Nya Kälvestenintervjun
Målgrupp: Familjer som vill ta uppdrag som familjehem eller som ansöker om att bli adoptivföräldrar
Typ av metod: Bedömningsmetod
Metoden består av tre delar; en inledande faktainsamlande utredning, genomförande av Nya Kälvestenintervjun samt analys av intervjun. I den första delen av metoden hanteras en initial bedömning av det blivande familjehemmet, inklusive registeruppgifter, referenser och hembesök. Om den initiala bedömningen resulterar i att familjen har det som krävs för att bli familjehem så genomförs Nya Kälvestenintervjun och till sist analyseras svaren från intervjun.
Målgrupp
Familjer som vill ta uppdrag som familjehem eller som ansöker om att bli adoptivföräldrar.
Syfte
Nya Kälvestenintervjun syftar till att bedöma familjers lämplighet för uppdrag som familjehem, jourhem, nätverkshem eller som ansöker om att bli adoptivföräldrar.
Innehåll och genomförande
Konstruktion
Nya Kälvestenintervjun bygger på teorier om affekt, anknytning och mentalisering. Den syftar till att analysera om personerna har ”ett tillräckligt överskott av känslomässig tillgänglighet och ett reflekterande sinnelag”. Hur man berättar sin historia är i denna del av utredningen viktigare än vad personerna varit med om. Det som undersöks är om personerna i praktiken kan förväntas ha tillräckliga resurser för att upprätta och bibehålla en god kontakt med ett placerat barn, om de klarar av påfrestningar av olika slag och om de kan ta emot stöd via handledning.
Nya Kälvestenintervjun består av 143 frågor och genomförs enligt ett fastställt intervjuformulär. Intervjuformuläret innehåller både slutna och öppna frågor samt självskattningar.
Intervjuaren ställer formulärets alla frågor på samma sätt vid varje intervjutillfälle, för att inte påverka hur personen berättar sin historia. Om det blivande familjehemmet består av ett par så intervjuas personerna var för sig och vid samma tidpunkt.
Omfattning och intensitet
Poängsättning och återkoppling
Det görs ingen poängsättning av svaren i intervjun.
Intervjun analyseras av en oberoende person som är utbildad i och certifierad för analys av Nya Kälvestenintervjun. Resultatet av analysen återkopplas muntligen (av den som analyserat intervjun) till den som genomfört intervjun. Resultatet från analysen dokumenteras kortfattat tillsammans med övrig information som samlats in under utredningen.
Tidsåtgång
Intervjun får ta maximalt tre timmar inklusive paus på tio minuter.
Analysen av intervjuer tar vanligtvis tre timmar.
Utbildning och licens
Tillgänglighet
Ilona Déry Tegnér och Ulla Fridsjö har copyright på Nya Kälvestenintervjun.
Utbildning i metoden, Nya Kälvestenintervjun, och analysen erbjuds av Ulla Fridsjö. Material distribueras i samband med utbildning. De som tidigare erhållit utbildning och material i en av Ilona Déry Tegnér omarbetad version (med 127 frågor) hänvisas till Ulla Fridsjö för vidare information.
Kälvestenintervju (kalvestenintervju.com)
Krav på förkunskaper
Metoden riktar sig till familjehemssekreterare, socialsekreterare, familjerättssekreterare, familjehemskonsulenter och andra som har som arbetsuppgift att utreda familjehem/adoptivföräldrar eller liknande. Deltagarna förutsätts ha socionomutbildning eller motsvarande samt några års yrkeserfarenhet.
Krav på utbildning
För att få använda Nya Kälvestenintervjun ska man ha genomgått utbildning. Utbildningen innehåller en teoridel på två dagar och en praktisk del på tre dagar. I den praktiska delen analyseras deltagarnas intervjuer som genomförts på arbetsplatsen mellan de båda kursavsnitten.
De personer som genomför analyser av Nya Kälvestenintervjun är utbildade i och certifierade för att analysera Nya Kälvestenintervjun. De har förutom grundexamen som socionom eller psykolog, kvalificerade vidareutbildningar och lång yrkeserfarenhet. Analyspersonerna träffas två gånger per år för en så kallad recertifiering och vidareutbildning.
Kunskapsunderlag
Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) har identifierat en vetenskaplig kunskapslucka gällande Nya Kälvestenintervjun. Fler primärstudier krävs för att granska Nya Kälvestenintervjun.
Nya Kälvestenintervjun för lämplighetsbedömning av familjehem (sbu.se)