Uppföljning inom patientsäkerhet
Uppföljningen vänder sig till beslutsfattare i kommuner och regioner och samt andra aktörer som arbetar med patientsäkerhet. Den ska bidra till att stärka beslutsfattare på ledningsnivå i kommuner och regioner och företrädare för professionen i det fortsatta systematiska patientsäkerhetsarbetet.
Indikatorbaserad uppföljning
Socialstyrelsen följer utvecklingen bland annat med hjälp av indikatorer. I rapporten En indikatorbaserad uppföljning för säker vård från 2021 ger Socialstyrelsen en lägesbild av säker vård inom delar av hälso- och sjukvårdssystemet.
2024 års uppföljning fokuserar i högre grad på de delar som berör ledning och styrning av det systematiska patientsäkerhetsarbetet utifrån den övergripande nivån i regioner och kommuner.
Indikatorerna har valts ut utifrån Socialstyrelsens uppföljningsramverk som är baserat på den nationella handlingsplanens fyra grundläggande förutsättningar, samt fem prioriterade fokusområden:
Uppföljning i tre delar
Socialstyrelsens uppföljning från 2024 visar 59 indikatorer och mått på nationell-, region- och kommunnivå. Ett faktablad med några iakttagelser på nationell nivå med trender över tid, en excelfil där data för hela uppföljning finns och visualiserade indikatorer i Socialstyrelsens visualiseringstjänst.
Faktabladet redovisar de nationella resultaten av uppföljningen inom patientsäkerhetsområdet 2024. Socialstyrelsen gör en bedömning av 31 indikatorer där vi har data med trend över tid, på nationell nivå.
Indikatorbaserad uppfäljning inom patientsäkerhetsområdet (pdf)
Excelfil Indikatorbaserad uppföljning inom patientsäkerhetsområdet, 2024 redovisar samtliga 59 indikatorer, utvecklingsindikatorer och mått. Resultaten kan brytas ned på enskilda regioner och kommuner och andra redovisningsnivåer där det är möjligt. Här finns också indikatorbeskrivningar och hänvisning till datakällor.
Indikatorbaserad uppföljning inom patientsäkerhetsområdet, 2024 (excel).
I visualisering av indikatorer redovisas 14 av indikatorerna för patientsäkerhetsområdet. Här går det att ta fram data på nationell, läns- och kommunnivå samt att hämta data som öppna data.
Visualisering av indikatorer är en tjänst på socialstyrelsen.se som kan användas för att jämföra strukturer, processer och resultat inom patientsäkerhetsområdet.
Förutsättningar för patientsäkerhetsarbetet
Socialstyrelsen följer på flera sätt upp genomförandet av handlingsplanen för ökad patientsäkerhet. Uppföljningarna behöver visa den förflyttning av patientsäkerhetsarbetet som eftersträvas med den nationella handlingsplanen.
2024 genomförde Socialstyrelsen en enkät undersökning i regioner och kommuner. Frågorna speglar strukturella förutsättningar för proaktivt patientsäkerhetsarbete på en övergripande nivå.
Flera nationella aktörer utvecklar uppföljningen av patientsäkerhet
Förutom Socialstyrelsen stödjer Nationell samverkansgrupp patientsäkerhet (NSG patientsäkerhet) och Löf, regionernas ömsesidiga försäkringsbolag (Löf) hälso- och sjukvården i arbetet med uppföljning och indikatorer för patientsäkerhet.
Det övergripande målet med det nationella utvecklingsarbetet är att skapa en samsyn kring indikatorer och mått som bäst lämpar sig för att både driva på och följa upp utvecklingen av patientsäkerhet på olika organisatoriska nivåer. För det krävs ett samordnat utvecklingsarbete.
Nationell samverkansgrupp - patientsäkerhet (NSG)