Förberedelse inför framtidens dataregister för socialtjänsten

Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att förbereda inför den nya lagen om socialtjänstdataregister. Grunden för förberedelserna är en ändamålsenlig och strukturerad dokumentation, där nationellt enhetliga termer och begrepp används entydigt, i samma del av socialtjänstprocessen, i alla delar av landet för att ett socialtjänstdataregister ska kunna bidra till ökad kunskap om socialtjänstens påverkan och resultat.

Idag saknas i huvudsak nationella gemensamma sätt för hur socialtjänsten dokumenterar och strukturerar sin data, vilket försvårar kunskapsutvecklingen. Utvecklingen av en ändamålsenlig och strukturerad dokumentation och ett socialtjänstdataregister hänger starkt ihop med den nya socialtjänstlagen som ska stärka en långsiktig, hållbar, förebyggande och kunskapsbaserad socialtjänst.

Identifiera behoven

Det ställs höga krav på data i ett nationellt register för officiell statistik. Till exempel behöver informationen vara lätt att tolka och intressant nationellt. Målbilden är att det som dokumenteras i en personakt ska räcka som underlag för den information som ska rapporteras in nationellt.

Ett första steg i förberedelserna handlar om att identifiera vilka gemensamma informationsmängder som ett kommande nationellt socialtjänstdataregister behöver innehålla.

Viss information, som att dokumentera personnummer i samma format, är relativt enkla att införa. I andra fall är det betydligt mer utmanande. Till exempel saknas det idag ett gemensamt beskrivningssystem över olika insatser som socialtjänsten gör.

Gemensamma informationsmängder

För att avgöra vilka informationsmängder som är lämpliga att gå vidare med arbetar Socialstyrelsen med många olika aktörer, bland annat SKR och en referensgrupp som består av åtta kommuner. Referensgruppens uppgift är att ge synpunkter på de informationsmängder som Socialstyrelsen arbetar fram. Inom ramen för uppdraget analyseras även hur verksamhetssystem hos kommuner, privata utförare och Socialstyrelsen behöver anpassas.

Tidplan och projektets nästa steg

Det finns ingen fastställd tidplan för när den nya lagen ska träda i kraft och det pågår därför inget arbete med att bygga själva registret på Socialstyrelsen.

Det förberedande arbetet med att skapa förutsättningar för att stödja kommunerna i att anpassa sina verksamhetssystem och att beskriva strukturen för den data som ska skapas pågår för fullt. Det är också viktigt att kommunernas egna arbete med lokala uppföljningar och strukturerad dokumentation i personakten fortsätter. 

Uppdraget ska slutrapporteras till regeringen i januari 2026, med en delrapport i maj 2025. Delrapporten kommer belysa behovet och förutsättningarna för ytterligare föreskrifter och allmänna råd om strukturerade socialtjänstdata och dokumentation i socialtjänsten.

Träffa oss på Vitalis den 20–22 maj

Vi som arbetar med förberedelser inför kommande socialtjänstdataregisterlag och strukturerad dokumentation finns i Socialstyrelsens monter på Vitalis i Göteborg under dessa tider:

  • Förberedelser inför kommande socialtjänstdataregisterlag, tisdag 20 maj 16:30– 17:00
  • Upphandling av verksamhetssystem inom socialtjänsten: förmåga till datahantering, onsdag 21 maj 8:30–9:30 
  • Strukturerad dokumentation inom socialtjänsten – en nyckel för många nyttor, torsdag 22 maj 13:00– 15:00
Publicerad: