Hälso- och sjukvårdspersonal

NIMen har utformats för att tydliggöra och framhålla vilka delar som är viktiga att förtydliga när det gäller information hälso- och sjukvårdspersonal. I denna modell definieras hälso- och sjukvårdspersonal som en person eller personer som i sitt yrke utför hälso- och sjukvård samt vanligtvis är anställda av en vårdgivare.

Modellen belyser och specificerar de attribut som är viktiga för att hantera information om dessa personer.

Attributen i modellen har valts ut och motiverats utifrån de krav som anges i lagar, förordningar och föreskrifter för att säkerställa en korrekt och effektiv kommunikation mellan patienter, vårdnadshavare och hälso- och sjukvårdspersonal.

Genom att utgå från informationen i NIMen kan vården- och omsorgen säkerställa att de uppfyller dessa rättsliga krav på ett konsekvent och tydligt sätt. Modellen fungerar alltså som ett verktyg för att förbättra noggrannheten och enhetligheten i hanteringen av information gällande hälso- och sjukvårdspersonal vilket i sin tur bidrar till en högre kvalitet och säkerhet inom vården vid exempelvis informationsdelning.

Metadata

Tabell

Id (URI)              

TBA

Status

Utkast

Datum för publicering

2024-06-05

Utgivare

Socialstyrelsen

Utgivningsspråk

Svenska (SE)

Område

Hälso- och sjukvård

Nyckelord

Hälso och sjukvårdpersonal

Datum för revision

 

 

Begreppsbeskrivning

HOSP-begreppsmodell.png

Tabell
Begrepp Definition och beskrivning Källa

Hälso och sjukvårdspersonal

Person eller personer som i sitt yrke utför hälso- och sjukvård

Anmärkning:

Hälso- och sjukvårdspersonal är oftast anställd av en vårdgivare.

En vårdgivare kan ha anställd hälso- och sjukvårdspersonal, och ibland, som t.ex. för enskild näringsidkare, kan rollerna sammanfalla.

Det finns arbetsuppgifter som endast får utföras av legitimerad yrkesutövare, vissa yrkesgkategorier eller som kräver kompetens, särskild utbildning, eller befattning. Legitimerade yrkesutövare ingår i gruppen hälso- och sjukvårdspersonal.

Socialstyrelsens termbank

 

 

 

 

 

Nationell informationsstruktur

Organisation inom hälso- och sjukvård

Verksamhet som beslutar om, har ansvar för och/eller utför aktiviteter inom hälso- och sjukvård.

Nationell informationsstruktur

Yrkestitel

Efter erhållen legitimation får personen rätten att använda yrkestiteln, exempelvis legitimerad läkare, legitimerad sjuksköterska, legitimerad psykolog.

En i 1 § angiven yrkestitel får användas endast av den som har legitimation för yrket eller genomgår föreskriven praktisk tjänstgöring.

Nationell informationsstruktur

 

PSL 5 §   

Legitmation

Form av yrkesreglering och som är reglerad i patientsäkerhetslag.

Efter avslutad uttildning och nödvändig praktik ansöker personen om legitimation hos relevant myndighet. I Sverige utfärdas legitimationer av Socialstyrelsen.

Registret över legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal och personal med bevis om rätt att använda yrkestiteln undersköterska (HOSP), finns hos Socialstyrelsen. Registret fokuserar på att registrera och verifiera legitimationer och rätten att utöva specifika yrken inom hälso- och sjukvården. Registret används för att kontrollera och verifiera att en person har rätt att utöva ett specifikt yrke inom hälso- och sjukvården. 

Socialstyrelsens nationella yrkeskodverk (SOSNYK) fokuserar på att klassificera och koda yrkesroller för att möjliggöra enhetlig och standardiserad statistik och personalhantering inom hälso- och sjukvården och används för statistik, planering och administration av hälso- och sjukvårdspersonal.

Nationell informationsstruktur

Behörighetsbevis

Intyg som föregås av erlagd reglerad utbildning inom hälso och sjukvård.

Nationell informationsstruktur

Befattning

Inom hälso och sjukvård finns befattningsstyrning som innebär särskilt ansvar och är reglerade i författning. Exempelvis verksamhetschef, chefsöverläkare och MAS.

Det finns arbetsuppgifter som bara får utföras av en yrkesgrupp eller vissa yrkesgrupper, eller som kräver särskild utbildning, kompetens eller befattning.

Nationell informationsstruktur

Verksamhetschef

En verksamhetschef är en person som utsetts av en vårdgivare att svara för ledningen av en hälso- och sjukvårdsverksamhet.

Där det bedrivs hälso- och sjukvårdsverksamhet ska det finnas någon som svarar för verksamheten (verksamhetschef).

