IPS (Individanpassat stöd till arbete)
Målgrupp: Vuxna med funktionsnedsättning som behöver stöd och vägledning för att hitta ett arbete
Typ av metod: Insats
Målgrupp
Supported Employment riktar sig generellt till personer med funktionsnedsättning. Arbetsmodellen Individual placement and support (individanpassat stöd till arbete, IPS) är utvecklad speciellt för personer med psykisk funktionsnedsättning.
Syfte
Insatsen syftar till att ge individen stöd och vägledning i att finna och behålla ett arbete på den öppna arbetsmarknaden.
Innehåll och genomförande
Grundtanken är att alla människor med funktionsnedsättning kan arbeta på den öppna arbetsmarknaden om de bara hittar rätt arbete och rätt arbetsplats. Tanken är inte att ”stöpa om” en person genom omfattande arbetsträning och successiv utslussning, utan att söka efter ett arbete som tar vara på klientens motivation och intressen. I insatsen ingår därför inte arbetsträningsprogram eller bedömning av arbetsförmåga. Man betonar i stället vikten av att snabbt söka arbete och komma ut i förvärvslivet. Att kunna få och behålla ett arbete är något som i sin tur antas leda till stärkt självbild och självkänsla. En särskild stödperson med specifik utbildning i metoden (arbetsspecialist eller jobbcoach) stödjer och vägleder klienten i att hitta och behålla ett arbete.
Åtta grundprinciper genomsyrar arbetssättet:
- Alla klienter som vill arbeta är välkomna, oavsett psykiatrisk diagnos, symtom, arbetslivserfarenheter eller missbruksproblem.
- Målet är ett konkurrensutsatt arbete på den öppna arbetsmarknaden.
- Arbetssökandet börjar så snart en klient har uttryckt en önskan om att arbeta.
- Arbetsspecialisten jobbar systematiskt med att etablera kontakt med arbetsgivare och hitta arbetstillfällen.
- Klientens önskemål och intressen är utgångspunkt i planeringen och valet av lämpligt arbete.
- Insatsen är inte tidsbegränsad – arbetsspecialisten fortsätter sitt arbete så länge klienten önskar stöd.
- Arbetsrehabiliteringen integreras i klientens övriga kliniska behandling och rehabilitering. Arbetsspecialisten fungerar som en del av det psykiatriska teamet runt klienten.
- Klienter får ekonomisk vägledning tidigt i insatsen och stöd till att vidta åtgärder.
Omfattning och intensitet
Insatsen ges så länge och så ofta som klienten har behov av den.
Utbildning och licens
Insatsen förutsätter viss utbildning i metoden och påföljande handledning under en period. Det finns flera olika aktörer som ger utbildningar på en eller flera dagar, där målgruppen är yrkesgrupper inom psykiatrin som arbetar med stöd till personer med funktionsnedsättning.
Kunskap om insatsens effekter
IPS ingår i Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för vård och stöd vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd, i Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende och i Nationella riktlinjer för vård och stöd vid adhd och autism. I dessa riktlinjer ges metoden en rekommendation för dem som inte har men önskar ett arbete. I riktlinjerna för vård och stöd vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd och i vård och stöd vid missbruk och beroende ges också en rekommendation för de som de som redan har ett arbete men som behöver stöd för att kunna behålla det.
- Nationella riktlinjer för vård och stöd vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd
- Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende
- Nationella riktlinjer för vård och stöd vid adhd och autism
IPS ingår i en systematisk översikt som SBU (Statens beredning för medicinsk och social utvärdering) har kommenterat. Granskningen visar att personer med psykisk funktionsnedsättning som har fått IPS har större chans att få anställning på den öppna arbetsmarknaden än personer som genomgår vanlig arbetsrehabilitering. Översikten tyder på att effekten av så kallat individanpassat stöd till arbete, IPS (individual placement and support) är likartad i olika länder, trots skillnader i välfärdssystem och arbetsmarknad.
Individanpassat stöd till arbete (IPS) för personer med psykisk funktionsnedsättning (sbu.se)
Manual för att bedöma programtroheten för IPS
Effekten av IPS (Individanpassat stöd till arbete) beror på hur väl man följer metoden. Här finns en manual för att mäta detta, som ett stöd för att utveckla IPS-verksamheter. I manualen ingår en bilaga om hur IPS kan tillämpas i den svenska kontexten.
Tillhörande dokument och bilagor
- Bilaga – Arbetsprofil – Manual för att bedöma programtroheten för IPS – Individanpassat stöd till arbete
- Bilaga – Blankett för sammanställning av poäng enligt programtrohetsskalan – Manual för att bedöma programtroheten för IPS – Individanpassat stöd till arbete
- Bilaga – Loggbok över arbetsgivarkontakter – Manual för att bedöma programtroheten för IPS – Individanpassat stöd till arbete
- Bilaga – Programtrohetskala för IPS – Manual för att bedöma programtroheten för IPS – Individanpassat stöd till arbete
- Bilaga – Stöddokument för att observera möten med arbetsgivare under programtrohetsskattning – Manual för att bedöma programtroheten för IPS – Individanpassat stöd till arbete
Referenser
- IPS Employment Center
- Becker, D.R., Bond, G.R., Mueser, K.T., & Torrey, W.C. (red.) (2003). Supported Employment Workbook. [Supported employment Arbetsbok]. Översättning av Centrum för evidensbaserade psykosociala insatser (CEPI) 2009.