioterapeut. Regionen ansvarar för tandvård samt tolktjänst för bland annat döva.
Hälso- och sjukvårdslag (2017:30)
I patientlagen (2014:821) regleras rätten till bland annat information, delaktighet, tillgänglighet, fast vårdkontakt och individuell planering samt val av utförare. Kontakta regionen för mer information.
Försäkringskassan handlägger ekonomiskt stöd
Försäkringskassan handlägger och beviljar ekonomiskt stöd, som omvårdnadsbidrag, bilstöd, assistansersättning, merkostnadsersättning och särskilt tandvårdsbidrag. Kontakta försäkringskassan för mer information. På Försäkringskassans webbplats finns information om olika typer av stöd.
Stöd inom försäkringsmedicin
Socialstyrelsens webbplats för stöd inom försäkringsmedicin vänder sig i första hand till dig som möter patienter, men även till beslutsfattare och chefer inom hälso- och sjukvården, och handläggare på Försäkringskassan. Här finns stöd och vägledning för hälso- och sjukvårdens arbete med sjukskrivning och rehabilitering.
Stöd inom försäkringsmedicin
Statsbidrag
Statsbidrag är ett verktyg för att uppnå politiska mål, till exempel genom att stimulera kvalitetsutveckling inom hälso- och sjukvård och socialtjänst. Socialstyrelsen fördelar och redovisar statsbidrag på uppdrag av Regeringskansliet.