Grundförutsättningar inför fastställande av döden med direkta kriterier och klinisk neurologisk undersökning
Ta vid behov hjälp av mer erfarna kollegor som stöd, både i planeringen inför och vid genomförandet av de kliniska neurologiska undersökningarna.
Grundförutsättningar inför fastställande av döden med direkta kriterier
Två kliniska neurologiska undersökningar krävs för att fastställa en människas död med direkta kriterier. Innan du påbörjar den första undersökningen behöver ett antal grundförutsättningar vara uppfyllda.
De kliniska neurologiska undersökningarna kan genomföras på barn äldre än 28 dagar korrigerad ålder, och tolka resultatet på samma sätt som för vuxna patienter. Nuvarande kunskapsläge ger inte underlag för rekommendationer för fastställande av döden med direkta kriterier för barn under 28 dagar.
Korrigerad ålder räknas ut för barn som föds före vecka 37 (prematurfödda barn) och innebär den ålder barnet skulle haft om det hade fötts på utsatt födelsedatum.
- Hos prematurfödda barn betraktas hjärnstamsreflexerna som omogna. Ett exempel är pupillreflexen för ljus, som uppträder först vid gestationsvecka 30 och inte betraktas som fullt utvecklad förrän någon gång mellan gestationsvecka 32 och 35.
- Den respiratoriska påverkan av koldioxid (CO2) är svag för gestationsvecka 33.
För barn yngre än 28 dagar korrigerad ålder används istället indirekta kriterier för att fastställa döden.
Genomför undersökningarna på dagtid
Genomför i första hand de kliniska neurologiska undersökningarna på dagtid och under planerade och ostörda förhållanden. Detta av flera skäl:
- Risken är mindre att du kommer att behöva avbryta innan alla moment är genomförda.
- Det ger närstående som vill närvara vid undersökningarna större möjlighet att göra detta.
- Det ger övrig personal större möjligheter att delta och observera för att få fördjupade kunskaper.
Klinisk neurologisk undersökning
Här beskriver vi den neurologiska undersökningen steg för steg. Syftet med undersökningen är att säkerställa att patienten saknar dels kranialnervsreflexer, dels spontanandning. Undersökningen inleds med att samtliga testbara kranialnerver testas och avslutas med ett apnétest för att säkerställa att patienten saknar spontanandning vid hyperkapni. Du ska alltid göra två kliniska neurologiska undersökningar, inklusive apnétest, och det ska gå minst två timmar mellan de båda undersökningarna.
Börja med att kontrollera att patienten är komatös, är RLS 8, alternativt GCS 3, och saknar spontanandning. Om det inte är möjligt att genomföra delar av de kliniska neurologiska undersökningarna, eller om du inte kan tolka resultaten, ska du komplettera med fyrkärlsangiografi eller nukleärmedicinsk undersökning. Oavsett om det krävs kompletterande undersökningar eller inte ska du dock alltid genomföra de delar av de två kliniska neurologiska undersökningarna som är möjliga att genomföra.
Avbryt undersökningen om du upptäcker en kranialnervsmedierad reaktion hos patienten, eftersom det betyder att patienten har hjärnfunktion kvar. Avbryt också om du upptäcker spontanandning. En ny undersökning kan lämpligen genomföras efter 12–24 timmar.
Undersökning av kranialnervsreflexerna
Gör undersökningen av kranialnervsreflexerna bilateralt. Du kan dock göra undantag för en patient som sedan tidigare endast har ett fungerande öga, om du bedömer att patientens hjärnskada är så omfattande att det räcker med att undersöka det kvarvarande ögat för att få tillförlitliga resultat av undersökningen. Om patienten saknar båda ögonen behöver du dock komplettera med fyrkärlsangiografi eller nukleärmedicinsk undersökning.
För samtliga tester av kranialnerver gäller att omfattande ansiktstrauma och neurologiska sjukdomar med bulbära symtom kan försvåra tolkningen, till exempel svår motorneuronsjukdom eller uttalad polyneuropati. Komplettera i så fall med fyrkärlsangiografi eller nukleärmedicinsk undersökning.
Följ dessa sju steg för att genomföra undersökningen
Apnétest
Som avslutande del av var och en av de två kliniska neurologiska undersökningarna ska du göra ett apnétest för att verifiera att patienten inte har någon spontanandning vid hyperkapni. Innan apnétestet startar, optimera PEEP, preoxygenera patienten med 100 procent syrgas under 5–10 minuter och anpassa minutvolymen så att normokapni uppnås. Detta kan göras medan du genomför övriga delar av den kliniska neurologiska undersökningen.
Vid apnétestet ska PaCO2 i patientens blod stiga från normokapni till minst 8 kPa samt öka med minst 2,7 kPa. En sådan stegring leder till hyperkapni och sekundär acidos, vilket stimulerar kemoreceptorer i andningscentrum i hjärnstammen.
Anledningen till att apnétestet genomförs som sista del av den kliniska neurologiska undersökningen är att hyperkapnin riskerar att leda till ökat intrakraniellt tryck. Om patienten inte är avliden kan detta bidra till dödsfallet.
Dödsförklaring efter klinisk neurologisk undersökning
Du kan dödförklara patienten efter två genomförda kliniska neurologiska undersökningar inklusive två apnétest om
- kriterierna är uppfyllda och visar på totalt och oåterkalleligt bortfall av hjärnans samtliga funktioner
- samtliga resultat är möjliga att tolka.
För in datum och klockslag vid raden för fastställande av dödsfallet längst ner på protokollet och signera. Klockslaget för dödförklaring ska vara tidpunkten för det sista blodgassvaret med konklusivt PaCO2.
Kompletterande undersökningar
Med kompletterande undersökningar avses fyrkärlsangiografi eller nukleärmedicinsk undersökning.
I följande sammanhang måste antingen fyrkärlsangiografi eller nukleärmedicinsk undersökning utföras för att det ska vara möjligt att fastställa dödsfallet:
- Hjärnfunktionerna bedöms vara metaboliskt eller farmakologiskt påverkade.
- Den centrala kroppstemperaturen är lägre än 35 grader Celsius.
- Orsaken till utveckling av total hjärninfarkt är oklar.
- Det finns en isolerad påverkan på hjärnstammen eller en isolerad process i bakre skallgropen.
- Det har inte varit möjligt att genomföra eller tolka alla delar i de kliniska neurologiska undersökningarna.
Om det saknas radiologisk kompetens eller teknisk utrustning för kompletterande undersökning på det sjukhus där patienten vårdas, kan patienten behöva transporteras till ett annat sjukhus för undersökningen. Det är viktigt att anhöriga är väl informerade om varför detta är nödvändigt. Det är också viktigt att skicka med nödvändiga journalhandlingar till det andra sjukhuset, till exempel det påbörjade protokollet för fastställande av människans död med hjälp av direkta kriterier.
Gör gärna en CT-angiografi innan du beställer transport, för att försäkra dig om att denna undersökning inte visar något intracerebralt blodflöde.