En socialtjänst i förändring

Den nya socialtjänstlagen som planeras träda i kraft den 1 juli ska vara bättre anpassad till hur samhället ser ut i dag och syftar till att göra socialtjänsten mer förebyggande, tillgänglig och kunskapsbaserad. Samtidigt stärks barnets rättigheter och det förtydligas att socialtjänsten ska främja både jämlika och jämställda levnadsvillkor.

Socialstyrelsen har fått särskilda uppdrag av regeringen för att underlätta kommunernas omställning. Vi arbetar nära andra aktörer, både nationella, regionala och lokala, för att ge kommunerna det stöd de behöver.

Meddelandeblad

Nu finns meddelandeblad publicerade. I det ena meddelandebladet informerar Socialstyrelsen om nyheterna i den nya lagen. Det andra meddelandebladet innehåller närmare information om vad som gäller för insatser utan individuell behovsprövning, vilket är en av nyheterna i den nya socialtjänstlagen.

Meddelandeblad
En ny socialtjänstlag – MeddelandebladArtikelnummer: 2025-4-9526|Publicerad: 2025-04-03
Meddelandeblad

Våra regeringsuppdrag som stödjer omställningen

Nedanstående uppdrag ska slutredovisas till regeringen senast den 30 september 2025.

  • Uppdatera det rättsliga stödet.
  • Fördela statsbidrag till läges- och behovsanalyser, stödja kommunerna med dessa analyser samt ta fram en samlad läges- och behovsanalys
  • Planera och förbereda nationella kompetenshöjande insatser.
  • Analysera och bedöma vilken roll regionala eller lokala forsknings- och utvecklingsenheter kan spela i utvecklingen av en mer kunskapsbaserad socialtjänst.

Nedanstående uppdrag ska delredovisas till regeringen i juni 2027, slutredovisas senast mars 2029.

  • Fortsatt stödja kommunerna i arbetet med lokala analyser.
  • Rekommendera metoder och arbetssätt i enlighet med den nya socialtjänstlagen samt stödja socialtjänsten i att identifiera och avveckla metoder och arbetssätt som är verkningslösa eller skadliga.
  • Beskriva hur RSS:erna kan stödja kommunernas utveckling av en socialtjänst baserad på vetenskap och beprövad erfarenhet.
  • Förbereda och genomföra nationella kompetenshöjande insatser, inklusive att utveckla användarvänliga digitaliserade verktyg för individbaserad systematisk uppföljning.
  • Ta fram och stödja implementeringen av kunskap och vägledning till socialtjänsten om insatser utan behovsprövning.
  • Ta fram stöd för socialtjänstens medverkan i samhällsplaneringen.
  • Ta fram och stödja implementeringen av kunskap och vägledning om socialtjänstens verksamhet avseende personer med funktions-nedsättningar.
  • Ta fram och stödja implementering av kunskap och vägledning om insatser för att förebygga och motverka brottslighet.
  • Tillsammans med IVO utreda och lämna förslag till hur kvalitetsgranskning av socialtjänst kan utformas.

Statsbidrag för stöd i omställning

Just nu finns det tre olika statsbidrag att rekvirera, som syftar till att stödja omställningen till en mer kunskapsbaserad och förebyggande socialtjänst och äldreomsorg. Kommuner och huvudmän för regionala samverkans- och stödstrukturer kan rekvirera statsbidragen.

Statsbidrag till en mer förebyggande och kunskapsbaserad socialtjänst - kommuner

Statsbidrag till en mer förebyggande och kunskapsbaserad socialtjänst - regionala samverkans- och stödstrukturerna

En mer kunskapsbaserad äldreomsorg

Vad händer när?

  • Den 4 juli 2024 beslutade regeringen om en lagrådsremiss, ett viktigt steg den nya lagen. Lagrådet lämnade sitt yttrande den 30 september.
  • I september 2024 lämnade Socialstyrelsen in en delredovisning till regeringen utifrån vårt särskilda uppdrag att stödja kommunerna i omställningsarbetet.
  • Länsdialoger med landets kommuner genomförs mellan 11 oktober 2024 – 24 april 2025.
  • Enkätinsamling mellan 27/1 till 11/3 2025 för att samla in kommunernas behov.
  • Den 23 januari 2025 beslutade regeringen om en proposition med förslag till ny socialtjänstlag.
  • Riksdagen fattar beslut om ny lag den 20 maj 2025.
  • Ny socialtjänstlag planeras träda i kraft i juli 2025.

Våra juridiska produkter

Vi följer lagstiftningsprocessen och förbereder för kommande uppdateringar. Vi strävar efter att vara så beredda som vi kan i detta skede. Vårt stöd revideras utifrån prioriteringsordning. I dialog med SKR:s nätverk för Sveriges socialchefer har vi beslutat om att uppdateringar kommer göras i följande steg:

  1. Föreskrifter och allmänna råd i författningssamlingen HSLF-FS
  2. Handbok om handläggning och dokumentation inom socialtjänsten
  3. Övriga handböcker och juridiskt stöd

När det gäller handböcker och webbtexter kommer vi prioritera det material som rör barn och unga samt vår sida om juridiskt stöd för dokumentation på vår webbplats.

Vi planerar även att ta fram nytt stöd för handläggning och dokumentation gällande insatser utan föregående individuell behovsprövning. Dessutom analyserar vi om det finns behov av nya föreskrifter och allmänna råd på området.

Om nya socialtjänstlagen på Kunskapsguiden

På webbplatsen Kunskapsguiden hittar du kvalitetssäkrad kunskap från Socialstyrelsen, andra myndigheter och aktörer.

Majoriteten av de kunskaps- och implementeringsstöd som erbjuds idag kommer fortfarande vara aktuella även efter ny lagstiftning.

I takt med att kommunernas läges- och behovsinventeringar blir klara kommer Socialstyrelsen kunna färdigställa analysen om vilka nya kunskapsstöd och vilken hjälp med implementering som kommunerna har behov av.

Kunskapsguiden

Nyligen publicerat hos oss om omställningen

Använd flera källor för en kunskapsbaserad äldreomsorg

För att äldre personer ska få vård och omsorg av god kvalitet utifrån sina behov behöver vi mer kunskap om vilka metoder och arbetssätt som verkligen fungerar. Här är forskningen viktig, men även lokal uppföljning och utvärdering är avgörande för att skapa en kunskapsbaserad äldreomsorg.

Använd flera källor för en kunskapsbaserad äldreomsorg

Det här gäller enligt den nya socialtjänstlagen

Den 1 juli föreslås en ny socialtjänstlag träda i kraft. Syftet är en socialtjänst som är mer förebyggande, tillgänglig och kunskapsbaserad. Socialstyrelsen publicerar idag två meddelandeblad om förslaget.

Det här gäller enligt den nya socialtjänstlagen

Så arbetar du kunskapsbaserat med riskbedömningar när någon är våldsutsatt

Träffar du personer i ditt jobb som är utsatta för våld i nära relation? Genom att använda strukturerade riskbedömningar avgör du vilket stöd eller skydd som är relevant för den som är våldsutsatt.

Så arbetar du kunskapsbaserat med riskbedömningar när någon är våldsutsatt

Senast uppdaterad:
Publicerad: