Vårdbegäran

NIMen för vårdbegäran har utformats för att tydliggöra och framhålla de viktigaste aspekterna vid dokumentation och hantering av en vårdbegäran. Vårdbegäran innebär att en patient, vid behov, själv tar kontakt med en lämplig vårdgivare för att söka vård.

Det är viktigt att dokumentera sökorsak, då det utgör underlag för vidare bedömning av patientens hälsotillstånd av hälso- och sjukvårdspersonal. Sökorsaken är central för planeringen av vård och behandling och påverkar den fortsatta vårdprocessen.

Omfattningen av information vid en vårdbegäran varierar beroende på vad patienten söker vård för, vilken vårdgivare som kontaktas och i vilken vårdkontext. I vissa fall kan behovet av information vara mer omfattande, exempelvis vid diffusa symtom som kräver vidare utredning i primärvården. I andra fall, såsom vid akuta skador (t.ex. ett benbrott på akutmottagning), är behovet av initial information mer begränsat.

Exempel på olika typer av vårdbegäran:

  • En patient som kontaktar vården för att få ett intyg utfärdat.
  • En person som behöver förnyad förskrivning av läkemedel.
  • En patient som söker vård för magsmärta.

När en patient söker specialistvård utan att gå via primärvården har detta ibland benämnts som "egen vårdbegäran" eller "egenremiss". Sådana termer bör undvikas i fackspråket, då patienten har laglig rätt att söka vård direkt hos öppen specialistvård utan att först gå via sin listning i primärvården. Patienten har även rätt till information om vilka remissregler som gäller i den egna regionen.

Vårdbegäran genom företrädare

För barn under 18 år kan en vårdbegäran göras av en legal företrädare, exempelvis en vårdnadshavare.

Modellens syfte och funktion

NIMen identifierar och specificerar de attribut som är viktiga för att hantera vårdbegäran korrekt och effektivt. Genom att använda denna struktur kan vårdgivare säkerställa att de följer rättsliga krav på ett konsekvent och tydligt sätt. Modellen fungerar som ett verktyg för att förbättra noggrannhet och enhetlighet i hanteringen av vårdbegäran, vilket i sin tur stärker kvalitet och säkerhet inom vården, särskilt vid informationsdelning.

Metadata

Id (URI)              

TBA

Version              

0.9

Status

utkast

Datum för publicering

TBA

Utgivare

Socialstyrelsen

Utgivningsspråk

Svenska (SE)

Område

Hälso- och sjukvård

Nyckelord

Vårdbegäran, sökorsak, remiss, vårdkontaktorsak

Datum för revidering

 

 

Begreppsmodell

Begreppsmodellen är uppbyggd på identifierade relevanta juridiska uttryck samt andra relevanta begrepp i sammanhanget. Begreppen är definierade för att skapa klarhet och förståelse, vilket säkerställer att relevant information tolkas korrekt och kan utbytas effektivt mellan alla inblandade aktörer.

Begreppsbeskrivning

Vårdbegäran

Begäran om hälso- och sjukvård

Remiss används när hälso- och sjukvårdspersonal framställer vårdbegäran för patientens räkning.

Att remiss inte är något som patienten gör finns det stöd för i föreskriften om remisser (SOSFS 2004:11)

NI   
Remiss handling om patient som utgör beställning av tjänst eller begäran om övertagande av vårdansvar SOSFS 2004:11 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvar för remisser för patienter inom hälso- och sjukvården, tandvården m.m.
Sökorsak orsak till vårdbegäran som anges av patient. NI 
Kontaktorsak orsak till vårdkontakt som hälso- och sjukvårdspersonal anger Socialstyrelsens termbank

 

Informationsmodell

Attribut och kodverk har valts ut och motiverats utifrån de krav som ställs i lagar, förordningar och föreskrifter för att säkerställa en korrekt och effektiv hantering av vårdbegäran.

Attributbeskrivning

kontaktsätt Angivelse av typ av kontaktsätt exempelvis distanskontakt via telefon. Typer av kontaktsätt används för att jämföra tillgänglighet och ledtider exempelvis väntetid. CD_CV|ST 0..1    
tidpunkt Angivelse av tidpunkt då en vårdbegäran framställs. Denna tidpunkt kan bli utgångspunkt för att mäta exempelvis tillgänglighetsgaranti. TS 1..1   SFS 2008:355     3 kap. 9 §
sökorsak Patientens orsak till att söka vård. CD_CV|ST  1…* Se kodverkslista för sökorsak SFS 2008:355     3 kap. 6 § 1 st p.2
Status Kod för den status som vårdbegäran har. Attributet kan exempelvis användas för att beskriva att vårdbegäran har mottagits och bedömts CD_CV 0…1 Se kodverkslista för status vårdbegäran 2 kap. 1 § HSLF-FS 2016:40
StatusTidpunkt Angivelse av vid vilken tidpunkt status för en vårdbegäran uppnåtts. TS 0…1   2 kap. 1 § HSLF-FS 2016:40

 

Kodverk/Urval

Snomed CT 60001000052100 Urval sökorsak

Kodverk för sökorsak

nationellt kodverk för att strukturerat dokumentera orsaken till att en patient söker vård. Syftet är att kunna följa och jämföra patientens väg genom hälso- och sjukvården, från patientens vårdbegäran till diagnos och behandling.

Snomed CT Vårdbegärandestatus

vårdbegäran mottagen

Kod:
293861000052107

Status när vårdbehov har tagits emot
Snomed CT Vårdbegärandestatus

vårdbegäran bedömd

Kod:
293761000052101

Status när vårdbehov är bedömt 
Snomed CT Vårdbegärandestatus

vårdbegäran accepterad

Kod:
293731000052108

Status när vårdbehovet behöver åtgärdas

 

Refererade informationsmodeller

Dokumentationskrav enligt författning

sökorsak SFS 2008:355 3 kap. 6 § 1 st p.2 Om uppgifterna finns tillgängliga, ska en patientjournal alltid innehålla
2. väsentliga uppgifter om bakgrunden till vården, 
tidpunkt SFS 2008:355 3 kap. 9 § Uppgifter som ska antecknas enligt 6-8 §§ ska föras in i journalen så snart som möjligt.

 

Kompletterande angelägenheter för informationsdelning

Det är viktigt att notera att den grundläggande informationen som krävs vid delning och överföring av uppgifter inte uttryckligen anges som krav i författning, förutom i undantagsfall. Socialstyrelsen har därför i dagsläget valt att inte kartlägga sådan information. Trots detta är det en nödvändig förutsättning för en säker och effektiv informationshantering inom vården och omsorgen.

Publicerad: