MVMV (Mitt val – min väg!)
Målgrupp: Ungdomar (13-21 år)
Typ av metod: Insats
Målgrupp
Ungdomar 15–20 år, som ska lämna samhällsvård, såsom familjehem, HVB-hem, stödboende och institutionsplacering.
Syfte
Syftet med programmet är att skapa förmågor och färdigheter hos ungdomar i övergången då de lämnar samhällsvård och ska starta ett självständigt liv.
Innehåll och genomförande
MVMV är ett manualbaserat program baserat på tre teoretiska utgångspunkter: först självbestämmandeteorin, att alla människor är naturligt självmotiverade och nyfikna, men att behoven av autonomi, kompetens och samhörighet behöver vara uppfyllda. Därefter sociokognitiva inlärningsteorin, som menar att miljö, beteende och kognitiva faktorer samspelar. Slutligen förändringsteorin COM-B-modellen, som utgår från att en individs handlingar är en konsekvens av dennes färdighet, möjlighet och motivation.
Programmet har tre huvudområden, för att ungdomen ska uppnå de färdigheter och förmågor som krävs för att ha ett självständigt vardagligt liv fritt från bland annat droger och kriminalitet:
- Utbildning och anställning
- Positiva rutiner
- Hjälpsökande beteende
Utifrån detta sätter ungdomen upp mål för sin framtid. De färdigheter och förmågor som ungdomen får träna på och lära sig under programmet innefattar bland annat problemlösning, att lära sig hantera besvikelse, stress och frustration, att söka hjälp av andra, nätverksbyggande och kommunikationsfärdigheter. Dessa färdigheter och förmågor är skyddsfaktorer för ungdomen i övergången till ett hälsosamt och självständigt liv.
En del av innehållet i MVMV får alla ungdomar som går programmet ta del av medan en andra delar av innehållet kan väljas utifrån ungdomens specifika behov.
Omfattning och intensitet
Programmet genomförs under 16 tillfällen, med träffar varje eller varannan vecka. Varje träff är cirka en timme, men kan vara både kortare eller längre utifrån ungdomens behov.
Utbildning och licens
För att arbeta med MVMV krävs att man genomgått och blivit godkänd på en fyra dagar lång utbildning i metoden Mitt val-min väg! Det rekommenderas även att ha metodhandledning vid arbete med programmet.
Kunskap om insatsens effekter
Socialstyrelsen har inte påbörjat arbetet med att söka efter kunskap om insatsens effekter.
Referenser
- Olsson, T. M., Bergström, M. & Skoog, T. (2022). Mitt val – min väg! Manual för praktiker i att stödja unga som ska lämna samhällsvård.
- Olsson, T. M., Bergström, M. & Skoog, T. (2022). Mitt val – min väg! Manual för ungdomar.
- Skoog, T., Bergström, M., Karlsson, M., & Olsson, T.M. (2024). Study protocol for leaving care —A comparison study of implementation, change mechanisms and effectiveness of transition services for youth. PLoS ONE 19(2): e0293952. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0293952