Föräldraskap i Sverige – exempel

Samhällsorienterande föräldraträffar för utrikesfödda föräldrar.

Målgrupp

Utrikesfödda föräldrar med barn i åldern 0– 18 år.

Syfte

Syftet med föräldraträffarna är att föräldrarna ska få mer information om områden som är viktiga för familjelivet i Sverige, vilket förväntas komma barnen till gagn.

Målet är att deltagarna ska känna sig tryggare i sitt föräldraskap, samt att de ska våga fråga om och diskutera sådant som de undrar över. Vidare att de ska veta vart de kan vända sig för mer stöd om de behöver det.

Innehåll och genomförande

Föräldraskap i Sverige tar upp hur det är att vara familj i ett nytt land, barnets rättigheter, föräldrars rättigheter och skyldigheter, jämställdhet samt hur exempelvis socialtjänst, förskola/skola och vård fungerar. Grupperna består av 10–15 deltagare och leds av två utbildade gruppledare.

Gruppledarna kommer från en rad olika verksamheter som är i kontakt med utrikesfödda föräldrar, till exempel förskola, BVC, SFI, förebyggande enheter inom socialtjänsten, Medborgarkontor och civilsamhället. 

Föräldragruppen träffas vid fem tillfällen, 2,5-3 timmar per gång Träffarna genomförs enligt en manual och består av diskussioner kring följande ämnen:

  • Att vara familj i nytt land samt barnens fritid.
  • Förskola, skola. Pojkar och flickor.
  • Hälsa och sjukvård.
  • Föräldrars rättigheter och skyldigheter.
  • Att vara tonårsförälder.

Deltagarna får ett föräldramaterial. Materialet till såväl gruppledare som föräldrar är skrivet på lätt svenska. Föräldramaterialet finns även översatt. Tolk används vid behov.

Hela programmet genomsyras av jämställdhets- och barnrättsperspektiv.

Metodstöd, utbildning och licens

Programmet har tagits fram och ägs av Stockholms stad och Länsstyrelsen i Stockholms län, och förvaltas nationellt av Bris.

För att hålla föräldragrupper ska man vara certifierad gruppledare. Gruppledarutbildningen är på tre dagar (plus en uppföljande halvdag efter genomförd/påbörjad grupp). Gruppledarna utbildas av instruktörer, som bland annat finns på Bris och i Stockholm stad.

Instruktörsutbildningen är tre dagar (plus en uppföljande halvdag efter genomförd gruppledarutbildning). För att få utbilda sig till instruktör måste man vara certifierad gruppledare inom Föräldraskap i Sverige. I dagsläget finns inga planerade utbildningar till instruktör.

Mer information om programmet och utbildningarna: www.foraldraskapisverige.se

Utbredning

Idag finns det utbildade gruppledare i 121 kommuner och 19 län. Och det finns 20 instruktörer utöver de som finns hos Bris och PLUS Stockholm stad.

I Socialstyrelsens Öppna jämförelser 2024 har sju kommuner angett att de erbjuder Föräldraskap i Sverige för barn med utagerande beteende eller annat normbrytande beteende. Några av dessa kommuner är Stockholm, Linköping, Malmö och Säffle.

Referenser

Föräldraskap i Sverige

Plusportalen, Stockholms stad

Öppna jämförelser 2024 – Social barn- och ungdomsvård. Socialstyrelsen; 2024

Mejlkontakt med Terese Ahlstedt , projektledare, BRIS. Augusti 2024.

Mer om

Blom, L, Edenius A, Lindberg L. Slutrapport från uppföljningen av programmet Föräldraskap i Sverige. Karolinska institutet; 2020

Föräldraskap i Sverige, Program och metoder för föräldraskap (Myndigheten för föräldrarätt och föräldraskapsstöd)

Senast uppdaterad:
Publicerad: