Pediatrisk organdonation

Behovet av organ för transplantation till barn är stort i Sverige, samtidigt som tillgången är begränsad. På den här sidan finns kunskapsstöd som vänder sig till verksamhetschefer och vårdgivare inom barnintensivvårdsavdelningar och övriga intensivvårdsenheter där barn kan komma att vårdas.

Pediatrisk organdonation är en ytterst sällan förekommande händelse inom sjukvården och skiljer sig i vissa avseenden från vuxendonation. Behovet av relevant kunskap, träning och stöd är därför särskilt betydelsefullt vid en donationssituation.

Att förlora ett barn är mycket svårt, traumatiskt och innebär en enorm sorg. Professionen behöver vara kompetenta och lyhörda för att nå fram till chockade vårdnadshavare och ge dem förståelig information och stöd så de får de bästa förutsättningarna att fatta ett donationsbeslut som de ska leva med resten av livet.

Kunskapsstöd med nationella rekommendationer

I kunskapsstödet presenteras fem nationella rekommendationer för främjande av pediatrisk organdonation. Syftet är att stödja regionerna genom bästa tillgängliga kunskap i arbetet för en ökad organdonation från små barn med fokus på åldern mellan 0-6 år.

Målet är att bidra till en god vård och ett jämlikt omhändertagande över hela landet i den pediatriska donationssituationen och att fler små barn får möjlighet till en livräddande behandling genom transplantation.

Vem vänder sig kunskapsstödet till

Kunskapsstödet vänder sig främst till vårdgivare och verksamhetschefer för barnintensivvårdsavdelningar och övriga intensivvårdsenheter där barn kan komma att vårdas. Det riktar sig även till vårdpersonal inom samma enheter. Rekommendationerna kan användas som underlag för hälso- och sjukvårdens processer och rutiner.

Fördjupat samtalsstöd på Donationsguiden

Donationsguiden lanseras i början av december 2024. Är du vårdpersonal och behöver stöd i en möjlig donationsprocess hänvisas du till de Nationella Donationspärmarna.

Socialstyrelsen har tillsammans med donationsansvariga läkare och donationsansvariga sjuksköterskor från Sveriges fyra barnintensivvårdsenheter tagit fram filmer som visar exempel på samtal mellan vårdpersonal och vårdnadshavare med olika reaktionsmönster. Filmerna är framtagna som ett stöd till implementeringen av de nationella rekommendationerna och exempel på samtal med vårdnadshavare när ett barns liv inte längre går att rädda.

Det viktiga samtalet

På Donationsguiden finns filmer och ett stödmaterial för att träna olika scenarier. Materialet vänder sig till vårdpersonal inom barnintensivvårdsavdelningar.
Senast uppdaterad:
Publicerad: