Tips till familjehem som tagit emot barn från en nationell minoritet

Barn och ungdomar från nationella minoriteter har rätt att utveckla sin kulturella identitet och använda sitt minoritetsspråk. Du och din familj kan göra stor skillnad. Här får du tips på hur du som familjehemsförälder kan stärka placerade barn och unga i utvecklingen av sin identitet som nationell minoritet i vardagen.

Socialtjänsten kan berätta vilken av de fem nationella minoriteterna som barnet eller ungdomen tillhör. De nationella minoriteterna i Sverige är:

Socialtjänsten kan också informera om vilket av de nationella minoritetsspråken som barnet eller ungdomen har en koppling till. Det kan vara något av dessa språk:

Ta även reda på om någon religion har särskild betydelse för barnet eller ungdomen. Fundera över vad som då kan vara viktigt.

Lär er mer

Här kan du och din familj lära er mer om barnets och ungdomens språk, historia och kultur:
Nationella minoriteter - Kunskapsguiden
Nationella minoriteter - Minoritet.se
Powerpointpresentation för barn - Minoritet.se

Uppmärksamma högtidsdagar

Tillsammans kan ni uppmärksamma högtidsdagar. Fira till exempel samefolkets dag 6 februari, Sverigefinnarnas dag 24 februari, internationella Romadagen 8 april, resandefolkets dag 29 september eller tornedalingarnas dag 15 juli. Det finns många högtider att uppmärksamma för den judiska minoriteten till exempel: Rosh hashana på hösten och Chanukka senare på året:

Animationer om minoriteternas högtidsdagar - Minoritet.se

Laga mat tillsammans

Välj ut en maträtt som har koppling till barnets eller ungdomens nationella minoritet och laga maten tillsammans. Hur smakade det? Har någon ätit det förut? Finns det högtider eller traditioner kopplat till maträtten? Påminner det om någon annan rätt som ni brukar äta? Här får du tips om många recept:

Judiska maträtter
Romska maträtter
Samiska maträtter
Sverigefinska maträtter
Tornedalska maträtter

Läs, lyssna och se film

Låt ditt lokala bibliotek tipsa om böcker, filmer, musik och mycket annat. De beställer hem det som inte finns inne. SVT, UR och Sveriges Radio har många program för de nationella minoriteterna.
Läs e-böcker eller låt barnet eller ungdomen själv använda sitt nationella minoritetsspråk:
Bläddra – Kungliga biblioteket – Sveriges nationalbibliotek – kb.se
Polarbibblo

Lyssna på barnradio:
Barnradio på minoritetsspråken | Sveriges Radio

Titta på tv-program för barn i olika åldrar och vuxna:
Nationella minoriteter | UR Play

Kontakta en förening

Du kan hjälpa det äldre barnet eller ungdomen med att ta kontakt med ett ungdomsförbund eller en lokal förening för sin nationella minoritet. De erbjuder gemenskap, utbildning, konferenser och aktiviteter:

  • JUS – Judiska Ungdomsförbundet (jusungdom.org)
  • Met Nuoret (unga med koppling till meänkieli)
  • SÁMINUORRA — för och med samisk ungdom (saminuorra.org)
  • Sverigefinska ungdomsförbundet (rsn-sfu.se)

Får barnet undervisning i modersmålet?

Förskolan och skolan ska erbjuda barnet modersmålsundervisning, om barnet själv vill. Här kan du läsa mer om skolans och förskolans ansvar:

Rätt till modersmålsundervisning
Material för att undervisa om nationella minoriteter - Skolverket

Senast uppdaterad:
Publicerad: