Tåget – exempel

Ett våldspreventivt och trygghetsfrämjande program som implementeras i skolmiljöer från förskoleklass till årskurs 9.

Målgrupp

Elever i grundskolans årskurs F-9 (inklusive fritids), deras vårdnadshavare och skolpersonal.

Syfte

Att skapa ett våldsfritt och tryggt samhälle genom att minska utsatthet unga emellan samt mellan vuxna och unga.

Innehåll och genomförande

Programmet bygger på teman som på olika sätt kan leda till våld i dess olika nivåer. Generellt håller en skola åtta pass per läsår. På Tåget yngre (åk F-6 och fritids) finns idag ca 33 teman att tillgå, så som:

  • Makt- och utmaningslekar
  • Konflikthantering
  • Vithetsnormer
  • Köns- och genusnormer
  • Kroppsgränser och samtycke
  • Våld i nära relationer

Varje pass innehåller tre delar:

  1. Personalpass: Där personalen å ena delen utbildas i det specifika temat för att få en större insyn i vad det innebär, vilka konsekvenser det kan ha och vilka verktyg som behövs för att de ska hantera det i sin roll. I andra delen coachas personalen i hur elevpasset är uppbyggt och ska hållas.

  2. Elevpass: Lektioner som riktas till lågstadiet, mellanstadiet, högstadiet och fritids.

  3. Information hem: Färdigskriven text som skickas hem till vårdnadshavarna om vad eleverna har fått lära sig samt konkreta verktyg för föräldrarollen och samtalsfrågor hem om det specifika temat.

Metodstöd, utbildning och licens

Kommunledningsförvaltningen och socialförvaltningen i Botkyrka kommun ansvarar för samordning och stöd i arbetet med Tåget för utbildningsförvaltningen, inklusive introduktionsutbildning, handledning och fortbildning. Även efter implementeringsåret kvarstår socialförvaltningen i en stödfunktion, om än i mindre omfattning. Polisen deltar också i implementeringsarbetet.

För varje del av Tåget finns det metodstöd och metodmaterial i form av bland annat checklistor för de olika yrkesroller som arbetar med Tåget, såsom de som utbildar i personalpass, de som utbildar i elevpass och till övriga mer centrala roller i kommunen, såsom samordnare.

En kommun eller skola – utanför Botkyrka - som önskar arbeta med Tåget kan besöka www.taget.botkyrka.se. Här ges tillgång till det material som behövs för att påbörja ett arbete med Tåget.

Länsstyrelsen i Stockholm samarbetar med Botkyrka kommun för att sprida Tåget. Som stöd avser de att sammankalla till årliga träffar för de kommuner som arbetar med Tåget och skapa förutsättningar för erfarenhetsutbyte.

För mer information om Tåget, se Tågets hemsida.

Utbredning

Tåget finns idag på samtliga 22 kommunala grundskolor i Botkyrka, men inom kort även i kommunens fristående grundskolor.

Referenser

Tågets hemsida, Botkyrka kommun.

Franzén, A & Gottzén, L. (2020) Våldsprevention i Sverige: En forskningsöversikt. Stockholm; Stockholms universitet. Barn- och ungdomsvetenskap: Forskning. Rapport 2020:2

Pilotutvärdering av det universella våldspreventiva skolprogrammet TÅGET. En sammanfattning. Länsstyrelsen i Stockholms län; 2018

Tåget – ett våldsförebyggande arbetssätt i skolan för barn, föräldrar och personal. En broschyr

Våldsförebyggande arbete i Botkyrka. Mucf; 2017

Mejlkontakt med Rafelle Azzawi, samordnare, Botkyrka kommun. Oktober 2024.

Mer om

"Vi förebygger våld på skoltid" (Tidningen Svensk Polis)

Lönar det sig med våldsförebyggande arbete? Samhällsekonomisk analys av tvärsektoriellt främjande och förebyggande arbete i Botkyrka kommun (Länsstyrelsen Stockholm)

Senast uppdaterad:
Publicerad: