Fastställa döden med direkta kriterier
Bilden visar ett övergripande flödesschema över processen att fastställa döden med direkta kriterier.
Använd kunskapsstödet som stöd i arbetet och för kompetensutveckling
Kunskapsstödet riktar sig i första hand till dig som arbetar som läkare på en intensivvårdsavdelning. Sannolikt händer det relativt sällan att du behöver fastställa en människas död genom direkta kriterier. Det kan därför vara svårt att tolka vanliga fynd och att undvika fallgropar.
Kunskapsstödet ersätter inte erfarenhet och kompetens, men det kan stötta dig genom processen och stärka din förmåga att fastställa döden med direkta kriterier på ett korrekt sätt. Det kan även användas i utbildningssyfte för annan hälso- och sjukvårdspersonal. Kunskapsstödet fungerar med andra ord både som stöd i en pågående process för att fastställa en människas död och som underlag för kompetensutveckling och kunskapsinhämtning.
Alla delar av varje kapitel är kanske inte aktuella vid varje tillfälle. Du som behandlande läkare behöver alltid ta hänsyn till patienten och till omständigheterna i det enskilda fallet – baserat på vetenskap och beprövad erfarenhet.
Kunskapsstödet Fastställa döden med direkta kriterier är ett komplement till Socialstyrelsens föreskrifter om kriterier förbestämmande av människans död, som reglerar hur processen för att fastställa död med direkta kriterier ska genomföras, samt Socialstyrelsens protokoll för fastställande av människans död meddirekta kriterier, som är ett dokumentationsstöd för processen.
Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2005:10) om kriterier för bestämmande av människans död
Donationsguiden – ett digitalt nationellt kunskapsstöd
Donationsguiden är ett nationellt, digitalt kunskapsstöd för hela donationsprocessen som är framtaget i samverkan mellan nationella aktörer. Här hittar du som personal inom hälso- och sjukvården ett samlat material för att underlätta ditt arbete vid en donationsprocess, eller när du vill lära dig mer om organdonation. Innehållet följer de Nationella Donationspärmarna kompletterat med fördjupande aktuell lagstiftning, kunskapsstöd från Socialstyrelsen och vägledning i närståendesamtal från EDHEP.