En verksamhetschef enligt 4 kap. 2 § hälso- och sjukvårdslagen (2017:30) ska säkerställa att patientens behov av trygghet, kontinuitet, samordning och säkerhet i vården tillgodoses. Verksamhetschefen ska utse en fast vårdkontakt enligt vad som anges i 6 kap. 2 § patientlagen (2014:821).

Verksamhetschefen får bestämma över diagnostik eller vård och behandling av enskilda patienter endast om han eller hon har tillräcklig kompetens och erfarenhet för detta.

Nationell informationsstruktur

 

HSL (2017:30) 4 kap. 2 §  

HSF (2017:80) 4 kap. 1 §  

 

 

 

HSF (2017:80) 4 kap. 4 §  

Medicinskt ansvarig sjuksköterska

Inom den kommunala hälso- och sjukvården ska det finnas en medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS, med särskilda angivna ansvarsområden.

Inom det verksamhetsområde som kommunen bestämmer ska det finnas en medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Nationell informationsstruktur

 

HSL (2017:30) 11 kap. 4 §  

Medicinskt ansvarig för rehabilitering

Medicinskt ansvarig för rehabilitering MAR, är motsvarande befattning som MAS för verksamhetsområde rehabilitering.

Om ett verksamhetsområde i huvudsak omfattar rehabilitering, får en fysioterapeut eller en arbetsterapeut fullgöra de uppgifter som åligger en medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Nationell informationsstruktur

 

HSL (2017:30) 11 kap. 4 § andra st 

Chefsöverläkare

Ansvaret för ledningsuppgifter i fråga om psykiatrisk tvångsvård samt isolering enligt 5 kap. 1 och 3 §§ smittskyddslagen (2004:168) ska utövas av en chefsöverläkare.

Denne ska ha specialistkompetens.

HSL (2017:30) 4 kap. 3 §  

Funktion

Fast vårdkontakt och fast läkarkontakt i primärvården är de enda samordnarfunktioner som är lagreglerade.

Andra namngivna kontaktpersoner kan finnas i hälso- och sjukvården, där de vanligen är specialiserade inom sitt område. Till exempel finns samordnare i psykiatriska vården, kontaktsjuksköterska i cancervården, specialistsjuksköterska i barnsjukvården, samordningssköterska och distriktssköterska på vårdcentraler samt distriktssköterska inomhemsjukvården. Dessa kontaktpersoner kan fylla samma funktion som en fast vårdkontakt.

Nationell informationsstruktur

Fast vårdkontakt

En patient har rätt att få en fast vårdkontakt om hen begär det eller för att skapa trygghet, säkerhet och kontinuitet i vården.

En fast vårdkontakt ska utses för patienten om han eller hon begär det, eller om det är nödvändigt för att tillgodose hans eller hennes behov av trygghet, kontinuitet, samordning och säkerhet.

Nationell informationsstruktur

 

PL (2014:821) 6 kap. 2§

Fast läkarkontakt

I primärvården finns det en möjlighet för patient att välja en fast läkarkontakt.

Patienten ska få möjlighet att välja och få tillgång till en fast läkarkontakt hos den utförare inom primärvården som patienten valt genom listning enligt 7 kap. 3 a § hälso- och sjukvårdslagen (2017:30).

Regionen ska organisera primärvården så att alla som omfattas av regionens ansvar för hälso- och sjukvård kan välja utförare av hälso- och sjukvårdstjänster samt välja och få tillgång till en fast läkarkontakt (vårdvalssystem). Regionen får inte begränsa den enskildes val till ett visst geografiskt område inom regionen.

Nationell informationsstruktur

PL (2014:821) 6 kap. 2§

 

 

HSL (2017:30) 7 kap. 3 §  

 

 

Informationsmodell

HOSP-informationsmodell.png

Tabell
Namn på attribut Beskrivining av attribut Datatyp Kardinalitet Kodverk Författning

personal-id       

Angivelse av identitetsbeteckning som en person har när denne arbetar som hälso- och sjukvårdspersonal i ett visst uppdrag i en organisation inom hälso- och sjukvård.

II

0..1

 

SFS 1988:870, SFS 1990:1144, SFS 1991:1128, SFS 1991:1129, SFS 1991:1472, SFS 2004:168, SFS 2008:355, SFS 1990:1147, SOSFS 2009:30, SOSFS 2009:32, SOSFS 2011:7, SOSFS 2012:14, HSLF-FS 2017:37

befattning

 

 

Kod eller text för den befattning en hälso- och sjukvårdspersonal har i ett visst uppdrag i en organisation inom hälso- och sjukvård

CD_CV|ST

0..1

 

SFS 1991:1129, SFS 1991:1472, SFS 2004:168, SOSFS 2009:10, HSLF-FS 2016:40

yrke

Kod för den yrkestitel inom hälso- och sjukvård som avses.

CD_CV

1..*

Se kodverk

SOSFS 1996:28, SOSFS 2009:30, SOSFS 2009:32, SOSFS 2012:14, SFS 1990:1147, SFS 1988:870, SFS 1990:1144, SFS 1990:1147, SFS 2004:168, SFS 1991:1128

funktion

Kod eller text för den funktion eller uppgift som arbetsgivaren tilldelar hälso- och sjukvårdspersonal utöver sin befattning

CD_CV | ST

0..*

 

SOSFS 2011:7

förnamn

Angivelse av förnamn, som är en persons givna namn och inkluderar tilltalsnamn.

 

ST

0..*

 

HSLF-FS 2016:40 HSLF-FS 2017:37

efternamn

Angivelse av efternamn, som är en persons familjenamn eller släktnamn.

ST

0..*

 

HSLF-FS 2016:40 HSLF-FS 2017:37

 

Dokumentationskrav enligt författning

Tabell
Attribut Författning Kapitel, paragraf, stycke, punkt Författningstext
personal-id, befattning Lag (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård 16 § En vårdplan skall upprättas snarast efter det att patienten har tagits in för tvångsvård. Vårdplanen skall ange de behandlingsåtgärder och andra insatser som behövs för att syftet med tvångsvården skall uppnås och för att resultaten av dessa insatser skall kunna bestå. Så långt möjligt skall planen upprättas i samråd med patienten. Om det inte är olämpligt skall samråd ske också med dennes närstående.
Chefsöverläkaren skall undersöka om patienten har behov av stöd från socialtjänsten. Så långt det är möjligt skall detta ske i samråd med patienten.

personal-id, befattning,

yrke

Lag (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård

11 §

Om en patient är intagen på en sjukvårdsinrättning för frivillig psykiatrisk vård, får chefsöverläkaren vid den enhet där patienten vårdas besluta om sluten psykiatrisk tvångsvård när

1. de förutsättningar som anges i 3 § första stycket 1 och andra stycket är uppfyllda, och

2. patienten till följd av sin psykiska störning kan befaras komma att allvarligt skada sig själv eller någon annan.

Ett sådant beslut får inte fattas utan att ett vårdintyg har utfärdats av en annan läkare än chefsöverläkaren. I fråga om vårdintyg gäller bestämmelserna i 4 § och 5 § första och andra styckena. Beslut om vård enligt första stycket ska fattas senast 24 timmar efter det att vårdintyg har utfärdats. Det som sägs i 6 och 6 a §§ gäller också vid övergång från frivillig vård till tvångsvård enligt första stycket.

personal-id, befattning

Lag (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård

4 §

När rättspsykiatrisk vård ska upphöra i fall som avses i 15 § lagen (1991:1129) om rättspsykiatrisk vård får chefsöverläkaren besluta om sluten psykiatrisk tvångsvård enligt denna lag trots att vårdintyg inte har utfärdats, om de förutsättningar som anges i 3 § första stycket 1 och andra stycket är uppfyllda.

Föreskrifterna i 6 b § gäller inte i de fall som avses i första stycket. I stället tillämpas föreskrifterna i 12 § andra stycket och 13 §, varvid ett beslut enligt denna paragraf jämställs med beslut enligt 11 §.

personal-id, befattning

Lag (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård

7 §

Om chefsöverläkaren finner att patienten bör ges tvångsvård utöver fyra veckor från dagen för beslutet om intagning, ska chefsöverläkaren före utgången av fyraveckorstiden ansöka hos förvaltningsrätten om medgivande till sådan vård. Chefsöverläkaren ska även ansöka hos förvaltningsrätten om medgivande till fortsatt vård när han eller hon anser att den psykiatriska tvångsvården bör övergå i öppen eller sluten form.

 I ansökan ska det anges om vården avser sluten eller öppen psykiatrisk tvångsvård.

personal-id

Lag (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård

7 a §

Vårdplanen ska upprättas av chefsöverläkaren, om han eller hon bedömer att patienten kommer att vara i behov av insatser enligt första stycket i samband med öppen psykiatrisk tvångsvård. Vårdplanen ska utformas i samarbete mellan de enheter vid kommunen eller landstinget som svarar för insatserna. Vårdplanen är upprättad när den har justerats av enheterna.

Chefsöverläkaren ska underrätta berörd enhet vid landsting, kommun eller annan huvudman om beslut om öppen psykiatrisk tvångsvård

personal-id, befattning

Lag (1991:1129) om rättspsykiatrisk vård

12 a §

På ansökan av chefsöverläkaren får förvaltningsrätten medge att den rättspsykiatriska vården ska övergå i öppen eller sluten form eller fortsätta utöver den i 12 § angivna längsta tiden. I ansökan ska det anges om vården avser sluten eller öppen rättspsykiatrisk vård. Vid ansökan om öppen rättspsykiatrisk vård tillämpas 7 § fjärde stycket och 7 a § lagen (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård. Det som sägs där om öppen psykiatrisk tvångsvård gäller i stället öppen rättspsykiatrisk vård.

 Medgivande till förlängning av vårdtiden får lämnas för högst sex månader åt gången, räknat från den dag då förvaltningsrätten meddelar beslut i frågan.

befattning

Lag (1991:1129) om rättspsykiatrisk vård

12 a §

Vid beslut om öppen rättspsykiatrisk vård ska rätten föreskriva de särskilda villkor enligt 3 a § första stycket 2 som ska gälla för vården. De särskilda villkoren får vara sådana som anges i 26 § tredje stycket lagen om psykiatrisk tvångsvård. Rätten får överlämna åt chefsöverläkaren att besluta om dessa villkor. När det finns skäl för det, får rätten återta denna beslutanderätt.

personal-id, befattning

Lag (1991:1129) om rättspsykiatrisk vård

16 b §

Om chefsöverläkaren vid anmälan enligt 16 a § anser att den rättspsykiatriska vården ska fortsätta, ska han eller hon ange om vården bör ges som sluten eller öppen rättspsykiatrisk vård.

I anmälan om öppen rättspsykiatrisk vård ska det anges vilka omständigheter som utgör grund för tvångsvården och vilka särskilda villkor som rätten bör föreskriva. Till anmälan ska det fogas en sådan samordnad vårdplan som anges i 7 a § lagen (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård. Därutöver ska det lämnas en särskild redogörelse för risken för att patienten till följd av sin psykiska störning återfaller i brottslighet som är av allvarligt slag och för de insatser som har planerats för att motverka att han eller hon återfaller i sådan brottslighet. Det som i 7 a § lagen om psykiatrisk tvångsvård sägs om öppen psykiatrisk tvångsvård gäller i stället öppen rättspsykiatrisk vård.

Till anmälan om fortsatt öppen rättspsykiatrisk vård ska det fogas en uppföljning av den samordnade vårdplanen

personal-id

Lag (1988:870) om vård av missbrukare i vissa fall

9 §

När utredningen har inletts skall socialnämnden, om det inte är uppenbart obehövligt, besluta om läkarundersökning av missbrukaren samt utse en läkare för undersökningen…

personal-id, yrke

Lag (1988:870) om vård av missbrukare i vissa fall

9 §

Läkaren skall i ett intyg ange missbrukarens aktuella hälsotillstånd.

personal-id, yrke

Begravningslag (1990:1144)

4 kap. 2 §

Vid dödsfall i Sverige skall bevis om dödsfallet (dödsbevis) och intyg om dödsorsaken utfärdas utan dröjsmål.

(2 st) Beviset och intyget skall utfärdas av läkare. Denne får inte vara make, barn, förälder, syskon eller på något annat sätt närstående till den avlidne.

personal-id, yrke

Begravnings-förordning (1990:1147)

13 §

(1 st) Dödsbeviset och intyget om dödsorsaken skall innehålla den avlidnes namn och personnummer samt uppgift om tid och plats för dödsfallet.

(2 st) Dödsbeviset skall dessutom innehålla läkarens uttalande i frågan om det kan finnas skäl för en rättsmedicinsk undersökning av den döda kroppen.

(3 st) Intyget om dödsorsaken skall innehålla läkarens uttalande om dödsorsaken och uppgift om de undersökningar som ligger till grund för uttalandet.

personal-id, yrke

Begravnings-förordning (1990:1147)

15 §

(1 st) Den läkare som vid ett dödsfall har fastställt att döden inträtt skall ansvara för att dödsbeviset utfärdas. Beviset skall lämnas senast första vardagen efter det att dödsfallet konstaterades.

(2 st) Innan dödsbeviset utfärdas, skall en läkare göra en noggrann yttre undersökning av den döda kroppen om det inte står klart att en rättsmedicinsk undersökning skall göras.

(3 st) Den yttre undersökningen får också underlåtas om en läkare har undersökt den döde så kort tid före dödsfallet att det föreligger ett tillförlitligt underlag för att utesluta att det kan finnas skäl för en rättsmedicinsk undersökning.

personal-id, yrke

Begravnings-förordning (1990:1147)

16 §

Den läkare som har utfärdat dödsbeviset skall även ansvara för att intyget om dödsorsaken utfärdas. När denne begär det, är den läkare som har vårdat den avlidne för den sjukdom eller det tillstånd som ledde till dödsfallet skyldig att utfärda intyget. Den läkare som skall utfärda intyget skall, om det behövs, ta initiativ till en klinisk obduktion.

befattning

Förordning (1991:1472) om psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård

2 §, punkt 1

Chefsöverläkaren ska [...] se till att journalen för en sådan patient, utöver vad som följer av patientdatalagen (2008:355) och föreskrifter meddelade med stöd av den lagen, innehåller

1. vårdintyget eller kopia av det,

personal-id, befattning

Förordning (1991:1472) om psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård

2 §, punkt 7

Chefsöverläkaren ska [...] se till att journalen för en sådan patient, utöver vad som följer av patientdatalagen (2008:355) och föreskrifter meddelade med stöd av den lagen, innehåller

7. uppgift om samråd med patienten och dennes närstående enligt 16 eller 17 § lagen om psykiatrisk tvångsvård,

personal-id, befattning

Förordning (1991:1472) om psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård

2 §, punkt 8

Chefsöverläkaren ska [...] se till att journalen för en sådan patient, utöver vad som följer av patientdatalagen (2008:355) och föreskrifter meddelade med stöd av den lagen, innehåller

8. uppgift om tvångsåtgärd enligt 6 eller 6 a § lagen om psykiatrisk tvångsvård jämte skälen för åtgärden,

personal-id, befattning

Förordning (1991:1472) om psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård

2 §, punkt 9

Chefsöverläkaren ska [...] se till att journalen för en sådan patient, utöver vad som följer av patientdatalagen (2008:355) och föreskrifter meddelade med stöd av den lagen, innehåller

9. uppgift om tvångsåtgärd enligt 18–20 eller 23 § lagen om psykiatrisk tvångsvård eller enligt 8 § lagen om rättspsykiatrisk vård jämförd med nämnda bestämmelser, jämte skälen för åtgärden samt om underrättelse till Inspektionen för vård och omsorg enligt 19 eller 20 § lagen om psykiatrisk tvångsvård,

personal-id, befattning

Förordning (1991:1472) om psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård

2 §, punkt 10

Chefsöverläkaren ska [...] se till att journalen för en sådan patient, utöver vad som följer av patientdatalagen (2008:355) och föreskrifter meddelade med stöd av den lagen, innehåller

10. uppgift om tvångsåtgärd enligt 20 a eller 22 a § lagen om psykiatrisk tvångsvård eller enligt 8 § lagen om rättspsykiatrisk vård jämförd med nämnda bestämmelser, jämte skälen för åtgärden samt om underrättelse till Inspektionen för vård och omsorg enligt 22 b § lagen om psykiatrisk tvångsvård,

personal-id, befattning

Förordning (1991:1472) om psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård

2 §, punkt 11

Chefsöverläkaren ska [...] se till att journalen för en sådan patient, utöver vad som följer av patientdatalagen (2008:355) och föreskrifter meddelade med stöd av den lagen, innehåller

11. uppgift om beslut om upphörande av sådan tvångsåtgärd som anges i 10,

personal-id, befattning

Förordning (1991:1472) om psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård

2 §, punkt 12

Chefsöverläkaren ska [...] se till att journalen för en sådan patient, utöver vad som följer av patientdatalagen (2008:355) och föreskrifter meddelade med stöd av den lagen, innehåller

12. uppgift om omhändertagande av egendom och om kontroll av försändelser,

personal-id, befattning

Förordning (1991:1472) om psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård

2 §, punkt 13

Chefsöverläkaren ska [...] se till att journalen för en sådan patient, utöver vad som följer av patientdatalagen (2008:355) och föreskrifter meddelade med stöd av den lagen, innehåller

13. uppgift om överförande till annan sjukvårdsinrättning, utan att beslut fattats om att tvångsvården eller den rättspsykiatriska vården ska upphöra,

personal-id, befattning

Förordning (1991:1472) om psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård

2 §, punkt 14

Chefsöverläkaren ska [...] se till att journalen för en sådan patient, utöver vad som följer av patientdatalagen (2008:355) och föreskrifter meddelade med stöd av den lagen, innehåller

14. uppgift om tillstånd att vistas utanför sjukvårdsinrättningens område och särskilda villkor i samband därmed och om medgivande enligt 10 a eller 10 b § lagen om rättspsykiatrisk vård samt återkallelse av ett sådant tillstånd eller medgivande,

personal-id, befattning

Förordning (1991:1472) om psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård

2 §, punkt 15

Chefsöverläkaren ska [...] se till att journalen för en sådan patient, utöver vad som följer av patientdatalagen (2008:355) och föreskrifter meddelade med stöd av den lagen, innehåller

15. uppgift om tvångsvårdens eller den rättspsykiatriska vårdens upphörande,

personal-id, befattning

Förordning (1991:1472) om psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård

2 §, punkt 16

Chefsöverläkaren ska [...] se till att journalen för en sådan patient, utöver vad som följer av patientdatalagen (2008:355) och föreskrifter meddelade med stöd av den lagen, innehåller

16. uppgift om avslag på en begäran om tillstånd att vistas utanför sjukvårdsinrättningens område eller om medgivande enligt 10 a eller 10 b § lagen om rättspsykiatrisk vård eller om att tvångsvården eller den rättspsykiatriska vården ska upphöra,

personal-id, befattning

Förordning (1991:1472) om psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård

2 §, punkt 17a

Chefsöverläkaren ska [...] se till att journalen för en sådan patient, utöver vad som följer av patientdatalagen (2008:355) och föreskrifter meddelade med stöd av den lagen, innehåller

17. a) uppgift om huruvida patienten överklagat beslut som avses under 16 eller beslut om förstöring eller försäljning av egendom,

personal-id, befattning

Förordning (1991:1472) om psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård

2 §, punkt 17d

Chefsöverläkaren ska [...] se till att journalen för en sådan patient, utöver vad som följer av patientdatalagen (2008:355) och föreskrifter meddelade med stöd av den lagen, innehåller

17. d) [uppgift om huruvida patienten överklagat] chefsöverläkarens beslut om villkor enligt 26 § andra stycket lagen om psykiatrisk tvångsvård eller 12 a § tredje stycket eller 16 a § fjärde stycket lagen om rättspsykiatrisk vård,

personal-id, befattning

Förordning (1991:1472) om psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård

2 §, punkt 17e

Chefsöverläkaren ska [...] se till att journalen för en sådan patient, utöver vad som följer av patientdatalagen (2008:355) och föreskrifter meddelade med stöd av den lagen, innehåller

17. e) [uppgift om huruvida patienten överklagat] chefsöverläkarens beslut om sluten psykiatrisk tvångsvård enligt 26 a § första stycket lagen om psykiatrisk tvångsvård eller om sluten rättspsykiatrisk vård enligt 3 c § första stycket lagen om rättspsykiatrisk vård

personal-id, befattning

Smittskyddslag (2004:168)

3 kap. 9 §

Om det finns risk för spridning av en samhällsfarlig sjukdom får smittskyddsläkaren besluta att den som har eller kan antas ha varit utsatt för smitta av sjukdomen skall hållas i karantän i en viss byggnad, i en avgränsad del av en byggnad eller inom ett visst område. Ett sådant beslut innebär förbud att lämna byggnaden, del av byggnaden eller området samt förbud att ta emot besök där.

Om det kan ske utan risk för spridning av sjukdomen får smittskyddsläkaren i det enskilda fallet medge undantag från förbudet att ta emot besök.

personal-id, yrke

Smittskyddslag (2004:168)

4 kap. 2 §

Den behandlande läkaren skall besluta om individuellt utformade förhållningsregler i syfte att hindra smittspridning för den som bär på eller misstänks bära på en allmänfarlig sjukdom. Förhållningsreglerna får endast avse

1. inskränkningar som gäller arbete, skolgång eller deltagande i viss annan verksamhet,

2. förbud mot att donera blod och organ,

3. förbud mot att låna ut eller på annat sätt överlåta begagnade injektionsverktyg,

4. skyldighet att informera vårdgivare och sådana som utför icke-medicinska ingrepp om smittbärarskap,

5. skyldighet att informera sexualpartner om smittbärarskap,

6. skyldighet att vid sexuella kontakter iaktta ett beteende som minimerar risken för smittspridning,

7. skyldighet att iaktta särskilda hygienrutiner, eller

8. skyldighet att hålla regelbunden kontakt med behandlande läkare.

Förhållningsreglerna skall meddelas skriftligt så snart det är möjligt samt tas in i den undersöktes patientjournal. Läkaren skall så långt det är möjligt se till att förhållningsreglerna följs.

befattning

Smittskyddslag (2004:168)

4 kap. 3 §

Om patienten begär det skall smittskyddsläkaren pröva beslutet om förhållningsregler enligt 2 §. Smittskyddsläkaren får efter en sådan begäran eller på eget initiativ ändra förhållningsreglerna på det sätt han eller hon finner mest ändamålsenligt. Smittskyddsläkarens beslut skall meddelas den behandlande läkaren och av denne tas in i patientjournalen.

personal-id, befattning

Smittskyddslag (2004:168)

5 kap. 17 §

Den som är isolerad enligt 1 § får ges tillstånd att under viss kort tid vistas utanför vårdinrättningens område, om det är påkallat av särskilda skäl som gäller den isolerade själv eller hans eller hennes närstående eller utgör ett led i den planerade vården eller behandlingen av den isolerade. Tillståndet får förenas med särskilda villkor.

personal-id, befattning

Smittskyddslag (2004:168)

5 kap. 21 §

Chefsöverläkaren skall anmäla till en sådan nämnd som avses i 20 § första stycket när det kan finnas skäl att utse en stödperson.

