Organ, vävnad, celler och blod
Nationellt donationscentrum, NDC
Nationellt donationscentrum (NDC) ansvarar för den nationella samordningen och den systematiska uppföljningen för donations- och transplantationsområdet, och är kontaktpunkt för frågor om organ, blod och blodsäkerhet, samt celler och vävnader. NDC ska stötta det donationsfrämjande arbetet inom hälso- och sjukvården för en ökad donationsfrekvens med bibehållen patientsäkerhet.
NDC har också uppdrag att ge allmänheten information kring donation och transplantation av organ och vävnader, och arbetar för att underlätta för enskilda att göra sin inställning till donation känd. I uppdraget ingår också att förvalta och vidareutveckla Donationsregistret.
Visionen är att tillgången på organ och vävnader för transplantation ska möta behovet så att fler livräddande och livskvalitetshöjande transplantationer kan ske. Det gör vi bland annat genom:
- kontinuerlig kontakt med donations- och transplantationsverksamheter för att fånga upp behov
- ett nationellt donationsforum där även patient- och intresseföreningar, samt yrkesföreningar deltar
- donationsveckan, en årligen återkommande kampanjvecka för att få fler att registrera sig i donationsregistret
- årliga lägesrapporter om donation och transplantation.
Donationsguiden – ett digitalt nationellt kunskapsstöd
Donationsguiden är ett nationellt, digitalt kunskapsstöd för hela donationsprocessen som är framtaget i samverkan mellan nationella aktörer. Här hittar du som personal inom hälso- och sjukvården ett samlat material för att underlätta ditt arbete vid en donationsprocess, eller när du vill lära dig mer om organdonation. Innehållet följer de Nationella Donationspärmarna kompletterat med fördjupande aktuell lagstiftning, kunskapsstöd från Socialstyrelsen och vägledning i närståendesamtal från EDHEP.
Donationsguiden
Om donationsregistret
Donationsregistret är ett viljeyttringsregister. Där kan alla, oavsett ålder, sjukdomar och levnadsvanor anmäla sin inställning till att donera sina organ och vävnader. Man kan registrera ett ja eller ett nej och det går att göra undantag om det är något organ eller vävnad man inte vill donera. Föräldrar anmäler sina barn upp till 15 år och från 15 år anmäler sig barn själva. Här finns mer information om donationsregistret.
Registret fyller en särskilt viktig funktion och skapar förutsättningar för hälso- och sjukvården att ta hänsyn till patienters självbestämmande. Ett ställningstagande i donationsregistret, oavsett vilken inställningen är, underlättar både för vården och för närstående om en donationssituation skulle uppstå.
Internationell samverkan
NDC deltar i arbetsgrupper inom EDQM (European Directorate for the Quality of Medicines) som bland annat utarbetar riktlinjer inom organdonation, vävnads- och cellsdonation och blodverksamhet.
Vi följer och medverkar i arbeten inom EU och deltar i andra internationella samarbeten inom organ, vävnader, celler och blod. Ett exempel är arbetet med humanmaterialförordningen som träder i kraft augusti 2027.
Läs vårt informationsbrev
Varje kvartal skickar Nationellt Donationscentrum ut ett informationsbrev med aktuell information inom organ, vävnad, celler och blod.
Skicka ett mejl till oss om du önskar få informationsbrevet.
Donation räddar liv – information till allmänheten
Mer hos oss
Kontakta oss
Frågor om donation och transplantation
Frågon om annat humanmaterial (SoHO)
Telefontider
Vi nås på telefon 075-247 30 00.
Måndag 09.00–10.00 och Onsdag 13.00–14.00.
Telefonen är stängd dag före helgdag och helgdag.