I en sådan anmälan skall chefsöverläkaren ange den isolerades inställning till att få en stödperson. Om den isolerade inte har uttryckt en klar uppfattning skall nämnden kontakta den isolerade eller vårdpersonal med kännedom om denne för att få besked om den isolerade vill ha en stödperson.

När isoleringen upphör för den som har en stödperson skall nämnden underrättas om detta samt om huruvida stödpersonens uppdrag fortsätter därefter.

personal-id

Patientdatalag (2008:355)

3 kap. 6 §

 (2 st) Patientjournalen ska vidare innehålla uppgift om vem som har gjort en viss anteckning i journalen och när anteckningen gjordes.

befattning, förnamn, efternamn

Senaste version av HSLF-FS 2016:40 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om journalföring och behandling av personuppgifter i hälso- och sjukvården

3 §, punkt 3

Vårdgivaren ska, utöver vad som följer av 3 kap. 5–8 och 11 §§  patientdatalagen (2008:355), säkerställa att patientjournalen innehåller

3. uppgifter om namn och befattning på den personal som svarar för en viss journaluppgift, 

personal-id

Senaste version av HSLF-FS 2017:37 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården

6 kap. 14 §

Den som muntligen har ordinerat ett läkemedel ska dokumentera ordinationen vid ordinationstillfället eller i undantagsfall så snart som möjligt därefter.

personal-id

Senaste version av HSLF-FS 2017:37 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården 6 kap. 15 §

 

Om den som muntligen har ordinerat ett läkemedel är förhindrad att dokumentera ordinationen, ska det göras av en sjuksköterska. Sjuksköterskan ska då, utöver vad som anges i 10 §, dokumentera namnet på den som har ordinerat läkemedlet och tidpunkten för ordinationen.

personal-id

Senaste version av HSLF-FS 2017:37 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården

6 kap. 12 §, punkt 1

Vid iordningställande och administrering eller överlämnande av ett läkemedel ska det i patientjournalen dokumenteras uppgifter om

1. vem som har iordningställt och administrerat eller överlämnat läkemedlet, …

personal-id

Senaste version av HSLF-FS 2017:37 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården

8 kap. 12 §, punkt 3

Vid iordningställande och administrering eller överlämnande av ett läkemedel ska det i patientjournalen dokumenteras uppgifter om ...

3. vem som har utfört en kontroll i enlighet med 10 § andra stycket och tidpunkten för kontrollen

personal-id

Senaste version av HSLF-FS 2017:37 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården

8 kap. 3 §

Innan ett läkemedel iordningställs och administreras eller överlämnas till en patient ska ordinationen vara signerad av den som har ordinerat läkemedlet.

 

Om en patient behöver omedelbar behandling, får läkemedlet iordningställas och administreras eller överlämnas till honom eller henne utan hinder av vad som anges i första stycket.

yrke,

personal-id, förnamn, efternamn

SOSFS 1996:28 Kliniska obduktioner m.m

Avsnitt 6, punkt 4

Vid en provoperation skall i den avlidnes patientjournal antecknas

 4. vilken läkare som har bestämt att ingreppet får ske, samt

personal-id, förnamn, efternamn

Senaste version av SOSFS 2009:10 Socialstyrelsens föreskrifter om ambulanssjukvård m.m

7 kap. 3 §

Varje utfört IVPA-uppdrag ska dokumenteras. Dokumentationen ska endast innehålla uppgifter om

1. ärendenummer,

2. datum, tidpunkt och plats för uppdraget, samt

3. vidtagna åtgärder enligt 1 § och vem som har vidtagit dem.

Dokumentationen ska överlämnas till hälso- och sjukvårdspersonalen i ambulansen samtidigt med patienten.

personal-id

Senaste version av SOSFS 2009:30 Socialstyrelsens föreskrifter om donation och tillvaratagande av vävnader och celler

7 kap, 2 §, punkt 2

Dokumentationen om donatorn och donationen ska innehålla uppgifter om

2. vem som har kontrollerat donatorns identitet och hur den har styrkts,

personal-id

Senaste version av SOSFS 2009:30 Socialstyrelsens föreskrifter om donation och tillvaratagande av vävnader och celler

7 kap, 2 §, punkt 3

Dokumentationen om donatorn och donationen ska innehålla uppgifter om

3. vilken information som har lämnats till en levande donator och, i förekommande fall, vårdnadshavare, god man eller förvaltare före tillvaratagandet och vem som har lämnat informationen,

personal-id

Senaste version av SOSFS 2009:30 Socialstyrelsens föreskrifter om donation och tillvaratagande av vävnader och celler

7 kap, 3 §, punkt 3

Dokumentationen om tillvaratagandet ska innehålla uppgifter om

3. vem som har kontrollerat donatorns identitet och hur den har styrkts,

personal-id

Senaste version av SOSFS 2009:30 Socialstyrelsens föreskrifter om donation och tillvaratagande av vävnader och celler

7 kap, 5 §

Den som har ansvaret för tillvarataganderapporten ska underteckna denna och intyga att levererade vävnader och celler, transportförhållandena, förpackningen, märkningen, följedokumenten och bifogade prover uppfyller kraven i dessa föreskrifter och i den mottagande vävnadsinrättningens eller sjukvårdsinrättningens specifikationer.

yrke

Senaste version av SOSFS 2009:30 Socialstyrelsens föreskrifter om donation och tillvaratagande av vävnader och celler

6 kap, 5 §

Om det föreligger andra omständigheter som bedöms innebära att ett ingrepp eller någon annan åtgärd för tillvaratagande av biologiskt material kan utgöra en ökad risk för en tilltänkt levande donator eller för en mottagare, får den ansvarige läkaren eller tandläkaren besluta att ingreppet eller åtgärden inte ska utföras. Riskbedömningen och beslutet ska dokumenteras.

personal-id

Senaste version av SOSFS 2009:32 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning av vävnader och celler i hälso- och sjukvården och vid klinisk forskning m.m.

5 kap, 1 §, punkt 6

Dokumentationen om den slutliga användningen av vävnader och celler ska innehålla uppgifter om

6. vilken läkare eller tandläkare som har haft ansvaret för användningen på mottagaren, 

yrke

Senaste version av SOSFS 2009:32 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning av vävnader och celler i hälso- och sjukvården och vid klinisk forskning m.m.

4 kap, 4 §, 2 st

(2 st) Om samtycket återkallas, ska läkaren i anslutning till underrättelsen om återkallelsen bekräfta detta genom signering på samtyckeshandlingen.

yrke

Senaste version av SOSFS 2009:32 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning av vävnader och celler i hälso- och sjukvården och vid klinisk forskning m.m.

5 kap, 1 §, punkt 6

Dokumentationen om den slutliga användningen av vävnader och celler ska innehålla uppgifter om

6. vilken läkare eller tandläkare som har haft ansvaret för användningen på mottagaren, 

 

funktion

Senaste version av SOSFS 2011:7 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om livsuppehållande behandling

3 kap, 3 §, punkt 1

Den fasta vårdkontakten ska i patientjournalen dokumentera

1. sitt ställningstagande till livsuppehållande behandling,

personal-id, funktion

Senaste version av SOSFS 2011:7 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om livsuppehållande behandling

2 kap, 7 §

Det är den fasta vårdkontakten som ska ta ställning till om det behövs en individuell plan för att patienten ska få sina behov av insatser tillgodosedda. Om patienten samtycker, ska vårdkontakten se till att en sådan plan upprättas.

personal-id, funktion

Senaste version av SOSFS 2011:7 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om livsuppehållande behandling

3 kap, 3 §, punkt 3

Den fasta vårdkontakten ska i patientjournalen dokumentera

3. när och med vilka yrkesutövare han eller hon har rådgjort,

personal-id, funktion

Senaste version av SOSFS 2011:7 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om livsuppehållande behandling

4 kap, 4 §

Den fasta vårdkontakten ska i patientjournalen dokumentera

8. när och med vilka yrkesutövare han eller hon har rådgjort.

Kompletterande angelägenheter för informationsdelning

Det är viktigt att notera att den grundläggande informationen som krävs vid delning och överföring av uppgifter inte uttryckligen anges som krav i författning, förutom i undantagsfall. Socialstyrelsen har därför i dagsläget valt att inte kartlägga sådan information. Trots detta är det en nödvändig förutsättning för en säker och effektiv informationshantering inom vården och omsorgen.

Kodverk/Urval

Tabell
Kodverk Urvals-ID Begrepp

Socialstyrelsens nationella yrkeskodverk

(SOSnyk)

 

OID 1.2.752.116.1.3.6

https://www.socialstyrelsen.se/statistik-och-data/klassifikationer-och-koder/andra-kodverk/sosnyk/



 

Registret över legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal och personal med bevis om rätt att använda yrkestiteln undersköterska

(HOSP)

 

 

https://www.socialstyrelsen.se/statistik-och-data/register/halso-och-sjukvardspersonal/

 

 

 

Refererande informationsmodeller

Senast uppdaterad:
Publicerad: